Peri03

2017. március 12.

Stresszproblémák az építőiparban - mik az okok, mi a megoldás?

Stresszproblémák az építőiparban - mik az okok, mi a megoldás?

Sok munkahelyen már-már normálisnak tekintik a stresszben töltött mindennapokat, de a testünket nem tudjuk becsapni: előbb-utóbb jönnek a durva egészségi problémák. Ezt a munkáltatóknak kezelniük kell valamiképpen, ha felelősnek tekintik magukat az alkalmazottak egészségéért és a cég működőképességének fenntartásáért.

Megdöbbentő volt, de talán mégsem volt meglepő felmérésünk eredménye, melyből kiderült: állandósult stresszben él az építőiparban dolgozók több mint fele. Talán még az sem meglepő – bár szintén elgondolkodtató –, hogy az építőiparban dolgozók körében az (amúgy sem szívderítő) átlagnál is rosszabb a helyzet.

Némi magyarázatot adhat a helyzetre, ha a munkahelyeken általánosan magas szintű stressz kiváltó okait keressük. Fazakas Márta stressz-szakértő szerint számos cégben „normális" működési móddá vált a túlélésért folytatott harc, az állandó alkalmazkodási kényszer, a felgyorsult kommunikáció (az „éjjel 11-kor is fel kell venni a telefont" jelensége). Sejthető, hogy mindezek a problémák az építőiparban működő vállalkozásokat az átlagosnál jobban sújtják.

A probléma pedig éppen ott van – és azért nehéz javítani a gondokon –, mert számos cégnél már tényleg megszokták, teljesen rendjénvalónak tekintik ezt a fajta zaklatott működési módot, miközben a testünket egy határon túl nem tudjuk becsapni: előbb-utóbb megjelennek a súlyos egészségi problémák – hangsúlyozza Fazakas Márta.

Ezek egy-egy munkahelyen elérhetik azt a szintet is, ami már a vállalkozás működőképességét, hatékonyságát veszélyezteti, illetve versenyhátrányt okoznak.
Éppen ezért érdemes maguknak a munkáltatóknak kézbe venni a kezdeményezést; ma már rendelkezésre állnak azok az eszközök, melyekkel a munkavállalók stressz-szintje felmérhető, és az úgynevezett szupervíziós módszerrel a stressz kezelhető, mérsékelhető – mondja a szakember. Ennek keretében 1,5-3 órát igénybe vevő egyéni vagy csoportos megbeszélésekre kerül sor néhány hetes időközökben. A beszélgetéseket vezető szakember – külső nézőpontból tekintve a problémákra – segít a résztvevőknek a stresszforrások azonosításában, valamint a megoldások megtalálásában.

Ha Önt érdekelnék a további részletek a fentiekkel kapcsolatban, kérjük írjon nekünk az info@artifexkiado.hu címre, vagy kattintson az alábbi gombra.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog