2013. november 11.

Szabályozható szellőztetés a természet erejével

Szabályozható szellőztetés a természet erejével

A korszerű számítástechnika, a megfelelő modellezési eljárások, valamint a kifejlesztett természetes szellőztetési berendezések lehetőséget teremtenek arra, hogy a belső levegő megfelelő minőségét nemcsak hagyományos (ventilátoros, azaz mesterséges), kiegyenlített szellőzési berendezésekkel lehessen elérni, hanem a természet erőinek használatával is.

A tisztán természetes szellőztetés vagy a kombinált hibrid rendszerek megvalósítása ugyanolyan, vagy akár magasabb szintű elégedettséget eredményezhetnek.

Az Essmann által kifejlesztett természetes szellőztetés méretezési módszer megalapozza a szabályzott energiahatékony szellőztetési rendszerek tervezését és építését. A méretezés alapja a csarnokban vagy ipari létesítményben keletkező belső hőfejlődés. A természetes szellőztetőberendezések működésük szerint lehetnek tisztán természetes és hibrid szellőztetőrendszerek.

 

Természetes szellőztetés

A tisztán természetes szellőztetési berendezések mechanikus ventilátorokat nem tartalmaznak. Számos esetben alkalmazhatóak a tervezett belső légállapot elérésére, az éjszakai hűtési potenciál kiaknázására, valamint hő- és füstelvezetési feladatok ellátására. A rendszer elemei a tetőbe épített levegőelvezetési berendezések, a homlokzatba integrált zsalus szerkezetek, valamint az ezekhez szorosan kapcsolódó szabályozástechnika.

Szabályozható szellőztetés a természet erejével
Minden időjárásnál használható lamellás szellőző 

A levegőt bevezető, illetve elvezető szerkezetek rovarhálóval, valamint – ha a belső térben a zajterhelés indokolja – zajcsillapító kulisszákkal kombinálhatók.

Az ilyen rendszerre jellemző, hogy a bevezetett friss levegő kezeletlen, alkalmazhatósága függ a környezeti hatásoktól, az elérni kívánt eredménytől, viszont működtetési költsége minimális.

 

Hibrid szellőztetés

Hibrid szellőztetés esetén a légtechnikai rendszer friss levegő betáplálása géppel, míg a levegő elvezetése természetes módon történik. A befújt levegő kezelt, szűrt, igény esetén fűtött és/vagy hűtött, mennyisége a kívántnak megfelelő.

A hibrid szellőztetőrendszernek általában magasabb beruházási költségei vannak, mint egy természetes szellőztetőrendszernek. A hibrid szellőztetőrendszer működése bonyolult algoritmusokat igényel, hogy hatékonyan tudja egyesíteni a természetes és mechanikus szellőzés előnyeit. A szabályzás célja, hogy a kívánt légállapot elérése mellett minimalizálja az energiafogyasztást. A hibrid szellőztetési rendszer üzemére jellemző, hogy a tartózkodási zónában huzatmentes a levegőáramlás, a befújt levegő mennyisége és minősége változtatható, az elhasznált levegő elszállítása a sűrűségkülönbség hatására a tetőn elhelyezett felépítményeken keresztül történik. A rendszer hatékonysága, illetve a beépített elemek mérete és mennyisége a csarnokban elérni kívánt belső hőmérséklet-emelkedéstől, valamint a külső és belső hőterhelések összegétől függ.

Szabályozható szellőztetés a természet erejével
Hibrid szellőztető rendszer 

Összefoglalva: a hibrid szellőztetőrendszer kiválóan alkalmas olyan ipari csarnokban, ahol a belső hőfejlődés nagyobb, mint a téli hőszükséglet, illetve nyári időszakban elengedhetetlen a termelődő hő elvezetése, de a levegő bevezetése előkezelést igényel. A hibrid szellőztetőrendszer megfelelő felülvilágítók alkalmazásával egyúttal a bevilágítás, valamint a hő- és füstelvezetés problémáira is megoldást nyújt.

 

Tervezés lépései, koncepciókészítés, szolgáltatások

Legyen szó új építményről vagy meglévő, működő létesítményről, az első és legfontosabb az igények felmérése. A tervezés megkezdése előtt az építészeti, technológiai tervek megismerése mellett számos kérdésre kell választ kapnunk. Adatokat kell gyűjteni az épület szerkezetéről, a belső hőfejlődések mértékéről, az épületen belül elvárt hőmérsékletről, a munka- és technológiai zónákról, az előírt belső levegő minőségéről, a telepítendő szerkezetek elhelyezéséről stb.

Szabályozható szellőztetés a természet erejével
Helyszíni mérés 

A kérdések sokasága is jelzi, hogy a megfelelő megoldás megtalálása összetett feladat, valamint azt is, hogy a mérnöki szakértelem felelős a teljes folyamatért, a tervezéstől a befejezésig.

Meglévő létesítmény szellőztetési problémáinak felderítésére – ha szükséges – helyszíni méréseket (hőmérséklet, levegőösszetétel, füstteszt stb.) végzünk. A szakszerűen megtervezett rendszer a helyesen kivitelezett vezérléssel egész évben alkalmazható a megfelelő légállapot létrehozására, melynek eredményeképpen a technológiai minőség sokkal inkább tartható lesz. E rendszerek részei szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A komplett rendszer tervezését és kivitelezését az Essmann mint rendszerszállító végzi.

hírlevél-feliratkozás

épjog