2013. november 04.

Sportlétesítmények könnyűszerkezetes tetővel és homlokzattal

Sportlétesítmények könnyűszerkezetes tetővel és homlokzattal

A nagyméretű stadionoktól a kisebb projektekig (iskolai sportlétesítmények stb.) jó megoldást nyújtanak a Hoesch Építőelemek által forgalmazott lemeztermékek és a szendvicspanelek. A sokrétűen alkalmazható termékek mind esztétikai, mind energetikai szempontból kielégítik a 21. század elvárásait.

 

Lelátók tetőszerkezete önhordó ívekből

A hengerléssel előállított ívek, dongák gyűrődésmentes hengerlési technológiával létrehozott ívesített trapézlemezek. A hajlítási sugárhoz idomulva kétfajta trapézlemez: a HP 41B és a HP107B hajlítható.

A dongák megfelelő merevsége érdekében a trapézlemezek alsó és felső övükben végighúzódó bordával, úgynevezett merevítőbordával készülnek. A dongák körülbelül 400 mm-es egyenes szakaszszal indulnak és záródnak, amit a konszignációban feltétlenül figyelembe kell venni. Az ívesítés minimum 0,75 mm vastagságú lemezt igényel (a lemezvastagságot az ívesítési sugár, illetve a statikai méretezés határozza meg).

Statikai szempontból szelemenekkel megtámasztott, illetve önhordó ívek hozhatók létre, akár 20 m fesztáv áthidalásával is. A lemezek rögzítése közbenső megtámasztásnál minden második hullámban a peremen, szélső támasznál minden hullámban történik. Önhordó íveknél minden hullámban leszorító lemezt és oválfuratokat kell alkalmazni.

 

Sportlétesítmények könnyűszerkezetes tetővel és homlokzattal
Uszoda – Kecskemét

A dongák alapanyaga horganyzott, igény szerinti – kívül-belül 15–25 μm – vastagságú műanyag bevonattal ellátott acéllemez, ami antikondenzációs bevonattal, valamint perforált kivitelben is készülhet. Alacsony hajlásszögű fedések A legkülönbözőbb tetőformák létrehozására alkalmas Rib-Roof rendszer elemei egyenes és – 2 m sugártól – ívesített kivitelben, átcsavarozás nélkül, a hőtágulási mozgásra is lehetőséget adó rögzítőfülek segítségével szerelhetők. Az 500 és 465 mm fedési szélességű, nagy színválasztékú rendszerhez számtalan kiegészítő elem tartozik. Típustól függően önhordó, valamint járható felület képzésére alkalmas, ami a szelemeneknél vagy teljes felületen történő megtámasztással kivitelezhető.

 

Sportlétesítmények könnyűszerkezetes tetővel és homlokzattal
UTE stadion – Budapest

 

Szendvicspanelek alkalmazása

A bonyolult, két irányban íves fedések nemcsak lemeztermékekkel követhetők, hanem kéthéjú acélfegyverzettel ellátott szendvicspanelekkel is. Jó példa erre a Melbourne-ben 2011-ben átadott stadion, melynek burkolata 100 mm vastagságú Hoesch Isowand Vario szendvicspanelből, rejtett rögzítéssel készült. A függőlegesen és vízszintesen is fektethető Isowand Vario az azonos fugakialakításnak köszönhetően összeépíthető a Hoesch Isowelle szendvicspanellel.

A kis önsúlyú és azonnal szerelhető rendszer hőszigeteléséről keményhab töltés és a fugákba gyárilag felvitt tömítőszalag gondoskodik. A melbourne-i stadionnál különleges csőszelvényekből kialakított vázszerkezet képezi a speciális geometriájú szendvicspanelek fogadószerkezetét. A háromszögre szabott szendvicspanelekhez szintén háromszög rajzolatú bevilágítók csatlakoznak, melyek az esti, kivilágított rendezvények alkalmával varászlatossá teszik az építményt. A több mint 26 ezer m2 szendvicspanel és különleges, egyedi tartószerkezete a 21. század építészetileg elismert stadionjai közé emeli a melbourne-i sportcsarnokot.

 

Sportlétesítmények könnyűszerkezetes tetővel és homlokzattal
Stadion – Melbourne

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo