2015. szeptember 07.

Nemzeti emlékhelyet avattak a kőbányászatnak

Nemzeti emlékhelyet avattak a kőbányászatnak

Az idei bányásznap alkalmából Dorogon felavatták a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet. Az eseményen részt vett Kasó Attila miniszteri biztos és Popovics György megyei közgyűlés elnöke, az emlékhelyet dr. Székely János címzetes püspök áldotta meg.

A Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) kezdeményezésére a Baumit Kft. építette számos magyar bányavállalat kőadományának felhasználásával 2015-ben, a 110 éves dorogi mészkőbányászat jubileumi évében.

Nemzeti emlékhelyet avattak a kőbányászatnak Nemzeti emlékhelyet avattak a kőbányászatnak

A dorogi mészkőbánya tulajdonosa, a Baumit Kft. a város önkormányzatával együttműködve tavaly pályázatot írt ki egy kőbányászati emlékmű tervezésére, amelynek első helyezettje Maurer-Klimes Attila terve volt. Ez az alkotás lett a központi eleme az emlékhelynek, amely mindenki által látogatható helyen, a Baumit bányája és központja előtti területen épült meg.

Nemzeti emlékhelyet avattak a kőbányászatnak

Szeptember 4-én a dorogi bányásznapi ünnepségek idején rendezett avatáson jelen volt Kasó Attila a nemzeti ásványvagyon hasznosítására irányuló feladatokért felelős miniszteri biztos a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről, Popovics György a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke, valamint a bányász szakmai szervezetek képviselői. Az emlékhelyet dr. Székely János címzetes püspök, az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg.

Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezetője beszédében elmondta, hogy az emlékhely kövei kifejezik a természeti és szakmai sokszínűséget, a közös hagyományokat és az ebből fakadó erkölcsi tartást is.

Nemzeti emlékhelyet avattak a kőbányászatnak

Az ügyvezető megköszönte a kőbányáknak, hogy a szakmai egyetértés jeleként saját bányáik kőtömbjeit adományozták a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely számára.

Kasó Attila miniszteri biztos szerint a kőbányászatnak szakmai összefogásra van szüksége, mert van jövője. Magyarország mezőgazdaságának sikere függ az ásványi anyagok, ezen belül is a mészkő bányászatától. A bányászott kő az útépítéshez nélkülözhetetlen, és a jövőben várható jelentős építőipari EU-s pályázatok miatt is fontos, hogy megfelelő mennyiségű alapanyag legyen elérhető.

Dorog városának nevében dr. Tittmann János polgármester a Baumit Kft.-nek negyedszázados, sikeres együttműködésük elismeréseként egy rendhagyó emléklapot adott át, melyet stílusosan kőbe véstek.

Nemzeti emlékhelyet avattak a kőbányászatnak

A Baumit Kft. minden dolgozóját az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület a bányászhagyományok ápolásáért elismerésben részesítette. A Magyar Bányászati Szövetség pedig Illy Gábornak a Magyar Bányászatért Szakmai Érdemérmet adományozta.

Az esemény hagyományosan a bányászhimnusz eléneklésével záródott, a dorogi bányászzenekar kíséretében.

Az idén 110 éves dorogi mészkőbányászat történetét mutatja be az a kiállítás, amely szeptember 5. és október 9. közt látható a dorogi József Attila Művelődési Ház galériájában. Az érdekes, korabeli dokumentumokat bemutató tárlaton nyomon követhető a dorogi mészkőbánya évszázados története fotókon, mérnöki rajzokon, jegyzőkönyveken és térképeken.

 

Nemzeti emlékhelyet avattak a kőbányászatnak

Emlékműavatás – a képen szereplők balról jobbra: Dr. Székely János c. püspök, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke; Dr. Zoltai Ákos ügyvezető főtitkár, Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ); Dr. Tittmann János polgármester, Dorog; Kasó Attila a nemzeti ásványvagyon hasznosítására irányuló feladatokért felelős miniszteri biztos, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Illy Gábor ügyvezető, Baumit Kft.; Dr. Nagy Lajos elnök, Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE); Popovics György a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke

hírlevél-feliratkozás

épjog