Peri02

2017. május 18.

Új ásványgyapot hőszigetelés: környezettudatos döntés

Új ásványgyapot hőszigetelés: környezettudatos döntés

Az Ursa szigetelőanyag-gyártó vállalat – folyamatos fejlesztéseinek eredményeként – idén BiOnic néven minden eddiginél környezetbarátabb ásványgyapot szigetelőanyagot hoz Magyarországon kereskedelmi forgalomba.

Az Ursa BiOnic pecséttel fémjelzett ásványgyapot termékei speciális teljesítményüknek köszönhetően elnyerték a neves, alacsony károsanyag-kibocsátást és környezet-, valamint egészségvédelmet tanúsító, nemzetközi Blue Angel minősítést is. A kiváló beltéri levegőminőséget teremtő, hosszú életciklusa végén újrahasznosítható Ursa Terra BiOnic ásványgyapot mechanikai tulajdonságainak és tűzállóságának köszönhetően a legmagasabb szintű építőipari szabályzásoknak is megfelel.

Új ásványgyapot hőszigetelés: környezettudatos döntés

Az Ursa Terra Plus 70Ph, Ursa Terra 74Ph és Ursa Terra 78Ph ásványgyapotok az alapvető energiatakarékosságon felül egyfajta környezettudatos választást is garantálnak, ami egyre több háztulajdonos számára kiemelt szempont a döntésben. A könnyen mozgatható, kezelhető és vágható táblák mindegyike kitűnő választás különféle magastetők vagy padlás, illetve zárófödém tartósan hatékony szigeteléséhez. Bármilyen tetőszerkezeti rétegrendbe beépíthetők, legyen az akár szarufa közötti és alatti szigetelőanyag-elhelyezés, szarufa vagy vasbeton koporsófödém feletti szigetelőanyag-elhelyezés vagy éppen kívülről történő tetőfelújítás. Fontos, hogy a teljes szarufamagasságot ki kell tölteni ásványgyapot szigeteléssel (hőszigetelési légrés beiktatása nélkül), azonban ilyen esetben mindig páraáteresztő tetőfóliát kell a tetőfedő anyag alá helyezni, és fedési átszellőztetett légrést kell kialakítani. Szarufa alatti hőszigeteléskor az ásványgyapotot fém vagy fa segéd vázszerkezet közé helyezzük el, majd erre a vázra – felületfolytonosan és légtömören – pára- és légzáró fóliát is be kell építeni, hogy valóban optimális eredményt érjünk el.

Új ásványgyapot hőszigetelés: környezettudatos döntés

Beépítetlen tetőterekben – ha a tetőt nem szigetelik – legalább a padlásfödémet szigetelni kell, hogy télen a meleg, nyáron pedig a légkondicionált hűvös ne szökhessen ki a padlásfödémen át. Legegyszerűbben és legeredményesebben ez úgy oldható meg, hogy pallóvázat rögzítünk a födémszerkezetre, és annak közeit töltjük ki a szálas hőszigetelő anyaggal. Amennyiben járható, raktározás céljára is használható padlástérre van szükség, illetve fontos szempont a kémény megközelíthetősége, érdemes az ásványgyapot hőszigetelésen felül a födémet szilárdabb, járható, de páraáteresztő felületi burkolattal is ellátni.

Nemcsak a meleg, de a csend is élvezhető az otthonokban az Ursa Terra ásványgyapotcsalád alkalmazásával, hiszen hangelnyelő képességükből adódóan az épületekben elérhető legmagasabb fokú akusztikai komfort is megteremthető. Mind szimpla, mind dupla vázkialakítású, szerelt jellegű gipszkarton válaszfalszerkezetekben kitűnő akusztikai szigetelést nyújtanak, főleg ha a teljes bordaközt kitöltik a szigetelőanyaggal.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog