2014. szeptember 01.

Támogatás homlokzati színek, struktúrák tervezéséhez

Támogatás homlokzati színek, struktúrák tervezéséhez

A vakolt homlokzatok színének és struktúrájának megválasztása egyszerû feladatnak tûnik, melyben csak a szubjektív ízlés kap szerepet – valójában jó néhány szakmai szempontra is tekintettel kell lennünk. Továbbá – ha már sor kerül a homlokzat felújítására – érdemes az energetikai és egyéb mûszaki szempontokat is figyelembe venni.

A házak homlokzatának felújítására gyakran elsõsorban esztétikai okokból kerül sor, de mindig érdemes erre komplex beavatkozási lehetõségként tekintenünk: a homlokzatfelújítás például alkalmat adhat – utólagos hõszigetelés elhelyezésével – az energetikai tulajdonságok javítására. Másfelõl ha a felújításra a homlokzat károsodása (például nedvesedése, repedezése) miatt vagy energetikai megfontolásokból kerül sor, akkor ez kiváló lehetõség arra is, hogy az épület esztétikai minõségén is maradandóan javítsunk – akár hosszú évtizedekre, ha gondos állapotfelmérésen és tervezésen alapuló, szakmailag megfelelõ döntéseket hozunk.

 

A szín kiválasztása

A színválasztás egyszerû feladatnak tûnik, amit kinek-kinek a szubjektív ízlése határoz meg, azonban – a környezettel, az utcaképpel való összhang mellett – néhány általános érvényû szabályt meg lehet fogalmazni:

  • Két-három különbözõ szín – és esetleg különbözõ formák – alkalmazásával hangsúlyosabbá, szebbé tehetjük a ház homlokzatát, ennél több szín használata viszont nem ajánlott.
  • Dinamikus és pasztellszínek együttes alkalmazásával kellemes színharmónia vagy izgalmas kontraszt alakítható ki.
  • A színezõvakolat színét célszerû úgy kiválasztani, hogy összhangban legyen a ház többi részével. Vegyük figyelembe a lábazat, a tetõ, a nyílászárók és az esetleges faburkolatok színét is!
  • Intenzív szín használata esetén a környezeti hatások (leginkább az UV-fény) erõs színváltozást okozhatnak. Ezért ezeket a színeket hõszigetelõ rendszerek esetében, kisebb felületeken, díszítõ jelleggel javasoljuk használni.

 

A Lasselsberger-Knauf a színválasztás során az alábbi lépéseket javasolja:

1. A cég honlapján (www.lb-knauf.hu) elérhetõ online színezõ segítséget ad az elképzelés kialakításához, pontosításához.

2. A valós színeket az értékesítési pontokon lévõ színminták, színkártyák mutatják meg. A struktúra, az alapfelület, sõt, még a fényviszonyok is befolyásolják a szín megjelenését.

3. Célszerû a kiválasztott színvakolatot legalább 1 négyzetméteres felületen kipróbálni a színezendõ homlokzaton. A Lasselsberger-Knauf színezõvakolatok bármelyikébõl kérhetõ színminta.

Támogatás homlokzati színek, struktúrák tervezéséhez

 

Online szakmai támogatás homlokzatfelújításhoz

Az LB-Knauf más lehetõségeket is kínál internetes oldalán a tájékozódáshoz; ezek egy része nem csak szakemberek számára hasznos.

Tervezõi segédletek: A honlapon elérhetõ az ArchiCAD-be illeszthetõ színpaletta, és hõszigetelési csomópontok is letölthetõek.

Homlokzatfelújítási kalkulátor: A Magyarországon legjellemzõbb épülettípusokra lebontva, lépésrõl lépésre mutatja be a szükséges és választható anyagokat, technológiákat, számszerûsítve a menynyiségeket.

Hõszigetelés-kalkulátor: Összehasonlíthatók a különbözõ anyagokból készülõ hõszigetelõ rendszerek, megismerhetõk a jelenlegi és jövõbeli szabványok, elõírások.

Színezõvakolat-választó: A Magyarországon legjellemzõbb épülettípusok közül választva számtalan szín és színkombináció kipróbálható, ráadásul különbözõ felületi struktúrák is választhatók egy kattintással.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog