2014. október 29.

Tojásgyárként funkcionáló csarnokkomplexum

Tojásgyárként funkcionáló csarnokkomplexum

A 2-B-S Kft. nemrég átadott 650 négyzetméteres jércenevelő és 2000 négyzetméteres árutojás termelő csarnoka a gyár két évtizedes működése alatt épült több, különböző funkciójú és méretű épületből álló komplexumának bővítése. Az új épületek a Frisomat Sigma csarnoktípusának felhasználásával készültek.

A megrendelő hűsége a Frisomat műszaki megoldásai mellett

1996-ban a ráckeresztúri 2-B-S Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. családi vállalkozásként indult. Mára a kft. 2 hektáros területén irodaház, terménytároló, baromfinevelő és tojástermelő csarnokok, továbbá csomagoló- és raktárrészleg szolgálja a termelést. A cég 2012-ben 230 millió Ft-ot nyert Darányi Ignác pályázaton, ebből készült el nemrég a 30 ezer férőhelyes jércenevelő és árutojás termelő központ. Az üzemet – mely hat, összesen 4000 m2 alapterületű csarnokból áll – teljes egészében a Frisomat Sigma típusú csarnokszerkezetéből tervezték és kivitelezték, amit a tervező igazított a megrendelő igényeihez.

Tojásgyárként funkcionáló csarnokkomplexum

 

Európai szintű irányítástechnika

Az automatikus vezérlés kialakítása elkerülhetetlen volt a – 2-B-S Kft. saját tulajdonában lévő földeken aratott – takarmány speciális, az épületek mellett felszerelt tároló- és adagolórendszereinek működtetéséhez. Ezen túlmenően két központi számítógép látja el a szellőzés és a világítás automatizálását. A legújabb technológiának köszönhetően nemcsak a takarmányozás időzítése szabályozott, hanem az időjáráshoz alkalmazkodva a szellőztetés gyakorisága is. A nyári hőségben a jércenevelők homlokzatán elhelyezett hűtőberendezések felelnek az állatok számára megfelelő klíma kialakításáért, így 26 °C fölé sosem kúszik a hőmérséklet.

A gépek és technológiai berendezések könnyen és gond nélkül függeszthetők fel a Frisomat acélszerkezeteire. Az elmúlt évtizedek során a megrendelők igényei alapján kifejlesztett, standardizált csarnokok több mint 200 féle típus- és méretválasztékban, a legegyszerűbbtől a legbonyolultabb kivitelig, a legösszetettebb megrendelői elvárásoknak is megfelelnek.

 

Sigma csarnokra alapozva

A Frisomat magas szintű műszaki tartalommal kínált, kiváló minőségű, Sigma fantázianevű csarnoktípusa megfelelő választás volt az új telephelyen az európai előírásoknak megfelelő, korszerű épületegyüttes létrehozásához. Sigma megoldással nem kérdés, hogy a szükséges gépesítés gond nélkül beépíthető. A Frisomat acélszerkezeteinek tető- és homlokzatburkolata az előírt tűzállósági követelményeknek megfelelő, nagyon magas minőségű, hőszigetelő szendvicspanelek felhasználásával készül. A Frisomat acélszerkezetei minden esetben, így a Sigma típusú acél vázszerkezet is, tűzihorganyzott alapanyagból készül, mely a legmagasabb fokú korrózióvédelmet jelenti. A burkolati rendszer a felhasználói igényekhez igazodva lehet egyszerű, műanyag bevonatos acél trapézlemez, PUR vagy PIR habos szendvicspanel, de egyedi igények esetén akár tégla- vagy faszerkezet is. E korszerű és univerzális csarnoktípus szélessége 7 és 22 m között változhat, oldalfal-magassága 5 m lehet, ami a 22 fokos tetőlejtéssel párosulva nagy gerincmagasságot és jól kihasználható belső teret ad. A könnyű, HSS minőségű acélnak köszönhetően a szerkezetek önsúlya a méretekhez képest csekély, így az épület bármilyen minőségű talajon biztonsággal megépíthető.

 

Személyre szabott Frisomat csarnokmegoldás

A Frisomat megoldásaival a legtöbb acélcsarnok-igény pontosan személyre szabva kivitelezhető. A Frisomat vállalja a csarnoképítés teljes folyamatát, a tervezésétől kezdve a gyártáson és kivitelezésen át a belső kialakításig. A gáz-, villany- és vízszereléshez a Frisomat a – több mint 20 éves magyarországi jelenléte alatt kialakított – partnerkapcsolatokat használja. Természetesen vevői igény esetén a cég csak a vázszerkezetet adja, homlokzatburkolás, hőszigetelés és egyéb specializáció nélkül.

További információ a Frisomat csarnokmegoldásairól: www.frisomat.hu  

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog