2009. október 15.

Megbízható optikai füst- és hőérzékelők

Megbízható optikai füst- és hőérzékelők

A Siemens új tűzjelző rendszere a védendő terület tulajdonságai szerint programozható, illetve működtethető, így korábban és megbízhatóbban érzékel például egy kórházi szobában keletkező parázsló tüzet.

Számtalan új funkcióval és jellemzővel rendelkeznek a Siemens korszerű beépített tűzjelző rendszerei, mely funkciók mindegyike az emberi élet, illetve az értékek megbízhatóbb védelmét szolgálja.

A legújabb fejlesztésű optikai füstérzékelők mérőkamrája két érzékelőelemet tartalmaz, amelyek két irányból vizsgálják a kamrába került füstöt. A két füst- és hőérzékelő elem jelzései intelligens elemzésen, összehasonlításon és kiértékelésen esnek át, így megbízható érzékelést garantálnak mindenfajta tűztípus esetén. Az érzékelő emellett a füstrészecskék méretét és fajtáját is értékeli, sőt az eszköz megkülönbözteti a világos és sötét részecskéket is. Ennek köszönhetően az érzékelő különbséget képes tenni a füst, valamint a gőz/vízpára között.

A korszerű érzékelőkben konfigurálhatók a védendő terület tulajdonságai (helyiséggeometria, tűzkockázat, zavarjelenségek stb.). Az előre kiválasztott optimális paraméter beállításnak köszönhetően sokkal korábban és megbízhatóbban történik meg például egy kórházi szobában keletkező parázsló tűz, vagy egy szintetikus anyagokat tároló helyiségben keletkező, nyílt lánggal égő tűz érzékelése.

Mindezek eredményeként az újgenerációs Siemens optikai füstérzékelők érzékelési megbízhatósága elérte, sőt meg is haladta a korábban legjobbnak tartott (de radioaktív izotóp tartalma miatt meglehetősen nehézkesen kezelhető és nem túl környezetbarát) ionizációs füstérzékelők teljesítményét.

Ha régi, elavult hagyományos rendszer védi a létesítményt, lehetőség van annak több lépcsőben történő, költséghatékony lecserélésére. Mivel a Siemens érzékelő képes hagyományos eszköz módjára kommunikálni, ezért egyszerűen lecserélhető a meglévő rendszer bármely érzékelője. Amikor minden vonal minden érzékelője kicserélődött, megtörténhet a központ cseréje is. A csere ütemezhető, elvégezhető hosszabb időszak alatt is, ezért nem igényel egyösszegű jelentős beruházást.

A modern tűzjelző eszközök (érzékelők, kézi jelzésadók, vezérlő- és jelzésfogadó modulok stb.) mindegyikében található úgynevezett izolátor modul, ami felújítás vagy átépítés esetén, ha a tűzjelző hálózat kábelét elvágják, lehetővé teszi a teljes rendszer zavartalan további működését.

A tűzjelző rendszerek fejlesztésének legnagyobb problémája már nem az érzékelés, hanem a megbízható jelfeldolgozás. Olyan ez, mint amikor elmegyünk gyermekünk koncertjére, aki nagyzenekarban játszik. Agyunk bonyolult jelfeldolgozásának köszönhetően azonnal meghalljuk, ha ő kezd zenélni, mert számtalanszor hallottuk gyakorolni, és rengeteg hangmintát, dallamot tároltunk el, miközben otthon gyakorolt. Ilyenkor érzékelésünk képes figyelmen kívül hagyni az összes többi zeneszerszám hangját, és kiemeli a „zűrzavarból” a számunkra fontos részletet. Hasonlóan működik a tűzérzékelés is: mára minden gyártónak remek mikrofonja van a „zene” észlelésére; a kérdés az, melyik tudja kiválasztani a fontos „dallamot”, a valódi tűz jellemzőit. A Siemens érzékelőcsalád 2600–3000 telepített érzékelőjére évente mindössze egyetlen téves riasztás jut. (A VdS minősítéssel rendelkező eszközök piacán ez az arány ötszáz érzékelőként egy.)

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás