2016. szeptember 30.

Passzívház készült egyrétegű homlokzati ásványgyapot lapokkal

Passzívház készült egyrétegű homlokzati ásványgyapot lapokkal

Magyarországon a homlokzatok hőszigetelésére jelenleg jellemzően 15-20 cm vastag lapokat alkalmaznak, ami már nagyon jó értéknek mondaható, de a tendenciákat és az előírásokat ismerve biztosra vehető, hogy a nem túl távoli jövőben inkább 30 cm lesz a jellemző vastagság, amivel már passzívház szint is elérhető.

Az egri Eszterházy Károly Egyetem közösségi épületének energetikai célú felújításakor – a hosszú távú szempontokat is figyelembe véve – passzívház szintű épület létrehozására törekedtek. Mivel a katasztrófavédelem előírásai szerint a kritikus épületrészeken (nyílászárók körül, egyes kiugró épületrészeknél stb.) csak A1 tűzvédelmi osztályba sorolt anyag használható, a homlokzat hőszigetelésére csak ásványgyapot jöhetett szóba. A Knauf Insulation 30 cm vastagságú, λ=0,035W/mK hővezetési tényezőjű FKD-S Thermal ásványgyapot lemezekre azért esett a választás, mert ezek a lapok elérhetők egyrétegű, 30 cm vastagságú kivitelben.

Passzívház készült egyrétegű homlokzati ásványgyapot lapokkal Passzívház készült egyrétegű homlokzati ásványgyapot lapokkal

A 30 cm vastag FKD-S Thermal ásványgyapot lemezek alkalmazása különféle előnyöket nyújtott:

  • a szigetelőlapokat egy rétegben kellett felragasztani, ami idő- és költségtakarékos kivitelezést, illetve jelentős ragasztóanyag megtakarítást eredményezett;
  • a lapok közé nem került ragasztóréteg, ami a páratechnikát kedvezőtlenül befolyásolná;
  • egyszerűbb, biztonságosabb volt a dübelezés, a dübelkiosztás pedig pontosabban tervezhető;
  • a szigetelés a nehezen hozzáférhető épületrészeken is egy menetben megoldható volt, ami szintén könnyítette, gyorsította a kivitelezést.

Passzívház készült egyrétegű homlokzati ásványgyapot lapokkal Passzívház készült egyrétegű homlokzati ásványgyapot lapokkal

A 30 cm vastagságú lemezek rögzítéséhez a Fischer Hungária és az Ejot Hungária által ajánlott minőségi dübeleket, a vízszintes felületeken – a biztonság fokozása érdekében – a dübelekhez 110 mm-es szigeteléstartó tányérokat alkalmaztak. A felújítással a közösségi épület modern, színes, energiatakarékos épületté vált, aminek passzívház szintű energetikai minősítéséhez a háromrétegű nyílászárók és a napkollektorok is hozzájárultak.

Passzívház készült egyrétegű homlokzati ásványgyapot lapokkal

A homlokzati hőszigetelő rendszerek kiválasztásánál fontos szempont, hogy olyan rendszergazdát válasszunk, aki a felmerülő kényes/különleges részletekre is megfelelő, garantált megoldásokat tud adni – a szigetelőlapok méretnövekedése és a szabályozások szigorodása miatt erre egyre nagyobb figyelmet kell fordítani. Az egyetemi épület homlokzatszigetelését a Bástya Építész Iroda tervei alapján az Ertamil Kft. végezte, a rendszer szakmailag helyes beépítését a Sto Építőanyag Kft. mint rendszergazda felügyelte.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo