2015. december 17.

VELUX Model Home 2020: a jövő otthonait automatizált működés jellemzi

VELUX Model Home 2020: a jövő otthonait automatizált működés jellemzi

A VELUX Model Home 2020 kísérleti program eredményeit bemutató sorozatunk második cikkében ember és technológia kapcsolatával, az épületautomatizálással kapcsolatos felhasználói attitűd vizsgálatokba nyújtunk betekintést.

A cikksorozat első része itt olvasható >> 

A VELUX Model Home 2020 kísérleti program során a kutatók kiemelt figyelmet fordítottak a magas szinten automatizált aktívházak szociálpszichológiai vonatkozásaira. A megfigyelések igazolták, hogy a mai technológiáknak köszönhetően a pozitív energiamérleg már nem kíván kompromisszumot a lakóktól a kényelem terén, de ehhez olyan önműködő rendszerekre van szükség, amelyek képesek megfelelni a folyamatosan változó igényeiknek. A VELUX Cégcsoport előremutató kísérletének legizgalmasabb területét így az automatikus és kézi vezérlésű hibrid rendszerekkel kapcsolatos attitűd vizsgálatok jelentették.

A VELUX Cégcsoport 2008-ban indította el a Model Home 2020 programot, amelynek során öt lakóházat és egy többfunkciós egyetemi épületet tervezett és épített a vállalat. Az átadást követő részletes vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy már rendelkezésre áll az a technológia, amellyel elérhető az energiasemlegesség, illetve a pozitív energiamérleg, és hogy ehhez nincs szükség a helyiségekbe jutó fény mennyiségének vagy más komfort-tényezők drasztikus csökkentésére. Ezt többek között az épületek magas szintű automatizálása révén érték el a tervezők.

VELUX Model Home 2020: a jövő otthonait automatizált működés jellemzi

 

Az automatizálás a pozitív energiamérleg elengedhetetlen feltétele

Az aktívházak tervezésének legnagyobb kihívása, hogy ezek az épülettípusok fizikailag nagyon gyorsan és erőteljesen reagálnak az időjárásra. Hideg éghajlatú területeken az ablak szellőzése, illetve az energiaveszteség és a huzat veszélye között kell egyensúlyt teremteni. Meleg éghajlaton viszont a betűző napfény és a túlmelegedés kockázatával kell számolni. A házban alkalmazott technológiának képesnek kell lennie ezeknek a helyzeteknek a kezelésére, ami kizárólag magas szintű automatizálás révén biztosítható.

A Model Home 2020 otthonokban a szokásosnál jóval több műszaki berendezést használtak a tervezők, ez számos kérdést vetett fel a lakók komfortérzete kapcsán, amelyre többek között mélyinterjúk és kérdőíves-megkérdezések során keresték a választ a kutatók. Ezek eredményei rámutattak arra, hogy az automatizált rendszereket minden család örömmel fogadta egészen addig, amíg lehetőségük volt a beállítások módosítására. A lakók arról számoltak be, hogy a Model Home 2020 aktívházak szinte „együtt élnek és lélegeznek” a családdal, és sokszor olyan érzésük volt, mintha a rendszer azonnal reagálna aktuális szükségleteikre. Az árnyékolók például akkor ereszkedtek le, amikor már éppen zavaróvá vált a betűző napfény.

VELUX Model Home 2020: a jövő otthonait automatizált működés jellemzi

 

Segítség az otthon működtetésében

A lakóházak tervezésének célja az előírtnál jóval magasabb, 5 százalékos benapozási tényező elérése volt, amit nagyméretű ablakfelületekkel valósítottak meg a tervezők. Ezek a teljes élettér 30-50 százalékát tették ki, azonban az automatizált rendszernek köszönhetően nyitásuk és zárásuk mégsem okozott fáradtságot a családoknak. A lakók maguk is szívesen kísérleteztek a manuális szellőztetéssel, de az esetek többségében néhány napon belül visszatértek az automatikához. Tapasztalataik szerint ugyanis csak így tudták biztosítani a megfelelő kényelmi szintet és légminőséget a helyiségekben.

A lakók komfortérzetének fenntartásához azonban nélkülözhetetlen volt a manuális szabályozás lehetőségének meghagyása. Erre nemcsak az esetleges működési hibák áthidalása miatt volt szükség, hanem azért is, mert a lakók szívesen módosították a rendszer beállításait a saját igényeik szerint. Az árnyékolók esetében például elsősorban a magánszféra védelme érdekében írták felül a rendszer beállításait. A családok éjszakánként is sokszor mellőzték az ablakvezérlő automatikát, amelynek működése zavarta őket a nyugodt pihenésben. A manuális szabályozásra tehát elsősorban az automatikus rendszernek való kiszolgáltatottság-érzés csökkentése és az előre megjósolhatatlan személyes igények miatt volt szükség.

VELUX Model Home 2020: a jövő otthonait automatizált működés jellemzi

 

Gyors alkalmazkodás

A Model Home 2020 otthonokban alkalmazott magas szintű épületautomatizálás azonban még igen ritka, és a VELUX Cégcsoport programja előtt csak kevesen vizsgálták, miként alkalmazkodnak az emberek az automatikus rendszerekhez. A lakók többsége a beköltözés előtt szinte nem is hallott a házakban alkalmazott technológiákról, és a kezdetekkor többen nyomasztónak is tartották a vezérlőrendszer jelenlétét. Eleinte idegenkedtek a beállítások kézi módosításától, de rövid idő elteltével már szívesen kísérleteztek a rendszer kézi irányításával, és hamar megszokták az automatizálás nyújtotta kényelmet.

A mai lakóházakénál jóval összetettebb és bonyolultabb műszaki tartalom finomhangolása viszont egy évig tartott. Ennek legfőbb oka, hogy a lakóknak átlagosan ennyi időre volt szüksége ahhoz, hogy megtanulják a rendszer kezelését, illetve az évszakok váltakozásával szükség volt az alapértelmezett beállítások módosítására.

VELUX Model Home 2020: a jövő otthonait automatizált működés jellemzi

 

Átlátható működés, rejtett technológia

A komfortérzet fenntartásában jelentős szerepe volt a falra szerelt érintőképernyőknek, amelyeken a lakók nyomon követhették az energiahasználatot, és így a költségeik alakulását, valamint a beltéri klíma paramétereit. A fenntartási költségek egyszerű követhetősége különösen motiválóan hatott a Model Home 2020 családokra, akik szívesen kísérleteztek az energiafogyasztás további csökkentésével.

A vezérlőpaneleket minden lakó hasznosnak tartotta, de többen felvetették olyan okostelefon alkalmazás lehetőségét, amellyel az otthonuktól távol is szabályozhatják a rendszer működését. A használhatóság szempontjából fontos tanulság volt, hogy a lakók tájékozódását jelentős mértékben segítették a paneleken használt piktogramok és rövid szöveges magyarázatok, amelyek magabiztosabbá tették őket a rendszer működtetésében. Emellett gyakran kérték a gyártók és a mérnökök támogatását, ami a hosszú távú felhasználói támogatás szükségességét igazolta.

Az energiatakarékossággal kapcsolatos kísérletezésen túl a lakók jellemzően két okból döntöttek a kézi beállítások mellett: az ablakok automatikus nyitását és zárását kísérő zaj megszüntetése, valamint a külvilág kizárása miatt. Ezek a jelenségek természetesen nem minden családnál és nem ugyanazon a szinten léptek fel. Ennek ellenére egyértelművé vált, hogy az automatikus rendszerek elterjedéséhez a fejlesztőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a láthatatlan és zajtalan működésre.

VELUX Model Home 2020: a jövő otthonait automatizált működés jellemzi

 

Az egyszerűsítésé a jövő

A VELUX Cégcsoport programjának vizsgálatai tehát bebizonyították, hogy a tervezőknek nem szabad idegenkedniük az épületek automatizálásától, ami nélkülözhetetlen a pozitív energiamérleg eléréséhez. Az emberek ugyanis képesek gyorsan alkalmazkodni az önműködő rendszerekhez, amíg az biztosítja a kézi szabályozás lehetőségét is. Az ehhez szükséges technológia már rendelkezésre áll, így a jövő kihívását elsősorban nem új megoldások kifejlesztése, hanem a mostani rendszerek működésének és használatának további optimalizálása jelenti.

 

A Model Home 2020 szakembereinek ajánlásai a lakóépületek automatizálásával kapcsolatban

  • A fűtésnek egyedi termosztátokkal, helyiségenként szabályozhatónak kell lennie, így akár minden szobában más-más hőfok állítható be.
  • A nyári túlmelegedés elleni hatékony védelem érdekében a külső árnyékolókat soha nem a beltéri hőmérséklethez, hanem a napsugárzás erősségéhez igazodva kell működtetni. Ehhez ajánlott az árnyékolók automatikus leengedése, amint a napsugárzás adott homlokzaton vagy tetőfelületen mért erőssége meghaladja a négyzetméterenkénti 120–180 W értéket, amely 13000–20000 lux fényerősségnek felel meg. A napsugárzás erősségét az épület minden egyes homlokzatán külön kell mérni.
  • A nyári túlmelegedés elkerülésében fontos szerep jut az éjszakai automatikus szellőztetésnek. Ennek legegyszerűbb módja az időkapcsolós vezérlés, amelynek használatával az ablakok nyitása és zárása rendszeres időközönként történik. Ezzel kombináltan használható hőmérsékletfüggő vezérlés is, ami akkor is gondoskodik az ablakok zárásáról, ha éjszaka a beltéri hőmérséklet túlzottan lecsökken.
  • Meg kell határozni a vezérlőrendszerek minimális működtetési intervallumait. Az árnyékolók zárását követően a vezérlésnek legalább 15 percet kell várnia az újranyitás előtt. Automatikus ablakszellőzés esetén az ajánlott időtartam 30 perc.
  • A hővisszanyeréses gépi szellőztetés és az automatikus ablakszellőzés együttes alkalmazása kerülendő. Ehelyett tanácsos pontosan megadni a két rendszer közötti átváltás időpontjait (például ha a kültéri hőmérséklet 12,5 °C).
  • A világítótestek használata iránti igény jelentősen mértékben függ a személyes preferenciáktól, a lakók aktuális tevékenységétől, ezért a világítás-szabályozáshoz kézi vezérlés ajánlott.

A cikksorozat harmadik része itt olvasható >>

A cikksorozat negyedik része itt olvasható >>

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog