2019. március 28.

Rendhagyó homlokzatszigeteléssel készült egy iskola Fehérgyarmaton

Rendhagyó homlokzatszigeteléssel készült egy iskola Fehérgyarmaton

A Sajó Design Bt. tervezésében, Sajó Imre építőművész, vezető tervező irányításával készült tervek alapján szerelt homlokzatszigeteléssel, Heraklith táblák felhasználásával épült Fehérgyarmaton a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola.

A tervező – látva a Heraklith lapokban rejlő lehetőségeket – a Knauf Insulation Kft. mérnökeinek együttműködésével merőben új, a megszokottól eltérő homlokzatkialakítást választott. A merész kezdeményezés során a szerelt jellegű homlokzatszigetelést a fagyapot lapok kötőanyagának (fehér és szürke cement) megfelelő fedőfestékkel bevont Heraklith táblákkal zárta le. A fehér és szürke cementtel készült lapokból változatos, játékos, nehezen felejthető felület alakult ki.

Rendhagyó homlokzatszigeteléssel készült egy iskola Fehérgyarmaton

„…Az iskolaépület homlokzatképzésének finom, játékos árnyalatváltása nem idegen a hazai építészetben: a 19-20. század fordulója nagyvolumenű tanintézeti építkezéseinél mindennapos volt a nyerstégla homlokzat ritmikus, eltérő árnyalatú téglával történő falazása. Ezt a hagyományt folytatja a fehérgyarmati iskola tervezője intuitív tehetséggel, egy igen korszerű homlokzati hőszigetelő-burkoló elem játékos ritmusú árnyalatváltakozásával. …A szakmai érdekességen túl nem elhanyagolható hozadéka a homlokzati megjelenésnek, hogy az innen kikerülő diákok – a kiváló pedagógia mellett – egy szerethető iskolaépület megjegyezhető emlékképét is magukkal viszik majd.”

Janáky György Ybl-díjas építész
a Magyar Érdemrend középkeresztje birtokosa
építészkamarai küldött

 

Rendhagyó homlokzatszigeteléssel készült egy iskola Fehérgyarmaton

„Sajó Imre általános iskolájának homlokzata az egyénekből építkező közösséget, annak erejét, összekapaszkodását reprezentálja, mint sok kis Lego elem épít új, erős tudásvárat. Szerelt könnyedsége oldja a méretes épület látványát, segíti annak léptéklebontását, egyedisége megkülönböztető jel az itt tanulók számára.”

Kálmán Ernő Dla Ybl-díjas építész
MMA Köztestületi Tagja
Pesthidegkúti Presbiter
V4 Építészeti Alapítvány kuratóriumi Elnöke

 

Rendhagyó homlokzatszigeteléssel készült egy iskola Fehérgyarmaton

„A Kölcsey Ferenc Iskola különleges, kétarcú épület: elsőre úgy tűnik, hogy mást mutat az egész és mást mutatnak a részletek. De ez a kétarcúság nem hiba, hanem erény: pont a következetessége és a kidolgozottsága folytán tud erénnyé válni. …Az építész összehangolja a részeket, harmóniára törekszik, ügyel a részletezettség mértékére és eloszlására. Ha ebben sikert ér el, a tervhez nem lehet hozzátenni, sem elvenni belőle anélkül, hogy az ne károsodna.”

Jancsó Miklós DLA egyetemi docens, tanszékvezető helyettes
BME Építészmérnöki Kar, Lakóépülettervezési Tanszék

 

Rendhagyó homlokzatszigeteléssel készült egy iskola Fehérgyarmaton

Az épületre a Knauf Insulation Kft. a tervezői elvárásoknak megfelelő egyedi lapokat gyártott. A nem éghető, 25 mm vastag, fehér cementtel (Heraklith A2 25×500×2000 mm), valamint a szintén nem éghető, szürke cementtel (Heraklith A2 C 25×500×2000 mm) készült lapok megnövelt testsűrűséggel készültek. Az élképzett, gyalult lapokat a Sto Kft. Hydrogrund alapozójával kezelték és a lap színének megfelelő Sto Color Lotusan festékkel festették le. A homlokzatburkolat kivitelezője a Garage Kft. volt.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog