2018. május 17.

Negyvenlakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető

Negyvenlakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető

Az építőiparban egyre gyakrabban nyer értelmet az idő pénz közhely, különösen, ha a határidő szorít vagy kevés az ember, ahogy mostanában. Ebben a helyzetben melyik beruházót, kivitelezőt hagy hidegen egy olyan megoldás, amellyel akár 20-30 százalék költségmegtakarítás érhető el, vagy egy hónappal rövidülhet a kivitelezési idő. Ezeket az előnyöket az előregyártott vasbeton építőelemek, kéregfalak, födémek alkalmazása kínálja.

 

Nézzük, hogyan értékeli mindezt egy saját kivitelezésben társasházakat építő beruházó.

Az előregyártott betonelemekkel éppen annak az élőmunkának a mennyisége csökkenthető, amelyből most szűkében vagyunk. De a gyorsabb beépítés mellett a gazdaságossághoz a kevesebb szakipari munka megtakarított ideje és költsége is hozzájárul.

Konkrét példával élve: egy 500 m²-es födémnél az előregyártott Leier Mesterpanel alkalmazásával szintenként 3-4 nappal rövidülhet a kivitelezési idő, amely 5 szint esetén akár 1 hónap időmegtakarítást is eredményezhet. Az új építésű lakások iránt tapasztalható megnövekedett kereslet miatt a kivitelezési idő rövidülése és a monolit födémmel szemben elérhető körülbelül 7 százalékos közvetlen megtakarítás egy társasházépítéssel foglalkozó cég számára nem elhanyagolható gazdasági előny. Az adatok és a számítás Kiss Árpád okl. építészmérnöktől származnak, aki társasházak tervezésével és saját beruházásban történő kivitelezésével foglalkozik Győr környékén. Irányításával az Árpádház Arrabona Kft. az elmúlt 5 évben 142 lakás kivitelezése során alkalmazta a Leier előregyártott vasbeton építőelemeit, a kéregfalakat, panelfödémeket, lépcsőket, így minden műszaki és gazdasági adatot saját adatai és elemzései támasztják alá.

Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető

Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető

Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető

 

Előregyártott födém bármilyen alaprajzú épületre – megtakarítással

Kiss Árpád tapasztalatai alapján a Leier Mesterpanel egyik jelentős előnye, hogy az említett méretű födém beemeléséhez négy ember és egy irányító elengedő ahhoz, hogy néhány óra múlva már az esetleg szükséges plusz vasalások vagy a betonozás következhessen. A bármilyen alaprajzi elrendezést könnyedén követő, az utólagos vasalások könnyű elhelyezhetősége miatt statikai szempontból rugalmas panelfödémet társasházai építése során alkalmazza. Az így elkészült födém minimális utómunkát igénylő alsó felülete sík, és például az erkélykinyúlások kialakítása is egyszerű.

Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető  Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető

 

Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető

A jellemzően szabályos téglalap alaprajzú, nagy fesztáv áthidalását igénylő, döntően nem lakóépületeknél még ennél is költséghatékonyabb megoldás a körüreges födémpalló, szintén a Leier kínálatából, amellyel a hagyományos monolit vasbeton födémmel szemben akár 20-30 százalék megtakarítás is elérhető.

 

Kéregfalak változatos felhasználásra

A szerkezet elkészítésének költségelőnyét a szakember a szinte bármilyen funkcióban jól helyénvaló kéregfalak esetén is meggyőzőnek érzi. Kalkuláció szerint lakáselválasztó falként alkalmazva egy falazott szerkezethez képest nagyjából 14 százalék megtakarítás érhető el.

Bizonyos körülmények között a kéregfalak talpgerendaként is megfelelnek. Ebben az esetben, a konkrét számítások szerint a kéregfalak használatával készülő talpgerenda építése a zsaluzott szerkezethez képest a költségvetésben akár 30 százalékkal is kedvezőbb költségtétel is lehet.

Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető

Födémek esetén ezeket a megtakarításokat – többek között – az előregyártott szerkezetekkel végezhető gyorsabb munka eredményezi. Egy 600 m² alapterületű épület összes talpgerendáját például négy munkás egyetlen nap alatt elhelyezi, így az azonnal betonozható. A szerkezet a terep előkészítésével együtt gyakorlatilag 3 nap alatt elkészülhet, hiszen nincs helyszíni vasszerelés, jelentősen kevesebb a földmunka, a gépészeti csövezés és a kirekesztések igény esetén már a gyárban a bekerülnek, és a lábazati hőszigetelések is könnyedén készülnek.

 

Akár plusz egy lakásnyi alapterület nyerhető

Főfalak és lakáselválasztó falak építésekor az akusztikai előírásokat vékonyabb szerkezetekkel kielégítve érhetünk el költségelőnyt, amit az így eladható hasznos alapterület növekedése is kiegészít. Nézzük ezt két konkrét példával!

Egy falazott 30 cm-es hanggátló falhoz képest már a 25 cm-es kéregfallal elérhető a 60 dB érték, de ez a szerkezet már 20 cm-es vastagságban is megfelel az előírásoknak. Az építés sebességére jellemző, hogy egy 8 órás műszak alatt egy 4 fős brigád körülbelül 25-30 falelemet tud elhelyezni, ami egy 8-10 lakásos szintnek felel meg. Ráadásul a hanggátlás minősége nem függ a kőműves teljesítményétől sem, a kész felület sima, vakolni sem kell.

 Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető  Negyven lakásos társasháznál akár plusz egy lakásnyi alapterület is nyerhető

A szakember saját tapasztalatai alapján a vékonyabb lakáselválasztó falaknak köszönhetően egy 40 lakásos társasháznál, átlagosan 50 m²-es lakásméterrel számolva, a 20 cm-es kéregfalak alkalmazásával a 30 cm-es falazott szerkezethez képest akár 55 m²-rel több eladható, hasznos alapterület, azaz plusz egy eladható lakás keletkezik.

További információ a cikkben említett műszaki megoldásokról www.leier.hu

A cikkben ismertetett adatok az Árpádház Arrabona Kft. vezetőjétől származnak: www.arpadhaz-arrabona.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog