2014. szeptember 01.

Terméskõ lapok rögzítése hátsókúpos dübelekkel

Terméskõ lapok rögzítése hátsókúpos dübelekkel

A terméskõ homlokzatburkoló lapokhoz kifejlesztett hátsókúpos dübelekre vonatkozó legújabb ETA-engedély a terméskövek rögzítésével kapcsolatos valamennyi lényeges szempontra kiterjed, gyorsabb tervezést, kisebb lapvastagságokat, végsõ soron pedig költséghatékonyabb homlokzatkialakítást tesz lehetõvé.

A nemrég frissített ETA-05/0266 Európai Mûszaki Engedély elõször veszi figyelembe a különbözõ jellemzõkkel bíró homlokzati burkolólapok szilárdsági értékeit, az öregedés hatását a terméskövek szilárdsági értékeire pedig egy expozíciós tényezõvel fejezi ki. A bazalt és a bazaltláva felvételével most már valamennyi terméskõ egyetlen engedélyben szerepel, ami alapvetõen egyszerûsíti a méretezést. Ezáltal az olyan innovatív termékek, mint a Fischer FZP hátsókúpos dübel is mostantól még gazdaságosabban alkalmazhatók.

 

Terméskõ lapok rögzítése hátsókúpos dübelekkel
FZP-G dübel 8 mm-es üvegben

Terméskõ lapokat gyakran használnak minõségi, hátulról szellõztetett, vegyes és függönyfalas homlokzatok burkolóanyagaként. A terméskõ homlokzatburkoló lapokra vonatkozó követelmények, valamint azok méretezése a DIN 18516-3 szabványban szerepel, 1995 óta pedig léteznek általános építõipari engedélyek a homlokzatburkoló lapok rögzítésére szolgáló hátsókúpos dübelekre is. A hagyományos rendszerekkel összehasonlítva a hátsókúpos dübelekre vonatkozó engedélyeknek megvan az az elõnye, hogy azokat nem korlátozta semmilyen már meglévõ szabvány, így a hátsókúpos technológiában rejlõ kapacitás teljes mértékben kiaknázható. Ez azt jelenti, hogy a statikai feltételezések és számítások így lényegesen könnyebben és gyorsabban elkészíthetõk.

 

Világosan meghatározott alkalmazási területek

Az Európai Mûszaki Engedélyekkel (ETA) szemben támasztott követelmények azon a feltételezésen alapulnak, hogy a dübel várható hasznos élettartama 50 év. A dübel kültéri alkalmazásra engedélyezett, de különösen agresszív közegekben, például fedett uszodák klórtartalmú környezetében vagy olyan alagutakban, ahol jégtelenítõ folyadékot használnak, nem alkalmazható. A termésköveknek meg kell felelniük az EN 1469:2004 szabványnak, és az alábbi csoportok egyikébe kell tartozniuk:

  • I. csoport: kiváló minõségû mélységi magmás kõzetek (gránit, biotit-gránit, gabbró stb.);
  • II. csoport: metamorf kõzetek keménykõ tulajdonságokkal (kvarcit, granulit, gneisz stb.);
  • III. csoport: kiváló minõségû kiömlési magmás kõzetek (bazalt, bazaltláva stb.);
  • IV. csoport: üledékes kõzetek keménykõ tulajdonságokkal (mészkõ, homokkõ stb.).

 

Terméskõ lapok rögzítése hátsókúpos dübelekkel
Teljes rendszer, az FZP dübeltõl a háttérszerkezetig 

 

A bazalt és a bazaltláva felvétele egyszerûsíti a méretezést

A III. csoportba tartozó kövek alkalmasságát elsõ lépésben a testsûrûségük határozza meg. Az új engedélyek elõször tartalmazzák kifejezetten a bazaltot és a bazaltlávát is. A bazalt testsûrûségének például legalább 2,7 kg/dm3-t, a bazaltláváénak pedig legalább 2,2 kg/dm3-t kell elérnie. A homokkövek csoportja 2,1 kg/dm3-es minimális testsûrûséggel van meghatározva.

A homlokzatburkoló lapokat négyszög alakban elrendezett négy dübellel kell feszítésmentesen a megfelelõ tartószerkezethez rögzíteni. A nyílászárók káváját ezenkívül süllyesztett dübelekkel és sarokvasakkal lehet szerelni. Az EN 1469 szabvány szerinti, válogatott terméskõbõl készült homlokzatburkoló lapok hátoldali szereléséhez kifejlesztett Fischer Zykon horog távolságtartó és süllyesztett szerelésnél egyaránt alkalmazható.

 

Terméskõ lapok rögzítése hátsókúpos dübelekkel
Mérethibás panelek is síkba építhetõk

A maximális lapméret 3 m2 maximum 3 méteres oldalhossz mellett. A névleges lapvastagság minimum 20 mm, a IV. kõzetcsoport és a bazaltláva esetében pedig 30 mm. A Fischer FZP M6-os és M8-as metrikus menetes szárakkal, valamint M6-os belsõ menetes horgokkal használható, névleges rögzítési mélysége 12 és 25 mm között lehet. Homlokzatburkoló lapoknál a minimális széltávolság 50 mm, a nyílászárók kávájánál pedig 40 mm. Bármely két dübel tengelytávolságának meg kell haladnia a rögzítési mélység nyolcszorosát, hogy az esetleges kúpos kiszakadások egymást ne befolyásolhassák. Távolságtartó szerelés esetén a homlokzatburkoló lap névleges lapvastagságának 40 százalékát meg kell tartani.

Az engedélyezési eljárás során a dübeles rögzítés használhatóságát számos különbözõ teszttel sikerült igazolni: centrális húzás, nyírás, ferde húzás, épületelemek tesztelése, dinamikus és statikus terhelés, valamint fagyás/kiolvadás során vizsgált mûködõképesség, illetve vízfelvétel utáni mûködõképesség.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog