2017. június 28.

Polisztirol falazóelemekkel akár passzívház is építhető

Polisztirol falazóelemekkel akár passzívház is építhető

A Neopor IsoteQ rendszer polisztirol technológián alapuló masszívszerkezetes építési módszer. A technológiával készült épület legfontosabb előnyei, hogy a belső terek mikroklímája minőségileg jobb, üzemeltetése lényegesen kedvezőbb és építési költsége is kevesebb, mint a hagyományos épületeké. A speciális, hatékonyan hőszigetelő falazóelemekkel ragasztóanyag nélkül, legószerűen építhető a falszerkezet váza, amit betonnal kell kiönteni.

Az IsoteQ falak hőátbocsátási képessége 0,26-tól 0,11 W/m2K-ig fokozható – ez a teljesítmény lehetővé teszi akár passzívházak kialakítását is. A minél tökéletesebb levegőminőség érdekében az épület belül gipsz- vagy gipszkarton burkolatot kap, sokkal komfortosabb mikroklímát kialakítva, mint a hagyományos mészhabarcs vakolattal. Az IsoteQ rendszerű épületek több mint ötször erősebbek, mint a hagyományos szerkezetű épületek. Ez azt eredményezi, hogy az IsoteQ fal jobban ellenáll a földrengésnek vagy speciális igénybevételeknek. A vizsgálatok alapján IsoteQ fal tűzvédelmi osztályba sorolása: B-REI 30.

A rendszer fő részei

  • Falelem: mérete 250×250×1000 mm, hőátbocsátási tényezője 0,26 W/m2K, a külső hőszigetelés vastagsága 5 cm.
  • Koszorúelem: mérete 250×250×1000 mm, egyszerűen beépíthető, legószerűen kapcsolódik a falelemhez.
  • Áthidalóelem: mérete 250×250×1000 mm, falhoz csatlakoztatható elem, amely a nyílászárók hőhídmentes beépítéséről gondoskodik.

Polisztirol falazóelemekkel akát passzívház is építhető

1. Falelem 2. Áthidalóelem 3. Koszorúelem 4. Végzáróelem 5. Magasítóelem 6. Födémelem

 

Az intelligens építőelem passzívházhoz

Az IsoteQ építőelemek előnye abban rejlik, hogy ugyan szintén összetett szerkezetnek minősülnek, de a teherhordó és a hőszigetelő réteg egy ütemben készül, ezáltal az építkezés ideje töredéke a hagyományos módszerrel készített passzívházakénak. Az IsoteQ építőelem-család Passzív elemei a szokásos rétegrend kialakításával 0,11 W/m²K hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek. Ez az érték maximálisan kielégíti a passzívházakhoz szükséges határértéket. Az IsoteQ Passzív termékcsaládban a kívül 20 cm vastag Neopor hőszigeteléssel ellátott falazati elemen kívül megtalálható az azonos hőátbocsátási képességgel rendelkező koszorú-, illetve áthidaló elem is. A kiemelkedően jó hőszigetelő képességű IsoteQ passzívház falazat a koszorú- és áthidaló elemekkel kiegészülve válik tökéletesen hőhídmentessé. Azonban a passzívházak követelményeit önmagában nem elégíti ki a jó falazati hőszigetelés, bár nagyban befolyásolja az energiatakarékosság mértékét. A falazaton kívül kellőképpen hőszigetelni kell a padlásfödémet, a pincefödémet, mely célra az IsoteQ Professional Födémrendszer áll rendelkezésre.

 

Nyílászárók

A passzívházakhoz tartozó nyílászárók hőátbocsátási értékét 0,8 W/m²K-ben maximalizálták. E feltételeket leginkább a háromrétegű üvegezésű, hőszigetelő gázkitöltésű ablakok elégítik ki. Az üvegezett felület tulajdonságai mellett különös figyelmet kell fordítani a nyílás keretszerkezetének kialakítására is. Az épület formai kialakításában a kompaktság legyen a fő szempont, csökkentve ez által a pozitív falsarkok mennyiségét. Az üvegezett nyílászárók legalább felét délre kell tájolni, hogy kialakulhasson az úgynevezett napcsapda, melynek folytán a téli időszakban több passzív napenergiához juthatunk. Az épület északi oldalára minél kevesebb üvegezett felület kerüljön, alaprajzi elrendezésben előnyös a másodrangú helyiségek északra történő elhelyezése.

 

Gépészet

A határoló szerkezetek és formák hivatottak az energiatakarékosság megteremtésére, ugyanakkor a fennmaradó szükséges energiát célszerű megújuló energiaforrások használatával biztosítani. A passzívházak aktív fűtést nem igényelnek az alacsony hőveszteség miatt, azonban szellőztetésükre szükség van. Hőcserélő szellőztető berendezés gondoskodik a frisslevegő-utánpótlásról, mely a bejutó friss levegőt az elhasznált, elszívott levegő hőjével fűti fel. Ajánlatos a napenergia napkollektorokkal történő kinyerése is, akár melegvíz-készítéshez, akár villamos energia előállításához. Ezek a gépészeti technológiák nem szennyezik a környezetet, ezen kívül használóik nagymértékben függetleníthetik magukat a külső energiaforrásoktól.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog