2013. augusztus 08.

Tűzszakasz-leválasztás függönykapuval

Tűzszakasz-leválasztás függönykapuval

Az üvegszálas, nem éghető anyagból készülő FKK Roll tűzgátló függönykapu nyugalmi helyzetében rolószerűen feltekeredve található a szerkezet felső részében lévő hengeren, ilyenkor a kapunyílás szabadon átjárható. A tűzszakaszt leválasztó konstrukcióként használható roló tűz esetén leereszkedve zárja a nyílást.

A modern építészet és a folyamatosan fejlődő technika egyre igényesebb műszaki megoldásokat kínál az épületek tűzvédelmére is. Ilyen berendezés az FKK Roll tűzgátló függönykapu, mely mind építészetileg, mind tűzvédelmileg megfelel a legszigorúbb követelményeknek. (Az EI tűzállóság eléréséhez a szerkezetet automatikus vízpermetezővel látták el.)

A tűzgátló függönykapu tűzgátló ajtókkal, kapukkal és tolókapukkal szembeni nagy előnye a mindössze 630 g/m2-es tömege, ami egyszerűbb beépíthetőséget enged, és a kész szerkezet sem terheli a szerkezetet. A beépítést követően a kapunyílás teljesen szabadon maradhat, a függönykapu sem előtte, sem kétoldalt nem igényel további helyet. Az üzemeltetés közben keletkező sérülés, rongálódás esélye szinte minimális, és a szerkezet teljesen eltakarható, beleolvasztható a környezetébe.

Tűzszakasz-leválasztás függönykapuval

 

A függönykapu tűz esetén zárja a nyílást

Az FKK Roll függönykapu nyugalmi helyzetben a tok felső részében, elektromágneses fék által tartva helyezkedik el. Tűz esetén a szerkezet működésbe lép: a rendszerhez a helyi tűzjelzővel összekötött és saját tartalék tápegységgel ellátott vezérlőegység tartozik, és a tűzjelzőtől kapott jelre (amit a vezérlés továbbít) az elektromágneses fék kiold, és a rolószerkezet saját súlyából adódóan, egyenletes sebességgel legördül. A tökéletes lezárást elősegítve az anyagot a nyílás két oldalán sínben vezetik.

A magasabb tűzállósági követelmények (EI30, EI45, EI60, EI90 és EI120) elérése érdekében a szerkezet felső részében vízszóró nyílásokat alakítottak ki 3/4 colos vezeték segítségével, így 80 °C hőmérséklet elérését követően – amit helyi hőérzékelő figyel – folyamatos vízhűtést kap.

 

Egyedi méretek

Az FKK Roll tűzgátló függönykapu minden esetben egyedi, az adott projekt követelményeinek, méreteinek megfelelően készül. Műszaki adottságainak köszönhetően a szélessége nem, csak a magassága korlátozott (maximum 8 m), a teljes felület maximum 90 m2 lehet.

hírlevél-feliratkozás

épjog