2012. március 07.

Új, csaphornyosan illeszkedő hőszigetelő lemezek szarufák fölé

Új, csaphornyosan illeszkedő hőszigetelő lemezek szarufák fölé

A Bramac Therm hőszigetelő rendszer kétszer olyan jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, mint az eddig alkalmazott szálas hőszigetelő anyagok, és még a szarufák okozta hőhidakat is kiküszöböli. Létezik felújításokhoz, illetve új építésekhez ajánlott változata – az utóbbi akár passzívházakhoz is használható.

A magastetőknél eddig alkalmazott rétegrend általában úgy nézett ki, hogy a szarufa közötti magasságot – általában 15 cm-t – valamilyen szálas hőszigetelő anyag, jellemzően üveg- vagy kőzetgyapot töltötte ki. Ilyenkor azonban a szarufák hőhidakat okoztak, ami ellen úgy védekeztek, hogy a szerkezetre kiegészítő, 5–10 cm vastag lécvázat szereltek, melyek közé szintén szálas anyagot helyeztek. Ez a megoldás azonban ma már nem nevezhető korszerűnek, hiszen a 15+5 cm-es hőszigetelés beépítésével még a 2006-ban kiadott hőtechnikai követelmények sem teljesülnek.

A tetőszerkezetek hőszigetelésén kétféleképpen lehet javítani: vagy hagyományos anyagokat építünk be sokkal nagyobb vastagságban, vagy az eddigieknél jobb hőszigetelő képességű anyagokhoz fordulunk, melyekből vékonyabb is elegendő. A Bramac Kft. az utóbbi mellett tette le a voksát, így született meg a Bramac Therm hőszigetelő rendszer, mely PUR/PIR (poliuretán/poliizocianurát) alapanyagból készül. Előnye, hogy kétszer olyan jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, mint az eddig alkalmazott szálas hőszigetelő anyagok. A Bramac Therm hőszigetelő rendszer ráadásul – rendhagyó módon – a szarufák felett helyezendő el. (A szarufa feletti hőszigetelés hőhídmegszakító hatásán túli nagy előnye, hogy nem vesz el teret a lakótérből, illetve a tető energetikai korszerűsítése a belső burkolat megbontása nélkül is elvégezhető.) A hőszigetelő táblák csaphornyos illesztéssel csatlakoznak egymáshoz, ami garantálja a hőhídmentességet. Az elemek rögzítése az ellenléceken át rendszercsavarokkal történik, melyek statikai méretezését a Bramac Kft. díjmentesen elvégzi.

Új, csaphornyosan illeszkedő hőszigetelő lemezek szarufák fölé

Felújításokhoz kifejezetten a Bramac Therm Kompakt termékcsalád ajánlott, mely jó páraáteresztő képessége révén az esetleges beázások okozta átnedvesedésekkor hagyja kiszáradni a szerkezetet. A Bramac Therm Top termékrendszer kiemelkedő hőszigetelő képességével (λ=0,022 W/mK) már 10 cm vastagságban megfelel a jelenleg rögzített követelményeknek, de 22 cm vastagságban alkalmazva akár 0,1 W/m2K U-érték is elérhető, ami a passzívház követelményértékeinek is megfelel.

A Bramac Therm Kompakt és Top egyaránt 8 és 24 cm-es vastagság között kapható, így akár felújításkor, akár új építéskor jól kombinálható egyéb anyagokkal.

Kóbor Csaba

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog