2012. április 26.

Megtakarítás lépésről lépésre – teljes körű energetikai koncepció készül

Megtakarítás lépésről lépésre – teljes körű energetikai koncepció készül

A Pannon Építőműhely Kft. olyan megoldást kínál, ami lehetővé teszi, hogy épületeink energiaköltségeit racionalizáljuk, és ennek segítségével jelentős megtakarításokat érjünk el. A mérnöki iroda az épületről – rendeletben szabályozott módon – energetikai tanúsítványt készít, valamint részletes és konkrét energetikai fejlesztési tervet kínál.

A cég döntéstámogató felmérésének eredménye az energetikai koncepció, amelyből megtudhatjuk, hogy milyen sorrendben, milyen lépéseket szükséges megtenni annak érdekében, hogy gazdaságosan és környezettudatosan üzemeltethessük az ingatlant. Az energetikai koncepció készítésének munkamódszere az alábbi ábrán látható.

Megtakarítás lépésről lépésre – teljes körű energetikai koncepció készül

Az energiatakarékos üzemeltetés megvalósításának folyamata

 

Energetikai koncepciónk átfogóan vizsgálja az épületek energiafelhasználását, feltárja az energiaveszteség jellemző forráshelyeit és mértékét, rámutat az energiatakarékos üzemeltetést lehetővé tevő megoldásokra. A hat különböző modul segít felmérni, hogy melyik területen mekkora összeg „folyik el” feleslegesen:

- építészet,

- épületgépészet,

- villamosenergia-felhasználás,

- vízgazdálkodás,

- számla- és szerződésátvizsgálás,

- felhasználói szokások elemzése.

Igény szerint az egyes területek külön-külön történő felmérésére is sor kerülhet, de a vizsgálat összetettsége miatt indokolt a hat modul együttes alkalmazása a legpontosabb eredményhez – azaz a legnagyobb elérhető megtakarításhoz.

A felmérés eredményeként a mérnökiroda meghatározza:

- az energetikailag indokolt felújításokat,

- az elérhető megtakarítások összegét,

- a korszerűsítések beruházási költségét,

- a beruházás várható költségeinek megtérülési idejét,

- energiatakarékos megoldásokat,

- a CO2-kibocsátás csökkenésének mértékét.

Amennyiben több ingatlanról van szó, energetikai koncepció lehetővé teszi, hogy az intézményhálózatra vonatkozóan fejlesztési rangsort állítsunk fel a várható megtérülési idők, a beruházás költségei vagy egyéb szempontok alapján.

Kiegészítő modulként elkészül az épület használattól független energetikai besorolás, vagyis az energetikai minőségtanúsítvány is.

Az elfogadott stratégiák szerint az Európai Unió és Magyarország is kiemelten kezeli az energetikai beruházások támogatását, hiszen az energiamegtakarítás a jelentős költségmegtakarítás mellett az energiafüggőség csökkentését is előmozdítja. Az energiatakarékos épületüzemeltetést elősegítő beruházások elősegítésére számos pályázat áll rendelkezésre; e lehetőségek optimális kihasználásához szakmai támogatást nyújt a Pannon Építőműhely Kft.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog