2013. november 19.

Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok

Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok

A funkcionális és gazdaságossági szempontok mellett a csarnoképületeknek számos előírásnak kell megfelelniük: építészeti, tartószerkezeti, tűzvédelmi, egészségügyi, technológiai, környezetvédelmi rendeletek, szabályok sora szabja meg építésük és üzemeltetésük módjait.

A Lindab által kínált könnyűszerkezetes termékek és csarnokok kiváló megoldást nyújtanak új beruházás és felújítás esetén egyaránt, maximálisan megfelelve a fenti követelményeknek és elvárásoknak. A Lindab csarnoképületek méretétől függően különböző tartószerkezeti megoldások eredményezik a gazdaságos és műszakilag optimális megoldást.

 

Kis méretekre (50–250 m2) – Lindab SBS

A Lindab SBS épületrendszer fő jellegzetessége a főtartó váz, amely a gyakorlatban megszokotthoz képest sűrűbb, 1 m-es tengelyosztásban elhelyezett, kétcsuklós portálkeretekből épül fel, és valamennyi eleme vékony falú, hidegen hengerelt, tűzihorganyzott C-szelvény. A kapcsolatok a szelvények gerincének összefordításával és összecsavarozásával (külpontosan) vannak kialakítva, a legegyszerűbb és leggyorsabb szerelhetőség érdekében. A másodlagos teherviselő elemek: a tetőn kalapprofil lécezés (szelemen), míg az oromfalon C-profilú, függőleges falvázoszlopok. A rendszer moduláris méretfelépítésű (szélesség: 3–13 m; hossz: 3–20 m; vállmagasság: 2,5–4 m), rendkívül gazdaságos és gyors szerelhetősége révén nagyon jó ár-érték arányt nyújt. A vázhoz illesztett burkolati rendszerek között szerepel hőszigeteletlen, egyrétegű trapézlemezes, valamint hőszigetelt, szerelt, réteges tető- és falszerkezet egyaránt. Az SBS épületrendszer komplett minősítéssel (ÉME, TMI) és saját tervezőszoftverrel (SBSSoft) rendelkezik.

 

Lindab SBS épületrendszer, funkció: raktár
Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok

szerkezeti felépítés

Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok
vázszerkezet állítása


Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok
beburkolt kész épület

 

Közepes méretekre (200–2000 m2) – Lindab SBS Maxi

A Lindab új fejlesztése az SBS Maxi főtartó keret, mely dupla, vékony falú, tűzihorganyzott C-profilból kialakított, osztott szelvényű rúdelemekből áll, a keretsarokban elhelyezett könyökrúddal és vízszintes vonórúddal. Ezzel a megoldással 9–18 m szabad fesztávolságú, akár 6 m belmagasságú, egy légterű csarnoképület valósítható meg nagyon gazdaságosan. A keretosztás 3–6 m között változhat, a csarnok teljes hosszára elvileg nincsen korlát, megfelelően dilatált épület esetén akár 100–200 m hosszú SBS Maxi épület is kivitelezhető.

A kapcsolatok kialakítása metrikus, anyás csavarokkal, illetve speciális hegesztett acél tartozékelemek (például lehorgonyzó-, eresz-, gerincelemek) segítségével történik. Az SBS Maxi rendszerű csarnok speciális méretezési eljárása Eurocode szerint, egyetemi labortesztek és fejlett numerikus számítások eredményei alapján készült. Ez garantálja a gazdaságos, műszakilag kiváló és tartós megoldást. Szigeteletlen vagy hőszigetelt, trapézlemezes vagy szendvicspaneles tető- és falburkolati rendszerekkel az SBS Maxi épület fő alkalmazási területe a 200–2000 m2 alapterületű ipari és mezőgazdasági csarnokok, ahol a tartós tűzihorganyzott acélelemek használata, a gyors gyártás és szerelés, az egyszerű és gazdaságos építés kifejezetten fontos.

Standard keretméretekhez (9-12-15-18 m fesztáv, 3-4,5-6 m vállmagasság) kész tervrajzok állnak az érdeklődők, illetve építész tervezők rendelkezésére. Megrendelés esetén a Lindab cég biztosítja a teljes csarnokszerkezet egyedileg optimalizált tartószerkezeti tervezését és műszaki dokumentációit.

Lindab SBS Maxi csarnokrendszer, funkció: felületkezelő üzem
Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok
szerkezeti felépítés

Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok
vázszerkezet állítása

Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok
beburkolt, kész épület

 

Nagy méretekre (1000 m2 felett) – Lindab Systemline csarnokrendszer

A Systemline a Lindab cég egyik legrégebbi termékcsoportja, amely magába foglalja szinte az öszszes acél könnyűszerkezetes építőipari elemét. Az acél főtartó szerkezet minden esetben egyedileg, a funkcionális és műszaki igények alapján optimálisan tervezett keretszerkezet, alapanyaga melegen hengerelt profilokból vagy lemezből vágott és hegesztett szerkezeti elemekből készül, lehet tömör gerincű vagy akár rácsos keretszerkezet is. A rugalmasan tervezhető Systemline csarnok méreteire (szélesség, vállmagasság, hossz) semmilyen korlátozás nincsen, és lehetőség van speciális kialakításokra is, például daruzott csarnok, közbenső födémszint, többhajós keretszerkezet építésére stb.

A tető- és falburkolati rendszerek tekintetében is többféle megoldás kínálkozik a Systemline csarnokokhoz, például magasbordás teherhordó trapézlemez hőszigetelt lágyfedéssel lapostető esetén; szelemenes, illetve falvázas burkolat egyrétegű szigeteletlen trapézlemezzel, szerelt többrétegű hőszigetelt rendszerrel, vagy előre gyártott szendvicspanellel (kőzetgyapot vagy poliuretánhab töltőmaggal). A csarnoképülethez szükséges tartozékok, kiegészítők (ereszcsatorna, tetőbiztonsági rendszer, tetőfóliák, kötőelemek, szegélyek stb.) szintén a komplett megoldás részét képezik.

Az ajánlatkérések és megrendelések kezelése a Lindab cégen belül projektenként, egyedileg történik, így garantálva az egyedi igények rugalmas, optimális kielégítését.

Lindab Systemline csarnokrendszer, funkció: gabonatároló
Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok
szerkezeti felépítés

Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok
vázszerkezet állítása

Méretre és funkcióra optimalizált acélcsarnokok
beburkolt, kész épület

 

A Lindab csarnokok alkalmazhatósági területei

A Lindab által kínált csarnokok a vevői funkcionális igények és tervezői elvárások szerint mindig nyújtanak megfelelő megoldást. Legnagyobb előnyük éppen a széles méretskála, a változatos alkalmazási terület, a megvalósítás rugalmassága az adott konkrét helyre és igényre. Ennek megfelelően kiválóan alkalmasak tárolók, raktárak, gyártóüzemek, összeszerelő épületek céljára. Másik kedvelt alkalmazási területük a mezőgazdasági szektorban folyó technológiai folyamatokat kiszolgáló épületek csoportja: munkagépek, járművek, szerszámok, ömlesztett vagy zsákolt termények, áruk biztonságos és az időjárás viszontagságaitól védett tárolására egyaránt alkalmasak. A megfelelő hőszigetelés és szellőztetés esetén állattartásra is kiváló. Továbbá szolgáltató és kiszolgáló jellegű feladatokhoz, funkciókhoz, mint például technológiai, gépészeti egységek, szociális blokkok, irodák, autószalonok, oktató- és bemutatóépületek, és végül, de nem utolsósorban a magánépíttetők is használhatják műhelyként, családi vállalkozások üzemi épületeihez.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog