2020. november 03.

Tetõablakok utólagos elhelyezése szendvicspanelekbe

Tetõablakok utólagos elhelyezése szendvicspanelekbe

A csarnoképületekben gyakran a tetõvel határos térben kell kialakítani irodahelyiségeket. Ilyen esetekben nyújtanak nagy segítséget azok a szendvicspanelek, melyek gyárilag a VELUX tetõtéri ablakok pontos mérete alapján kialakított áttörésekkel és fogadószerkezettel készülnek. Sõt olyan panelek is rendelhetõk, melyekbe gyárilag beszerelik a VELUX tetõablakokat.

Kingspan szendvicspanel beépített Velux tetõablakkal >>

 

Utólagos beépítés

A szendvicspanelbe az ablakok megtartásához kiváltó szerkezetet kell kialakítani, azaz a „Z” szelemenek közé kiváltó keretet kell tervezni, mert a panel önmagában nem lenne képes megtartani az ablak súlyát. A kivágott nyílás pereme mentén a szerkezet lehajlana, és az ablak beesne a nyíláson. Emellett a szendvicspanel nem alkalmas önmagában arra, hogy ahhoz direktben hozzárögzítsük az ablakot.

Tetõablakok szendvicspanelbe történõ elhelyezésekor a panel anyagvastagságához illeszkedõ fogadókeretet kell kialakítani. A 6 cm széles keretet elõregyártott, 18 mm vastag, víz-, fõzés- és lúgálló rétegelt lemezbõl javasolt tervezni. A keretet PIR hab hõszigetelés tölti ki, 20 cm-ként távtartó-összekötõ rétegelt lemezlapokkal.

A VELUX BDX hõszigetelõ keret elhelyezhetõsége – és így a hõhidak kialakulása elleni védelem – érdekében a rögzítõkeret belsõ mérete oldalt 3-3 cm-rel, alul és felül pedig 2,25-2,25 cm-rel legyen nagyobb az ablak méreténél. A VELUX BDX hõszigetelõ keret a tetõablakkal együtt rögzíthetõ a rögzítõkeretben.

Épületszerkezeti szempontból érdekes helyzet áll elõ: a szerkezetben nincs alátétfólia, sem párafékezõ fólia. Hogyan kellene a csatlakozást kiírni a kivitelezõknek, hogy az pára és kondenzáció szempontjából is megállja a helyét? Az egyedüli járható út a panellel egyezõ színû és profiltípusú rátét lemezsáv. A lemezt a gerinctõl kell indítani, és hajlásszögtõl függõen, de legalább 10 cm-rel túl kell lógatni az ablak alatt elhelyezkedõ burkolókeret alakítható köpenyén. Ez jelentõsen megdrágítja az utólagos beépítést, de a vízzáróságnak csak így tud megfelelni a beépítés.

Tetõablakok utólagos elhelyezése szendvicspanelekbe Tetõablakok utólagos elhelyezése szendvicspanelekbe

A tervezés során azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy épületfizikai okok miatt a rátétlemez hátoldalán kondenzáció, párakicsapódás fog kialakulni. A tetõtéri ablak körüli kondenzációból eredõ beázás kiküszöbölésére az ablakot körülvevõ öntapadó EPDM vízhatlan lemezgallér-csatlakozást szükséges kiírni, amit a kivitelezõnek majd a panel külsõ lemezéhez kell csatlakoztatnia. Bár ez a megoldás az ablak felsõ részénél a víz folyási iránya szempontjából nem kedvezõ, de az EPDM rendszer saját varrattömítõ élzárásával mégis elfogadható csatlakozást lehet kialakítani.

A párafékezõ réteg csatlakoztatása kialakítástól függõen a gipszkarton építõlemezek mögött elhelyezett párafékezõ réteghez történik, vagy a szendvicspanel belsõ vértezetéhez, valamint a kiváltóhoz rögzített leszorítólemez-profilhoz, ami egyben a gipszkarton burkolatot hordó bordavázprofil.

Jó tudni! A szendvicspanelekbe történõ utólagos beépítésekhez a külsõ lemezprofilnak megfelelõ burkolókeret választása javasolt (EDZ, EDW, EKZ, EKW típusok).

Ha további részletek és megoldások érdeklik, keresse fel weboldalunkat a www.velux.hu/szakembereknek címen vagy kérjen szakmai konzultációra idõpontot munkatársunktól.

 

VELUX Magyarország Kft.
+36 1 436 0601
vevoszolgalat@velux.com

(x)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog