2014. február 14.

Most már tényleg majdnem minden adat bíztató az építőiparban

Most már tényleg majdnem minden adat bíztató az építőiparban

Végre nem csak a mélyépítés, hanem a magasépítés termelési volumene is nő, és a szerződésállomány alakulása is javuló trendre enged következtetni a KSH legutóbbi adatai szerint. A lakásépítések száma viszont tavaly is csökkent.

2013 decemberében az építőipar termelése 11,4%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. 2013-ban 9,6%-kal haladta meg a 2012. évit. Az év egészében mind az épületek (10,4%), mind az egyéb építmények (8,6%) építése emelkedett, az építőipari vállalkozások 29,5%-kal magasabb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban – olvasható a KSH legutóbb közzétett jelentésében.

2013 decemberében az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 11,4%-kal haladta meg a 2012. decemberit. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 1,3%-kal alacsonyabb volt az előző havinál.

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 12,8, az egyéb építményeké 9,3%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 1,0%-kal kisebb, az egyéb építményeké 0,2%-kal magasabb volt a 2013. novemberihez viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – decemberben 28,5%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése 27,8%-kal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 3,8%-kal csökkent 2012 azonos időszakához képest.

Most már tényleg majdnem minden adat bíztató az építőiparban

A 2013 decemberében kötött új szerződések volumene 59,0%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Mindkét építményfőcsoport új szerződései növekedtek. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 9,9%-kal haladta meg a 2012. decemberit. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene jelentősen, 96,5%-kal emelkedett. A növekedés a gyorsforgalmi úthálózat bővítésére valamint árvízvédelmi munkákra, illetve közműfejlesztésre kötött néhány nagy értékű szerződésnek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2013. december végi szerződésállományának volumene 64,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0, az egyéb építményeké 85,0%-kal volt magasabb, mint 2012 decemberében.

Az építőipar termelői árai 2013. IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,3%-kal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 2,5, az egyéb építmények építése ágazatban 3,5, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,5%-kal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,1 és 4,5% között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,4%-kal voltak magasabbak.

2013-ban, több éves visszaesés után az építőipari termelés 9,6%-kal haladta meg az előző évit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. 2013-ban 10,4%-kal volt magasabb az épületépítések volumene az egy évvel korábbinál. A növekedés elsősorban az ipari épületek építésének köszönhető, a lakásépítések továbbra is csökkentek. Az egyéb építmények építése 8,6%-kal emelkedett, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésén végzett munkákból eredően.

Az év egészében az építőipari vállalkozások 29,5%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. Az építőipar termelői árai 2013-ban átlagosan 1,9%-kal nőttek. 

(Forrás: KSH)


hírlevél-feliratkozás

épjog