2012. augusztus 21.

Simább felülete miatt kevesebb ragasztót igénylő hőszigetelés

Simább felülete miatt kevesebb ragasztót igénylő hőszigetelés

A homlokzatok hőszigetelésére szolgáló FKD-S ásványgyapot továbbfejlesztett változata a C1 jelölésű anyag, melynek gyártásakor a táblák egyik oldala speciális bevonatot (Coating 1) kap. Ennek köszönhetően rögzítése sokkal kevesebb ragasztót igényel, illetve a kivitelezés is jelentősen gyorsabban végezhető. 

Hazánkban egy panelépület hőszigetelésekor találkozhattunk először a Knauf Insulation által továbbfejlesztett termékkel: az egyik végfal készült FKD-S C1 felhasználásával. Az új anyagot kedvezően fogadták az állványon dolgozó szakemberek; véleményük szerint az FKD-S C1 legfontosabb előnyei:

  • kisebb a kiporzása;
  • érezhetően kevesebb ragasztót igényel;
  • gyorsabban végezhető a glettelési művelet.

Ezek az észrevételek egybecsengenek a gyári körülmények között végzett mérésekkel, tesztekkel, illetve a külföldi tapasztalatokkal.

Ha csak a ragasztófelhasználás mennyiségi csökkenéséből indulunk ki, 1000 négyzetméter felületre 1,5–2 tonna szárazanyaggal kevesebbet kell a helyszínre szállítani, elkeverni és feljuttatni a megfelelő állványszintekre. Ezt az anyagmennyiséget természetesen a felületen sem kell eldolgozni.

Simább felülete miatt kevesebb ragasztót igénylő hőszigetelés

Debrecen, Jerikó út – Kivitelező: ÉKS Rt., Debrecen

A FKD-S C1 ásványgyapot szigetelőtáblák felszíne az eddig megszokott bordásságnál (a gyári vonszoló lánctalp lenyomata) sokkal kevésbé barázdált. Ez a magyarázata a kisebb anyagszükségletnek. Emlékeztetőül: a glettanyagok anyagszükségletét a gyártók általában körülbelül 1 kg/m2/mm-ben határozzák meg, típustól (frakcionáltságtól) függően, míg a klasszikus cementkötésű simítóvakolatok anyagszükséglete 3-4 kg/m2.

Simább felülete miatt kevesebb ragasztót igénylő hőszigetelés

Az FKD-S C1 természetesen CE tanúsítvánnyal is rendelkezik, és a környező országokban már évek óta alkalmazzák homlokzatok hőszigeteléséhez.

hírlevél-feliratkozás

épjog