2015. április 12.

Talajmegerősítés hibridalapozással

Talajmegerősítés hibridalapozással

Mivel az érdi Mobis Hungary-csarnok kitűzött helye alatt általában 3, helyenként 4-6 méter vastagságú laza, sárga homokos iszap volt található, ami a várható nagy, 70 kN/m2 padlóterhelés miatt elfogadhatatlan mértékben süllyedne, a megrendelő Takenaka Europe GmbH a csarnok padló alatti talajmegerősítése mellett döntött.

A feladatot – a gyors kivitelezhetőség és a kedvező ár miatt – az impulzusos tömörítés és talajstabilizáció kombinációjával, a Terra-Mix System hibridalapozásával oldották meg. A talajstabilizáció után kialakult magas teherbírású területen a tömörítés bármilyen időjárási körülmények mellett kivitelezhető volt. A meghatározott 2,5×2,5 m raszterben történő tömörítés után kialakult gödröket zúzottkővel töltötték fel, majd behengerelték. Átlagosan két tömörítési ütemre volt szükség. A munkálatok közben azonban a szomszédos ingatlan felől nem várt elöntések okoztak műszaki problémát, amit előfúrásos technikával oldottak meg, s a furatokat zúzottkővel töltötték fel, majd ezután következhetett az impulzusos tömörítés. A homogén tömörítési eredmények elérése után készített talajstabilizációval kialakított stabilizált terhelési réteggel tökéletes átboltozódású és teherátadású terület alakult ki az ipari padló fogadására, az elvárásokat meghaladó teherbírási értékkel (E2>150 MN/m2).

 

Talajmegerősítés hibridalapozással

 

Az impulzusos tömörítésről hiánytalan dokumentáció készült a tömörítési pontok koordinátáival, a bevitt energiával, ülepedési adatokkal stb., melyeket a tömörítés előtti és utáni szondázási jegyzőkönyvek is alátámasztottak.

hírlevél-feliratkozás

épjog