cemix

2019. február 28.

Natúr színek és felületek a homlokzaton

Natúr színek és felületek a homlokzaton

A külső bevonat nélküli, mégis több naturális színben alkalmazható, modern szálcement burkolat természetes hatású, finom metszésű szálai láthatók és tapinthatók az épület homlokzatán, akár belső tereiben burkolt felületein. Ez az eredeti, elegáns homlokzati megoldás a [tectiva], az EQUITONE szálcement homlokzatburkolati család tagja.

Az EQUITONE [tectiva] anyagának megjelenését – ahogy az anyag más modelljei esetén is – a szálcement eredetisége határozza meg. A lapok színe és felületének struktúrája a mai építészeti ízléshez igazodik: a nyers felületekből, a finom színárnyalatokból és finom metszésű, mégis tapintható szálakból adódnak az alig látható, a természetes látványáért felelős apró színkülönbségek. Mindez az anyagban rejlő lehetőségek tárházát nyitja meg az építészet számára: alapesetben a szürke 6 féle elegáns árnyalata mellett barnás színekben is rendelhető.

Natúr színek és felületek a homlokzaton

Natura színskála

 

Natúr színek és felületek a homlokzaton

Tectiva színskála

 

Elegancia a homlokzaton

A minden egyes lap esetén egyedi gyártású, bevonat nélküli felület a maga őszinteségében mutatja meg a szálcement látványát. A tábla anyagában található hidrofobizált, különleges szilán bázisú beeresztés ugyanakkor nemcsak a panelek látványáért, de az anyag műszaki jellemzőiért is felelős.

Natúr színek és felületek a homlokzaton Natúr színek és felületek a homlokzaton

A [tectiva] táblák meglehetősen rugalmasak, így 8 mm-es vastagságuk mellett is alkalmasak nagytáblás – akár 1220/3050 mm-es méretben is – beépítésre, látszó vagy hátfuratos rejtett mechanikai megfogással, ellenállva a homlokzatot érő összes dinamikus behatásnak.

Az EQUITONE szálcement homlokzatburkolati anyagok magyar nyelvű teljesítménynyilatkozattal rendelkeznek, mely a szálcementre vonatkozó EN 12467 szabvány szerint egyértelműen specifikálhatóvá teszi a lapokat az építészek számára.

A gyártó cég – szakszerű beépítés esetén – bátran nyújt 30 év gyártói garanciát a termékre, hiszen annak színtartóssága és ellenállósága túlmutat a vele szemben támasztott követelményeken.

Natúr színek és felületek a homlokzaton

 

Az anyag története

Amikor átszellőztetett homlokzatburkolatról beszélünk, nem tudományos áttörésről, inkább egy fokozatos felfedezésről van szó, ami több évszázaddal ezelőtt Norvégiában, jórészt intuitív módon kezdődött el. A kezdeti megoldást „hézagos fészertechnikának” nevezték, mivel eredetileg ezt a megoldást leginkább a fészerek építésénél alkalmazták. A deszkaburkolat deszkáinak tetejénél és aljánál hézagokat hagytak, hogy így biztosítsák a vízelvezetést és a burkolat alá bejutott víz elpárolgását.

A belgiumi Eternit vállalat az 1950-es évek közepén kezdte el a nagyméretű burkolati panelek gyártását, ami hosszú távú fejlesztési folyamatot indított el. Ennek egyik fontos állomása a 2004-ben bemutatott újgenerációs, teljes keresztmetszetében színezett EQUITONE [natura] panel, amelynek áttetsző/színtelen külső bevonata alatt átsejlik a szálcement eredeti szerkezete. A [natura] panelek nedvességállók és UV-stabilak, a panel hátoldala áttetsző szigetelő bevonatot kap. Mára ez a homlokzatképzési mód elegáns és minőségi épületek sajátja, amelynek megvalósításához alapesetként a szürke különböző árnyalatai közül válogathatunk, de egyedi gyártásban számos más, modern pasztell- és természetes szín szerepel az EQUITONE választékában.

Natúr színek és felületek a homlokzaton

Nagyjából ezzel együtt került piacra az Eternit új, természetes megjelenésű panelje, az EQUITONE [tectiva] homlokzati panel. A természetes, környezetkímélő anyag formai letisztultságával és naturalista színvilágával egyedi eleganciát teremt, a divattól függetlenül képviselve örök értéket.

 

További információ: www.equitone.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog