2016. május 23.

Speciális felújítólemez, rendezett páracsatornákkal

Speciális felújítólemez, rendezett páracsatornákkal

Az utóbbi években olyan újszerű anyagokkal bővült a bitumenes szigetelésű lapostetők felújítására szolgáló termékek választéka, hogy sok esetben kifejezetten ajánlott a hagyományos, esetenként elavult termékeket és technológiákat ki-, illetve leváltani ezekre.

A szigetelőlemezek tapadásának javításában jelentős áttörést eredményezett a széles körben alkalmazott – SBS elasztomerbitumen felhasználásával készített – Siplast Primer Speed SBS oldószeres bitumenes kellősítő. E termék rendkívüli tapadásával (4-6-szor erősebben tapad, mint a hagyományos oxidbitumenes kellősítő), gyors száradásával (szobahőmérsékleten 20 percen belül szárad) és alacsony anyagigényével (0,2-0,25 liter/m2) közkedvelt a kivitelezők körében. Ennek vízdiszperziós változata, az Elasto Primer Speed SBS, ideálisan alkalmazható enyhén nedves felületek kellősítésére.

Speciális felújítólemez, rendezett páracsatornákkal

A bitumenes szigetelések területén több mint egy évtizede történnek fejlesztések és próbálkozások olyan felújítólemez kifejlesztésére, amely a páratechnikai és a rögzítéstechnikai követelményeket egyaránt teljesíti. Ennek eredményeként született meg az alsó felületén rendezett páracsatornákkal készülő, magas modifikálású elasztomerbitumenes lemez, azaz az újszerű Syntan technológiával készített Extra Ventillation Speed Syntan SBS felújítólemez, amely lehet egyrétegű szigetelőlemez, illetve alátétlemez is.

Az új lemez különleges tulajdonságai:

  • alapanyaga magas modifikációjú (-25/+100 °C) elasztomerbitumen;
  • a hordozóbetét közel helyezkedik el az alsó felülethez, fölötte vastag szigetelő bitumenrétegnek helyet adva;
  • hordozóanyaga speciális, erős poliészterfátyol;
  • alsó felülete hőálló Syntan-bevonatú, ami a szúró lánghatástól védi a lemezt;
  • a páracsatorna kialakításáról rendezetten elhelyezett többletragasztó bitumen (enyhén öntapadó elasztomerbitumen) gondoskodik, ami enyhe hő hatására elveszti védőfólia bevonatát, és már kis lánghatásra képes hatékonyan leragadni a kellősített és előkészített felületre (mivel nincs szükség lángolvasztásra, a lemez gyorsan és PB-gáz-takarékosan fektethető);
  • a bordázott felületű ragasztócsíkok hőaktiváláskor kedvezően terülnek és ragadnak anélkül, hogy a rendezett páracsatornák felülete és rendszere torzulna, illetve elzáródna.

A lemezeket a tető szegély menti csatlakozásánál párazárak kialakításával kell lezárni, vagyis teljes felületű lángolvasztással szegélyező elasztomerbitumenes lemezt kell az aljzathoz rögzíteni és ezzel egyben lezárni a páracsatornás lemezeket. A páracsatornás lemezek nem alkalmazhatók közvetlenül az attikára, az ereszre és egyéb szegélyeknél (párarávezetés=párakicsapódás)!

Speciális felújítólemez, rendezett páracsatornákkal

A tetőfelújítás „desszertje” a kész szigetelés felületi bevonata, az élettartam-növelő Silver Primer Speed Varnish SBS, alupigment-tartalmú, kenhető elasztomerbitumennel. Az erősen tapadó zárólemez minőségazonos réteget képezve épül rá a kész szigetelésre, további 4-6 évvel meghosszabbítva a szigetelés élettartamát.

A gyártó a rendszerelemek együttes alkalmazásakor (kellősítés + egy vagy két rétegben alkalmazott Syntan szigetelőlemez + élettartam-növelő bevonat) 12–45 év vízzárósági garanciát vállal attól függően, hogy milyen szigetelőlemezekkel készült a felújítás.

A tetőfelújítási munkálatok az említett újszerű lemeztermékek alkalmazásakor mind az előkészítésben, mind a kivitelezési munkák során szakmai felügyeletet, támogatást igényelnek. Az Icopal Kft. országosan működő és térítésmentesen igénybe vehető szaktanácsadó-hálózatával ezt a helyszínen is tudja biztosítani.

Haraszti László
okl. építészmérnök, szakmérnök

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo