2012. január 20.

Rugalmas csarnokrendszer, gazdaságos és testreszabott megoldások

Rugalmas csarnokrendszer, gazdaságos és testreszabott megoldások

A Lindab könnyűszerkezetes csarnokrendszereinek kialakításakor nem típus-tervekkel, modulméretekkel dolgozik, hanem minden esetben egyedi tervezésű, az épület funkciójához (raktár-, logisztikai vagy gyártócsarnok, mezőgazdasági, bemutató-épület stb.) és a helyi adottságokhoz igazodó, testreszabott megoldást kínál.

A Lindab könnyűszerkezetes csarnokrendszereinek nagy előnye a kis szerkezeti súly, a nagy teherbíró képesség, a változatos szerkezeti és építészeti kialakíthatóság, továbbá a szerelt jellegből következő rövid építési idő és egyszerű bővíthetőség.

 

Szerkezeti elemek, komponensek szerves egysége

A teherhordó acél vázszerkezet alapelemei a síkbeli főtartó keretek, amelyek alapvetően háromféle típusból készülhetnek: melegen hengerelt I szelvényű kétcsuklós keretekből; változó keresztmetszetű, hegesztett I szelvényű, kétcsuklós keretekből, vagy rácsos szaruzat és I szelvényű oszlopok együtteséből kialakított rendszerből. A szabad fesztávolság akár 100 méter is lehet, optimális anyagfelhasználáshoz 20-25 méter szabad fesztáv a javasolt.

A másodlagos teherhordó szerkezet funkcióját a legtöbb esetben vékony falú, tűzihorganyzott Z-, illetve C-profilú szelemenrendszer tölti be. Emellett alkalmazható még másodlagos teherviselő elemként – főként a nagy alapterületű, kis hajlásszögű tetőkhöz – magasprofilú trapézlemez is.

 

Rugalmas csarnokrendszer, gazdaságos és testreszabott megoldások
Előregyártott vasbeton vázszerkezet támfallal, könnyű acélszerkezetes tető- és falburkolattal (Z-szelemen és trapézlemez)

 

A tető- és falburkolati rendszerek széles választéka lehetővé teszi az egyszerű, gazdaságos megoldásokat (például trapézlemez, szendvicspanel) éppúgy, mint az igényesebb külső megjelenést nyújtó változatokat (például külső falkazetta, szinuszlemez).

A rendszerkiegészítők közül az egyik legfontosabb a Lindab Rainline ereszcsatorna-rendszer, amely minden tartozékával együtt komplett megoldást nyújt a csapadékvíz külső elvezetésére. A tető- és falburkolati rendszereket élhajlított szegélyelemek, kötőelemek (csavarok), alátétfóliák, tömítőprofilok teszik teljessé. Fontos biztonságtechnikai kiegészítő a Lindab Protectline tetőbiztonsági rendszer (csöves hófogó, tetőjárda, tető- és fali létra, védőkorlát és a többi), valamint a Lindab Doorline szekcionált, minőségi ipari kapuk széles választéka.

 

Rugalmas rendszerelemek – akár vegyes szerkezetben is

Bizonyos műszaki feladatok, feltételek esetén gazdaságos megoldást nyújthatnak az úgynevezett vegyes szerkezeti megoldások, ahol egyéb anyagú szerkezeti elemek és a könnyűszerkezetes Lindab tartó- és burkolati rendszerek optimálisan összeépíthetők. Ilyen vegyes szerkezet például gabonatároló csarnokoknál vasbeton támfalak és főtartórendszer könnyűszerkezetes acél burkolatokkal; magasabb tűzvédelmi követelmények esetén vasbeton oszlop vagy téglafalazat és könnyűszerkezetes rácsos tetőszaruzat stb. Az ilyen vegyes kialakítású csarnokok tervezéséhez és építéséhez rendelkezésre állnak a megfelelő rendszermegoldások és műszaki segédletek is.

 

Rugalmas csarnokrendszer, gazdaságos és testreszabott megoldások

Rácsos főtartós acél vázszerkezet, magasprofilos lágyfedésű lapostetővel, szendvicspanel falburkolattal

 

Tűzvédelem

Az épületszerkezetek tűzvédelmével kapcsolatban az utóbbi években számos módosítás, változás történt (a jogszabályok, követelmények, vizsgálati és méretezési szabványok területén). A Lindab acéltermékek és épületszerkezeti megoldások rendelkeznek a szükséges éghetőségi és tűzállósági vizsgálatokkal, minősítésekkel, valamint – újdonságnak számító módon – az Eurocode szerint tűzteher esetén érvényes statikai számítási segédletekkel.

Kotormán István

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog