Schöck

2009. október 15.

Alaprajzok elektronikus felmérése gyorsan, egyszerűen

Alaprajzok elektronikus felmérése gyorsan, egyszerűen

Nemrégiben jelent meg a magyar piacon az OrthoGraph termékcsalád egyedülálló tagja, mely az építészek, belsőépítészek, ingatlanérték-becslők, kivitelezők, vagy akár a költözés előtt állók egyszerű alaprajzfelmérési munkáit segíti.

A szoftvercsomag már eddig is számos olyan lehetőséget (ellenőrzött alaprajzi felmérést, a mért adatok azonnali grafikus megjelenítését stb.) kínált az „okostelefonnal” vagy kéziszámítógéppel rendelkezőknek, amire a helyszíni alaprajzi munkák során eddig nem volt lehetőség, de a paletta most számos új érdekességgel bővült.

Az eddigi DWG kimenet mellett mostantól új, közvetlen Google SketchUp kimenet is elérhető az OrthoGraph szoftvereiből, méghozzá úgy, hogy a megadott magassági adatok ismeretében a felmérési eredmények (beleértve a nyílászárókat és bútorokat is) 3D-ben exportálhatók. Ezzel olyan – kedvező árú – eszköz vált elérhetővé, mellyel belsőépítészeti, lakberendezési vagy akár ingatlankereskedői látványtervek is percek alatt elkészíthetők.

Alaprajzok elektronikus felmérése gyorsan, egyszerűen

Új helyszíni kimutatások támogatják a felhasználókat, melyekből a terület és a teljes vagy a festési falfelület mellett a szobák térfogata, a nyílászárók felülete és más egyéb hasznos információk is azonnal, már a helyszínen elérhetők. Ez a lehetőség nem csupán az adott szintre/helyiségre/zónára, hanem a benne foglalt egyéb területekre vonatkozóan is összesítve rendelkezésre áll.

DWG export estén valós 3D-s tárgymegjelenítésre is mód van, amit a külső objektummodellek használatának lehetősége tesz elérhetővé.

A felmért információk kezelését szolgáló Windows asztali-számítógépes komponens jelentősen leegyszerűsített felülettel támogatja a mindennapi használatot.

Az új funkciókkal rendelkező szoftver – a vásárlási döntést könnyítendő – ingyenes, időkorlátos demóverzióban is rendelkezésre áll, ami a gyártó honlapjáról egyszerűen letölthető. (Ez a verzió a legkényelmesebb ma elérhető ingyenes megoldást nyújtja például költözéskor vagy egyszerű lakásátalakításkor bárkinek, aki szeret saját céljára tervezgetni, vagy akár pontos adatokra van szüksége.)

A szoftver fő előnye, hogy olcsó eszközökkel, azonnal elektronikus formában lehet alaprajzi információkat felmérni és tárolni, ami a hozzá tartozó tárgykezelési funkciókkal együtt a belsőépítésztől az ingatlankereskedőn át az építészig mindenki igényeit kielégíti.

A szoftver használata könnyen elsajátítható; áttekinthető kezelői felületével sok szempontból egyszerűbb a munka, mint a papíron, majd később számítógépen végzett rajzi felmérés és feldolgozás, ráadásul kis gyakorlattal jelentősen gyorsabb is annál. A felhasználó munkáját már az alaprajzi skicc készítésekor rengeteg eszköz és funkció segíti, amit a felmérést támogató lehetőségek tovább gyorsítanak. A rajzi reprezentáció mellett minden elemnek számos egyéb parametrikus jellemzője is meghatározható (e tulajdonságok a Survey-jel szabadon konfigurálhatók, míg az Architect esetén a gyártó által karbantartott és állandóan bővített sablonkészlet által meghatározottak).

A felmérés eredményét – asztali számítógép segítségével – rengeteg módon és formátumban (PDF, DWG, SKP, XLS, XML, TXT) lehet a további felhasználás céljára elmenteni. Egy-egy felmérés adatai alapján a profi vagy már akár az ingyenes CAD szoftverekben is felhasználható – 2D vagy 3D – alaprajzi modell mellett helyiségkönyvek, kimutatások, leltárak is készíthetők.

A felmért adatok – a felmérő Windows Mobile eszköz (PDA/mobiltelefon) segítségével – már a helyszínen is felhasználhatók: a felmérés után azonnal rendelkezésre állnak a különböző számított és mért értékek (kerület, terület, falfelület, nyílászárók felülete stb.), ezzel még egyszerűbbé és gyorsabbá téve a felmérést vagy akár az ajánlatadást is.

Aki rendelkezik Windows Mobile-alapú érintőképernyős telefonnal vagy PDA-val, annak csupán szoftverlicencre van szüksége (ami most ráadásul jelentős árengedménnyel kapható). Aki nem rendelkezik ilyen készülékkel, az is néhány tízezer forintból már hozzájuthat alkalmas eszközhöz, és máris gyorsan és egyszerűen elvégezhetővé válik a legtöbb építészeti, belsőépítészeti munka alapját képező alaprajzi, kül- és beltéri felmérés.

hírlevél-feliratkozás

épjog