cemix

2013. április 16.

Univerzális hőhídmentesítő elem a folyamatos épületburokhoz

Univerzális hőhídmentesítő elem a folyamatos épületburokhoz

Alacsony energiafelhasználású, illetve passzívházaknál elengedhetetlen az épületet homogén hőburokkal körbevenni, kiemelt figyelmet fordítva a részletkialakításokra – csak folyamatos burok képes hőhídmentes, páravédelmi szempontból megfelelő külső téri lehatárolást nyújtani.

Ezt segíti a jól hőszigetelő, mechanikusan erősen terhelhető Bachl Kombitherm hőhídmentesítő lap, mely attikafalak készítéséhez, nyílászárók rögzítéséhez, szerelvények, tartóelemek hőhídmentes beépítéséhez stb. alkalmas.

Univerzális hőhídmentesítő elem a folyamatos épületburokhoz

A Kombitherm lapok a PIR-(poliuretán) keményhab hőszigetelő táblák vágása, élképzése során keletkezett maradványok (gyártási hulladék) nagynyomású préselésével és kötőanyag hozzáadásával történő újrahasznosításával készülnek. A poliuretánhab alapú termék klórozott és fluorozott szénhidrogénektől (CFC) mentes, kiváló minőségű szerkezeti anyag. Mechanikailag erősen terhelhető, nyomásálló, alaktartó, biológiai és építésökológiai szempontból ártalmatlan, korhadás- és rothadásálló.

A Kombitherm táblák nyomószilárdsága a mészhomok tégláénak és a szerkezeti fáénak ugyan fele, de a faelemekével és a vázkerámia tégláéval megegyező, míg a pórusbeton tégláénak közel a kétszerese. Hőszigetelő képessége a mészhomok tégláénál tízszer, a fáénál, illetve faalapú termékekénél és a vázkerámia tégláénál akár három-ötször, míg a pórusbeton tégláénál kétszer kedvezőbb.

A lemez ellenáll a nedvességnek, rothadásnak és a növények gyökérzetének, ezért elsősorban olyan helyeken alkalmazható, ahol gondot okoz a nedvesség és elvárt a jó hőszigetelő képesség.

Univerzális hőhídmentesítő elem a folyamatos épületburokhoz


A Kombitherm hőhídmegszakító elem fő alkalmazási lehetőségei:

  • passzívházak külső falszerkezetének kezdő elemeként (mivel a hagyományos falazóelemeknél jobban szigetel);
  • passzívházak nyílászáróinak hőhídmentes rögzítésénél a szerelőváz szerepét töltheti be (az e célra leggyakrabban alkalmazott szerkezeti, fűrészelt fáénál közel ötször kedvezőbb a hővezetési tényezője, miközben szilárdságuk megegyező);
  • passzívházak ajtó- és ablakgyártásánál kiegészítő elemként;
  • hőszigetelt homlokzatokon bármilyen szerelvény, tartóelem hőhídmentes beépítéséhez (világítótestek, armatúrák, akasztott, függesztett erkélyek, árnyékolók, korlátok stb. hőhídmentes szereléséhez);
  • magastetőkben alkalmazott fa kiegészítő, tartóelemek hőhídmentes kiváltására;
  • lapostetők attikafalának kialakítására, illetve attikafal véglezárásaként (kiváló fogadófelületet nyerve a bádogozáshoz);
  • lapostetők ereszvégének hőhídmentes megoldására, melyhez stabilan rögzíthetők a csatornaelemek, bádogszerkezetek.

A 2440×1220 mm-es táblák vastagsága 10, 20, 30, 40, 50 mm lehet (a lapok egymáshoz ragaszthatók, így például 2×5 cm vastagságú lappal 10 cm táblavastagság érhető el). A táblák hagyományos fa megmunkálásához használatos vágószerszámokkal, gépekkel szabhatók, fúrhatók, marhatók.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog