2013. augusztus 13.

Még mindig csökken a lakások ára, nőhet a kereslet

Még mindig csökken a lakások ára, nőhet a kereslet

Az FHB Lakásárindex adatai szerint több mint négy éve csökkennek mérsékelten, de folyamatosan a magyarországi lakásárak. A 2013. első negyedévi adataok szerint a lakásárak 2%-kal csökkentek az előző negyedévhez képest. 2013-ban kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért, mint az utóbbi 13 évben bármikor. 

Még mindig csökken a lakások ára, nőhet a kereslet

Az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete ezzel párhuzamosan 2,6%-kal növekedett az év első negyedévében, ami együttesen növelheti a lakások iránti keresletet: 2013-ban kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért, mint az utóbbi 13 évben bármikor. Az FHB szerint idén a jövedelmek emelkedése mellett a lakásárak lassú csökkenése várható, kedvezőbbé téve a lakásvásárlást.

Még mindig csökken a lakások ára, nőhet a kereslet

 

Magyarországon lassú a kilábalás

Több európai országban növekedés történt 2008 és 2012 között, azaz a válság már nem érezteti hatását. Magyarországon azonban folyamatos az árcsökkenés, több, a válságtól különösen sújtott országhoz hasonlóan. A válságból való kilábalás differenciált. A magyar lakáspiacon még nem érzékelhető a fellendülés, hanem a dél-európai országokhoz hasonlóan további lassulást szenvedett el a válság kitörése óta is.

Az eladósodottabb országokban 2010 óta általában csökkent a GDP-hez viszonyított állomány mértéke. Magyarországon a végtörlesztés hatására nagyot csökkent az állomány, míg kelet-közép-európai régiónk többi országában a GDP-hez mérten is növekedett a jelzáloghitelezés.

Még mindig csökken a lakások ára, nőhet a kereslet

A jelzáloghitelek állománya a GDP arányában 2012-ben, és a 2010 és 2012 között bekövetkezett változás ( Eurostat)

 

Az új lakások piaca kimerült

A lakásépítések is tovább csökkentek az év elején: 2013 júniusáig 2680 új lakást adtak át Magyarországon, ami az előző év első negyedévével összehasonlítva további lassulást jelent. A kiadott építési engedélyek száma sem ad okot a bizakodásra. A csökkenés ugyanakkor nem egyenletes az országban. Az ország nyugati-középső tengelye mentén lévő megyékben volt kisebb a csökkenés; Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb a visszaesés.

 

A lakásállomány korszerűsítésre szorul

A népszámlálás megerősítette a szakmai közhelyet, miszerint a hazai lakásállomány korszerűsítésre szorul. A magyar lakásállomány megújulása elsősorban a meglévő állomány korszerűsítésétől várható. Energetikailag a legnagyobb megtakarítás a családi házakon valósítható meg.

 

A háztartások jövedelmi helyzete stabilizálódik

A lakáspiac keresleti oldalán álló háztartások jövedelmi és foglalkoztatási helyzete erős korlátja az árak és a tranzakciószám növekedésének. Új tendencia, hogy a csökkenő infláció következtében a reálbérek növekedésére lehet számítani, s amennyiben ez a folyamat tartósnak bizonyul, akkor ez növelheti a keresleti oldal erejét.

 

Élénkül a hitelezés

Csökkennek a betéti és hitelkamatok is. Az MNB szerint a piaci lakáshitelek THM szintje már átlagosan 10% alá csökkent, és az államilag támogatott hitelek akár 6-7% induló kamattal igényelhetőek, az FHB Állami Támogatott Hitel konstrukció új lakás építésére, vásárlására például 6,00% induló kamattal igényelhető, 6,62-8,17% THM[1] mellett. Valószínűleg a kedvező támogatási és kamatfolyamatoknak tulajdonítható, hogy a hitelezés is élénkült az év első részében. Az év második felében keresletet támaszthatnak a lakáspiacon a felsőfokú tanulmányaik miatt költözők és a felújítók is.

 

Emelkedő kamattámogatás és lakásvásárlási kedvezmény

A támogatási lehetőségek ma jóval kedvezőbbek, mint az utóbbi években. Egy tipikus család által egy tipikus lakás vásárlásához[2] felvett 10 milliós hitelre számítva (figyelembe vettük a kamattámogatás, a szocpolok, a néhai adókedvezmény és a lakáskasszás támogatás jelenértékét) kiderült, hogy a jelenleginél kedvezőbb lehetőségek legutóbb 2004-ben kínálkoztak.

Még mindig csökken a lakások ára, nőhet a kereslet

Az állami támogatás legnagyobb része kamattámogatott hitelek révén szerezhető meg, de a lakáskassza, illetve új lakásoknál a „szocpol" is értékes forintokat hozhat a konyhára. A használt lakásokra igényelhető „félszocpol" visszatérése továbbra is várat magára (sajtóértesülések szerint).

Még mindig csökken a lakások ára, nőhet a kereslet

Elérhető támogatások egy tízmillió forintos hitel, a tipikusnak vett család és lakás esetében (2013) (Forrás: FHB becslés)

 

Megjegyzések:

[1] A THM-ek meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő feltételezésével, 2013. augusztusi adatok alapján. A feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat. A THM értéke nem tükrözi a változó kamatozású hitel kamatkockázatát. Jelzáloghitel igényléséhez a fedezeti ingatlanra vagyonbiztosítás szükséges. A tájékoztatás nem teljes körű, a további részeteket és feltételeket a www.fhb.hu honlap termékoldalai, valamint a vonatkozó Hirdetmények, Általános Szerződési Feltételek és az Üzletszabályzat tartalmazzák.

[2] Tipikus lakást" vásárló „tipikus család": kétgyermekes család vásárol, B energetikai besorolású, 75 és 90 négyzetméter közötti alapterületű lakást 10 millió Ft hitellel. 


(Forrás: FHB-sajtóanyag)


hírlevél-feliratkozás

épjog