2022. február 23.

Okostermosztáttal közel annyit spórolhatunk, mint egy kazáncserével

Okostermosztáttal közel annyit spórolhatunk, mint egy kazáncserével

A magyar lakosság igénye az okos megoldások iránt a hűtés és a fűtés terén is egyre nő, ez pedig nemcsak az építkezőkre, hanem a felújítókra is igaz. De nem csak kényelmesebb otthonokra vágyunk, hanem szeretnénk az idei évet – az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok ellenére is – alacsonyabb fűtés-hűtés számlával zárni. A Wavin szakértői szerint 2022-ben az okos felületfűtési és -hűtési rendszerek további térnyerése várható, az év slágere pedig a régebbi fűtési rendszerek „felokosítása” lehet.

A magyar építők körében is egyre népszerűbbek a falakba, illetve a padlóba és a mennyezetbe építhető felületfűtési és -hűtési rendszerek, melyek a hagyományos radiátoroknál sokkal egyenletesebben adják le a hőt, kiváltják a légkondicionálókat, ráadásul lényegesen csökkentik az energiafelhasználást. Okostermosztátok segítségével a felületfűtést és -hűtést együtt is lehet vezérelni, sőt, a rendszerbe a megújuló energiaforrások is integrálhatók.

Okostermosztáttal közel annyit spórolhatunk, mint egy kazáncserével

Nem kell azonban építkezésbe kezdeni ahhoz, hogy csökkentsük a fűtés-hűtés energiaigényét. „2021-ben nagy érdeklődés mutatkozott a régebbi építésű otthonok úgynevezett „felokosítására”, és úgy látjuk, hogy a trend idén még erőteljesebbé válik. A felokosított otthonok nemcsak sokkal kényelmesebbek, hanem kevesebb energiát is fogyasztanak, ráadásul a kedvezőbb energetikai besorolásnak köszönhetően az ingatlanok értéke is nő” – mondta el Sántha Endre, a Wavin beltéri klímamegoldások menedzsere. „Felokosítani”, azaz okos vezérlésbe integrálni a Magyarországon közkedvelt padló-radiátoros fűtési rendszerek egészét is lehet. Így az okostermosztát valamennyi funkciója – az időzítés, a téli vagy nyári, illetve a távollét vagy szabadság üzemmód, a fagyvédelem és a felfűtés időzítése is – bárhonnan, bármikor elérhető. Egy átlagos, radiátoros fűtési rendszer felokosítása, azaz okostermosztáttal való ellátása kisebb beruházás, de – a lakás tájolásától és elhelyezkedésétől függően – akár 8 százalékos megtakarítást is eredményezhet. Természetesen a régebbi fűtési rendszerek hatékonyságát más módon is lehet növelni, ám a nyílászárócsere vagy a szigetelés modernizálása sokkal drágább, így lassabban megtérülő megoldás. Még a legolcsóbb „hagyományos”, energiahatékonyságot növelő beruházás, a kazáncsere – azaz egy kondenzációs kazán beépítése – is milliós nagyságrendű tétel, és a „felokosításhoz” hasonló mértékű, körülbelül 10 százalék megtakarítást eredményezhet.

A Wavin felületfűtési és -hűtési rendszereimár országszerte kiválóan vizsgáztak. Budapesten, a Ferencvárosban található 256 lakásos Bárd Apartmanházban az okosotthonok vezérlő rendszeréhez kapcsolódnak a Wavin Sentio eszközei, köztük az okostermosztátok, melyeknek köszönhetően a bérlők nemcsak közvetlenül a termosztát gombjaival vagy a vezérlőpanelről, hanem távoli eléréssel okostelefonról, tabletről vagy számítógépről is be tudják állítani egy-egy helyiség hőmérsékletét és a fűtés-hűtési funkciókat. A magyar Nective Kft. által gyártott smarthome rendszer is képes integrálni a Wavin eszközeit az okosotthon rendszereibe. „Az igényes műszaki megoldásokat kereső ügyfeleink – legyen szó egy lakóépületről vagy akár egy autószalonról – ma már kizárólag felületfűtés-hűtés rendszereket telepítenek. A Wavin megoldásai ráadásul összehangolhatók az épület egyéb okos berendezéseivel úgy, hogy ezzel energiát és pénzt spóroljon meg az üzemeltető. Ilyen megoldás például a hűtés-fűtés és az árnyékoló rendszer működésének összehangolása” – mondta el Stocker Bence, a Nective Smarthome tulajdonosa.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv: elkészült a tervezési segédlet

A jövő nemzedékek szószólója alapjogi összefoglalója a területhasználat települési szintű szabályozásának átalakításáról

A háborús veszélyhelyzet alatt a közbeszerzéseknél is lehet árat emelni

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

épjog