2017. december 08.

Látszóbeton – az építészek modern nyelve

Látszóbeton – az építészek modern nyelve

Legyen szó lélegzetelállító magasságokról vagy szokatlan formákról és szerkezetekről – az építészek múzeumokról, koncerttermekről, stadionokról vagy éppen hidakról szóló víziói világszerte nagy kihívások elé állítják az építőipart.

A modern építészetben a látszóbeton vált a dizájn egyik legfontosabb eszközévé. Ilyen sokoldalúan semmilyen más építőanyag sem használható és dolgozható fel – ezért is használható a látszóbeton majdnem minden építési feladathoz. A friss beton formálhatóságának köszönhetően gyakorlatilag bármilyen forma és minőség gazdaságosan megvalósítható a megfelelő zsalurendszer és zsaluhéj segítségével. A PERI praktikus segítséget nyújt partnereinek az építési projektnek megfelelő zsaluhéj és zsaluzási rendszer kiválasztása, megtervezése és előkészítése során. Minden látszóbeton felülethez a megfelelő zsaluzási megoldást kínálja, a standard rendszerektől kezdve az egyedi gyártású zsaluzatokig. A legjobb eredmények az építészek, a kivitelezők és a PERI tanácsadók szoros együttműködéséből születnek.

Látszóbeton – az építészek modern nyelve
14 méter magas VARIO GT 24 elemek poligonális elrendezésben. A nagyméretű FinPly Maxi zsaluhéjak kiváló betonfelületet eredményeznek

 

Zsalurendszerek látszóbeton felületekhez

A modern zsaluzatépítés során elsősorban rendszerzsaluzatokat vagy rendszerelemekből álló zsaluzatokat használnak. Az egyes rendszerelemek kompatibilitása számos előnnyel jár: egyrészt a megadott szerelési sorrend növeli annak lehetőségét, hogy az egyes zsaluelemeket helyesen használják. Másrészt, az építkezésen a lehetséges alkalmazások száma nő, aminek következtében csökken a felhasznált anyagok amortizációs költsége. Ugyanakkor a rendszerzsaluzatok használata nagyobb biztonságot jelent a kivitelezők számára.

Látszóbeton – az építészek modern nyelve
FinPly zsaluhéj – filmbevonatos zsaluhéj sima, igényes látszóbeton felületekhez

A látszóbeton felületekhez használt zsalurendszerek alkalmazásánál figyelembe kell venni a zsaluzat minőségét. A keretes zsaluzatok elsősorban zsalubérleti parkból bérelt zsaluzatként használatosak. Itt az egyes zsaluelemek különböző felhasználási arányokkal rendelkeznek, és felületükön javítások is lehetnek. Bérleti parkban lévő zsaluzatokkal csak SB1 és SB2 látszóbeton osztályok érhetők el. A magasabb minőségű, SB3 és SB4 osztályú látszóbeton felületek megvalósítása a bérleti parkban lévő keretvázas zsaluzatokkal nem, vagy csak korlátozott mértékben, például PERI MAXIMO keretvázas zsaluzattal lehetséges.

Látszóbeton – az építészek modern nyelve

Látszóbeton – az építészek modern nyelve

Galileo Műhold Irányító Központ, Oberpfaffenhofen, Németország

 

Zsaluhéj – dizájn a betonfelületekhez

A zsaluhéj kiválasztásával betonfelület struktúrák nagyszámú dizájnlehetőségei állnak rendelkezésre. A zsaluhéj meghatározza a beton felületi jellegét – a későbbi kezeléstől függetlenül. A pályázati dokumentációt kiíró személynek ezért részletesen kell ismernie a zsaluhéjakat, azok anyagtulajdonságait, bevonatát és feldolgozását, valamint a leválasztó szerrel és a friss betonnal való kölcsönhatásait, és ezeket figyelembe kell vennie a tervezés során. A betonfelületre vonatkozó előírásoknak egyértelműnek kell lenniük, hogy a vállalkozó minden, anyagra és alkalmazásra vonatkozó szempontot figyelembe vehessen, hogy kockázat nélkül választhassa ki a használandó zsaluhéjat. Ezen kívül fel kell mérnie a megvalósíthatóságot, és rámutatnia a várható tűrésekre és ingadozásokra.

Látszóbeton – az építészek modern nyelve

Látszóbeton – az építészek modern nyelve

Könyvtárépület, Hradec Králové, Csehország

 

Négy zsaluhéj tényező, amelyek meghatározó módon befolyásolják a beton felületét:

  1. A zsaluhéj nedvszívó képessége – betonfelület világos/sötét
  2. Felület textúrája (szerkezet) – betonfelület textúrája
  3. Zsaluhéj illesztések – betonfelületi raszter
  4. Zsaluhéj rögzítése – lenyomatok a betonfelületen

 

Általános épületek

Az építészek évekkel ezelőtt újra felfedezték a magasépítésben a látszóbetont, és fontos dizájnelemként használják azt. Az építőanyagok és a folyamattechnológiák fejlesztésével párhuzamosan a követelmények is jelentősen emelkedtek. A nagy szilárdságú, valamint a cseppfolyósított és öntömörödő betonok révén karcsúbb betonszerkezetek és változatosabb formák hozhatók létre. Az íves és ferde falak, valamint födémek gyakran jellemző dizájnelemek. A zsaluépítő ipar ennek megfelelően alkalmazkodott a helyzethez. A sima és lehetőleg illesztésmentes betonfelületek készítése a nagyméretű zsaluhéjaknak köszönhetően ma már teljesíthető igénnyé vált.

Azokon az épületrészeken, melyek nincsenek kitéve az időjárási viszonyoknak, a betonfelületek öregedési folyamata lényegesen lassabban zajlik. Az épület belsejében lévő betonfelületeket nagyon közelről meg lehet nézni, a részletek sokkal hangsúlyosabbá válnak. Ezért az építészek itt gyakran igénylik az SB3 és SB4 látszóbeton kategóriákat.

Ennek eredményeképpen az építésznek az építési vállalkozóval közösen meg kell határoznia, hogy mi a megvalósítható a kívánt látszóbeton felület elérése érdekében. Ellenkező esetben a túlzott igények és a javítási munka nem megfelelő és nem kielégítő eredményekhez vezet.

 

Kulturális épületek

Az építészek és a projekttervezők különösen a kulturális épületek területén részesítik előnyben a látszóbeton felületeket mint dizájneszközt. A láthatóan maradó betonfelületek művészi követelményein túlmenően a teljes szerkezet, vagy egyedi elemek különleges formái is gyakran dominálnak.

A zsaluzat tervezésénél ügyelni kell a rendezett illesztési és átkötési raszter kialakítására. Erre azért van szükség, mert az elemillesztések és az átkötési raszter az átkötési pontok kialakításával együtt jelentős látszóbeton elemek.

Az egységes betonfelületi kép kialakítása érdekében különös figyelmet kell fordítani a betonozási technológia során alkalmazandó betontípus megválasztására, beleértve annak későbbi kezelését is. Ha magasabb követelményű, igényes betonfelületről van szó, célszerű a zsaluzatba új zsaluhéjat tenni. Szükség esetén az átkötési minta vak átkötésekkel kiegészíthető, hogy szimmetrikus elrendezési képet kapjunk. Kulturális épületek építésénél látszóbetonra vonatkozó pályázati kiírás esetén ajánlatos a DBV Merkblatt SB3 és SB4 látszóbeton osztályait figyelembe venni.

A látszóbeton felületek kialakításához alkalmazható PERI zsalurendszerekről, zsaluhéjakról és projektekről további információk itt találhatók >>

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog