2014. szeptember 01.

Támogatás homlokzati színek, struktúrák tervezéséhez

Támogatás homlokzati színek, struktúrák tervezéséhez

A vakolt homlokzatok színének és struktúrájának megválasztása egyszerű feladatnak tűnik, melyben csak a szubjektív ízlés kap szerepet – valójában jó néhány szakmai szempontra is tekintettel kell lennünk. Továbbá – ha már sor kerül a homlokzat felújítására – érdemes az energetikai és egyéb műszaki szempontokat is figyelembe venni.

A házak homlokzatának felújítására gyakran elsősorban esztétikai okokból kerül sor, de mindig érdemes erre komplex beavatkozási lehetőségként tekintenünk: a homlokzatfelújítás például alkalmat adhat – utólagos hőszigetelés elhelyezésével – az energetikai tulajdonságok javítására. Másfelől ha a felújításra a homlokzat károsodása (például nedvesedése, repedezése) miatt vagy energetikai megfontolásokból kerül sor, akkor ez kiváló lehetőség arra is, hogy az épület esztétikai minőségén is maradandóan javítsunk – akár hosszú évtizedekre, ha gondos állapotfelmérésen és tervezésen alapuló, szakmailag megfelelő döntéseket hozunk.

 

A szín kiválasztása

A színválasztás egyszerű feladatnak tűnik, amit kinek-kinek a szubjektív ízlése határoz meg, azonban – a környezettel, az utcaképpel való összhang mellett – néhány általános érvényű szabályt meg lehet fogalmazni:

  • Két-három különböző szín – és esetleg különböző formák – alkalmazásával hangsúlyosabbá, szebbé tehetjük a ház homlokzatát, ennél több szín használata viszont nem ajánlott.
  • Dinamikus és pasztellszínek együttes alkalmazásával kellemes színharmónia vagy izgalmas kontraszt alakítható ki.
  • A színezővakolat színét célszerű úgy kiválasztani, hogy összhangban legyen a ház többi részével. Vegyük figyelembe a lábazat, a tető, a nyílászárók és az esetleges faburkolatok színét is!
  • Intenzív szín használata esetén a környezeti hatások (leginkább az UV-fény) erős színváltozást okozhatnak. Ezért ezeket a színeket hőszigetelő rendszerek esetében, kisebb felületeken, díszítő jelleggel javasoljuk használni.

 

A Lasselsberger-Knauf a színválasztás során az alábbi lépéseket javasolja:

1. A cég honlapján (www.lb-knauf.hu) elérhető online színező segítséget ad az elképzelés kialakításához, pontosításához.

2. A valós színeket az értékesítési pontokon lévő színminták, színkártyák mutatják meg. A struktúra, az alapfelület, sőt, még a fényviszonyok is befolyásolják a szín megjelenését.

3. Célszerű a kiválasztott színvakolatot legalább 1 négyzetméteres felületen kipróbálni a színezendő homlokzaton. A Lasselsberger-Knauf színezővakolatok bármelyikéből kérhető színminta.

Támogatás homlokzati színek, struktúrák tervezéséhez

 

Online szakmai támogatás homlokzatfelújításhoz

Az LB-Knauf más lehetőségeket is kínál internetes oldalán a tájékozódáshoz; ezek egy része nem csak szakemberek számára hasznos.

Tervezői segédletek: A honlapon elérhető az ArchiCAD-be illeszthető színpaletta, és hőszigetelési csomópontok is letölthetőek.

Homlokzatfelújítási kalkulátor: A Magyarországon legjellemzőbb épülettípusokra lebontva, lépésről lépésre mutatja be a szükséges és választható anyagokat, technológiákat, számszerűsítve a menynyiségeket.

Hőszigetelés-kalkulátor: Összehasonlíthatók a különböző anyagokból készülő hőszigetelő rendszerek, megismerhetők a jelenlegi és jövőbeli szabványok, előírások.

Színezővakolat-választó: A Magyarországon legjellemzőbb épülettípusok közül választva számtalan szín és színkombináció kipróbálható, ráadásul különböző felületi struktúrák is választhatók egy kattintással.

Kapcsolódó cikkek:

Fischer

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo