2012. február 16.

Rossz évet zárt decemberben az építőipar

Rossz évet zárt decemberben az építőipar

A 2011 decemberében kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 10,5%-kal emelkedett – de nagyjából ez az egyetlen pozitívum, ami a KSH legutóbbi gyorsjelentéséből kiolvasható. Egyébként tavaly az építőipari termelés és a szerződésállomány is tovább csökkent a 2010. évihez képest.

Az építőipar 2006 óta tartó visszaesése 2011-ben is folytatódott, a termelés 7,8%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építménycsoport termelése mérséklődött. Az év egészében az építőipari vállalkozások egyhatodával alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint az előző év azonos időszakában. Az építőipar termelői árai 2011-ben átlagosan 2,2%-kal emelkedtek 2010-hez képest – olvasható a KSH legutóbbi gyorsjelentésében.

Rossz évet zárt decemberben az építőipar

2011-ben folytatódott az építőipari termelés 2006 óta tartó csökkenése. Mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az előző évitől: az épületek építésének teljesítménye 11,3%-kal, az egyéb építményeké 3,8%-kal. Az épületek építésének mérséklődését a lakásépítések jelentős visszaesése és a nagyberuházások elmaradása okozta.

Az előző évi rendkívül alacsony bázis, valamint az út- és vasútépítési munkák második félévben megfigyelt növekedése miatt az egyéb építmények termelése az építőipar egészénél kisebb mértékben csökkent.

Decemberben az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 0,8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 4,1%-kal kisebb volt.

A termelés decemberi, 0,8%-os csökkenésén belül a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építésében 11,0%-os visszaesést figyeltünk meg, az egyéb építmények építése ezzel szemben 12,5%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A növekedést az út- és vasútépítés alágazatba tartozó szervezetek termelésének az előző évi rendkívül alacsony bázist több mint felével meghaladó termelése okozta. Szezonálisan kiigazított indexek alapján decemberben az épületek építésének teljesítménye 5,6%-kal kisebb, az egyéb építményeké 0,9%-kal magasabb volt a novemberinél.

Decemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 10,4%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az egyéb építmények ágazat termelése 32,9%-kal meghaladta a 2010. decemberi alacsony bázist, elsősorban a már említett útépítési és vasút-korszerűsítési munkáknak köszönhetően. A speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 9,3%-kal maradt el a 2010. azonos időszakitól.

A 2011 decemberében kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 10,5%-kal emelkedett. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 10,4%-kal, az egyéb építmények építésére kötötteké 10,6%-kal emelkedett a 2010. decemberihez viszonyítva. 2011-ben az építőipari vállalkozások 16,7%-kal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint az előző év azonos időszakában.

Az építőipari vállalkozások 2011. december végi szerződésállományának volumene a 2010. decemberihez képest 42,5%-kal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 46,9%-kal, az egyéb építményeké csaknem kétötödével esett vissza.

Az építőipar termelői árai 2011 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,3%-kal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban mutatkozott a legkisebb növekedés (1,1%). Az egyéb építmények építése ágazatban 2,8%-kal, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,7%-kal haladták meg az árak az egy évvel korábbi szintet. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,2 és 3,2% között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7%-kal voltak magasabbak. 2011-ben az árak átlagosan 2,2%-kal emelkedtek 2010-hez képest.

(Forrás: KSH)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog