2013. november 19.

Teljesítésigazolások az e-naplóban: kik kaptak új feladatokat?

Teljesítésigazolások az e-naplóban: kik kaptak új feladatokat?

Az e-napló bevezetésével egyidejűleg a Kivitelezési kódex kötelezővé tette az e-teljesítésigazolás kiállítását. A 31. §-ban találhatjuk meg az elektronikus teljesítésigazolás előírásait, amelyek a műszaki ellenőrnek és a felelős műszaki vezetőnek is megváltozott feladatokat adnak. 

Mint az epitesijog.hu portál cikkében olvasható, 2013. október 1-jétől a megrendelő vállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetője köteles – változatlan határidőn belül – az alvállalkozói teljesítésigazolással kapcsolatos bejegyzéseket megtenni az elektronikus építési naplóban. Ez akkor is a felelős műszaki vezető kötelezettsége, ha az építési naplót a kivitelező vezeti. Szintén a felelős műszaki vezető feladata, hogy átadja vagy megküldje a teljesítésigazolást az alvállalkozó részére.

A műszaki ellenőr feladata a fővállalkozó kivitelező által megküldött teljesítésről szóló értesítés kézhezvételétől – ha szerződés vagy jogszabály átadás-átvételi eljárást határoz meg, ennek lezárásától – számított, szerződésben meghatározott, de legfeljebb tizenöt munkanapon belül a teljesítésigazolás

a) kiállítása és átadása vagy megküldése a fővállalkozó részére,

b) rögzítése az elektronikus építési naplóban.

Azt, hogy a műszaki ellenőr az e-naplóban is köteles rögzíteni a teljesítésigazolást, a 322/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet 71. § (2) bekezdése határozta meg 2013. október 1-jei hatállyal. Mivel a jogszabály csak az e-naplókra írja elő ezt a kötelezettséget, a műszaki ellenőrnek a papír alapú építési naplókba a teljesítésigazolást nem kell beírnia.

További részletek az epitesijog.hu portálon:

http://epitesijog.hu/figyelo/1361-teljesitesigazolasok-az-e-naploban Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog