2013. július 03.

Már látogatható az energiahatékony ZöldLak

Már látogatható az energiahatékony ZöldLak

Az energiával hatékonyan, az energiafelhasználás egy részét megújuló energiaforrások felhasználásával kielégítve kell gazdálkodni. Ehhez a pincétől a padlásig tökéletesen szigetelt épületekre van szükség, amelyeknél a transzmissziós hőveszteség minimális, hiszen csak így érhető el megfelelő belső léghőmérséklet alacsony energiájú fűtési rendszerekkel.

Veszprémben a Kör Alapítvány létrehozta a „ZöldLak”-ot, amely a lakosság számára látogatható alacsony energiafelhasználású mintaház. A bemutatóházban évente több ezren ismerkedhetnek meg kézzelfogható, kipróbálható, beindítható, praktikus megoldásokkal, környezetbarát ötletekkel. A ZöldLak ferde tetője a Magyarországon 2012 óta egyre szélesebb körben ismert Ursa XPS bakos tetőkialakítással készült – az Ursa ásványgyapotból, XPS bakból és Seco fóliából álló rendszer alkalmazásával komplex, energiatakarékos és tartós tetőszerkezeti megoldás valósítható meg.


Már látogatható az energiahatékony ZöldLak
Vázlat a ZöldLakról


Miért különleges az Ursa XPS bakos tetőszigetelés?

Ezzel a rendszerrel lehet szarufák között és felett, vagy csak szarufák felett (monolit vasbeton koporsófödém) szigetelni. A szarufák magasítása Ursa XPS bakokkal történik – a speciális bakoknak köszönhetően a szarufák hőhídmentesekké válnak: a szarufát „hizlalva” alakul ki a megfelelő, energetikailag szükséges hőszigetelési összvastagság.

 

Már látogatható az energiahatékony ZöldLak
Ursa XPS bakos tetőkialakítás

 

Az Ursa XPS bak kétféle anyagból áll: Ursa extrudált polisztirol csíkból és leszorító staflifából. A szerkezetre Ursa páraáteresztő fedési alátétfólia kerül a megfelelő, körülbelül 10 cm-es átszellőztetett fedési légréssel (beszellőzés-kiszellőzés), aminek elsődleges épületfizikai jelentősége a nyári felmelegedés elleni védelem. Az Ursa szigetelőanyagot belülről helyezzük el, majd a szarufák alsó síkjára felületfolytonosan és légtömören rögzítendő az Ursa párazáró fólia. A gipszkarton belső burkolat számára – a gipszkarton és a párazáró fólia között – 5 cm-es belső légrés képzésével kell a vázszerkezetet kialakítani, amiben a párazáró fólia megsértése nélkül elhelyezhetők az épületgépészeti és elektromos vezetékek.

A megépült tetőszerkezet hőátbocsátási tényezője 90 cm-es szarufaköz esetén, 25 cm-es Pure 35 szigetelőanyaggal 0,157 W/m2K, de igény esetén ennél jobb U-érték is elérhető: Ursa DF 32 szigetelőanyag beépítésével egy 90 cm-es szarufaközű magastető U-értéke 25 cm szigetelési összvastagságnál 0,14 W/ m2K, melynek transzmissziós hővesztesége 2,24 W/K. (Az U-értékek számításánál figyelembe vettük a hőhidak okozta többlet hőveszteséget is.)

A bemutatott szerkezeti megoldással elérhető az az U-érték, amit a szakma 2020-tól javasol (a jelenlegi követelmény 2006 óta 0,25 W/ m2K), így az elkészült szerkezet nagyban hozzájárul a fűtésből és hűtésből származó energiaköltségek csökkenéséhez – ráadásul mindezt optimális ár-érték aránnyal.

hírlevél-feliratkozás

épjog