2017. december 18.

Nagy vastagságú hőszigetelések, fordított tetőben

Nagy vastagságú hőszigetelések, fordított tetőben

Ahogy múlnak az évek, úgy vastagodnak a hőszigetelések az épületek padló-, fal- és természetesen tetőszerkezeteiben is. 2018. január 1-től az épület lapostetőjének U-értéke a 0,17 W/m2K értéket nem haladhatja meg – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legalább 20 cm vastag hőszigetelésre lesz szükség.

A lapostetőnek nemcsak egy általános pontján kell teljesíteni a 0,17 W/m2K követelményértéket, hanem a teljes felület átlagában, azaz számolni kell a különböző gyengítő tényezőkkel, figyelembe kell venni a hőhidak hatásait, ami például jelentős mértékben függ a tető tagoltságától, alakjától, a felépítményektől, és még sorolhatnánk, mi mindenre kell figyelni a hőtechnikai ellenőrzés során. Mindezek figyelembevételével elmondható, hogy körülbelül 24–28 cm vastag Ravatherm XPS hőszigetelésre lesz szükség 2018 januárjától. A Ravatherm Hungary Kft. idei termékfejlesztéseinek eredményeként az előírt hőátbocsátási tényezőt többféleképpen is el lehet érni.

Nagy vastagságú hőszigetelések, fordított tetőben

Azoknak, akik az egyrétegű fektetésben hisznek, és nem akarnak bajlódni a két fázisban lerakott hőszigeteléssel, ajánlhatók a 24, 26 vagy 28 cm vastag Ravatherm XPS 300 SL zártcellás polisztirol lapok. A hőszigetelést egy rétegben, eltoltan, kötésben kell a tetőre fektetni, a szélek mentén gondosan illesztve. A vágást hőkéssel célszerű elvégezni, tekintettel az anyag nagy vastagságára. A hőszigetelés tetejére elválasztórétegként ajánlott vízterelő fóliát (például Ravatherm Slimline) fektetni, de egyszerű, nem nedvszívó geotextília is választható. Ez utóbbi esetben persze számolni kell a hőszigetelés alatt elfolyó víz hűtő hatásával, mely 1-2 cm hőszigetelés-többlettel kompenzálható. A teljes rétegrendet természetesen megfelelően le kell terhelni kaviccsal vagy egyéb szokott módon, a tető hasznosításának függvényében.

Nagy vastagságú hőszigetelések, fordított tetőben

A másik lehetőség a – 22 cm felett már költségtakarékosabbnak ígérkező – két rétegben fektetett Ravatherm XPS 300 SL hőszigetelés alkalmazása. Lehet két azonos vagy akár különböző hőszigetelés-vastagságban is gondolkozni. A 24-28 cm-es tartományban a legkézenfekvőbb a 12+12 vagy 14+12 vagy 14+14 cm-es hőszigetelő lapok választása. A beépítés során ügyelni kell arra, hogy a rétegek egymáshoz képest is eltoltan kerüljenek a tetőre. Amennyiben nem egyforma a két réteg vastagsága, úgy a vastagabb XPS-táblák legyenek alul, például a 26 cm-es esetében a 14 cm-es. Ami nagyon fontos, hogy a felső hőszigetelő réteg tetején, a leterhelés alatt mindenképpen vízterelő fóliát kell alkalmazni. Ennek beépítésénél arra kell figyelni, hogy legalább 20 cm-es átfedés legyen az egymás mellé kerülő fóliadarabok között, ha lehetséges, akkor lejtésirányban, azaz úgy, hogy a csapadékvizet az összefolyók irányába terelje. A leterhelés itt is az előbb ismertetett módon történik.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog