Építészkongresszus

2010. március 12.

Elektromos kábelkötegeket védő és árnyékoló csőrendszer

Elektromos kábelkötegeket védő és árnyékoló csőrendszer

Minden áram alá helyezett, illetve működtetett elektromos készülék elektromágneses rezonanciát kelt, ami nemcsak az elektromos adatforgalmat zavarja, de élettanilag is káros. Az elektroszmog csökkentésére hatékony megoldást nyújt az Aluplast többrétegű műanyag csőrendszer.

Az elektromos és elektronikus eszközök nagymértékben megkönnyítik az életünket, ugyanakkor állandó szennyezéssel terhelik környezetünket, amit elektroszmognak nevezünk. Az elektromos interferencia nemcsak élettanilag káros, de befolyásolhatja az érzékeny műszerek, eszközök működését is.

A szennyezések, zavarok adódhatnak alacsony frekvenciás mezők, terek sugárzásaiból (házakba szerelt vezetékek és a rájuk csatlakoztatott eszközök kisugárzása), illetve nagyfrekvenciás sugárzásból (adatátviteli berendezések, rádió, illetve televízió hullámainak közvetítésekor jelentkező sugárzás). Az elektromos eszközök negatív élettani hatása ma már nem vitatható – ezért fontos, hogy az egész napos elektroszmog-terhelés után szervezetünk szmogmentes környezetben pihenje ki magát.

Az EMV (Elektromagnetische Verträglichkeit) elektromágneses rezonanciát jelent, ami az elektromos mező, illetve sugárzás befolyásoló képességének fokát jelöli. Ez a rezonancia akkor keletkezik, amikor egy készüléket áram alá helyeznek, illetve működtetnek.

A Schlemmer cég EMV védőcsőrendszere, az Aluplast, hatékony védelmet nyújt az elektromos sugárzás ellen. Ez a többrétegű műanyag csőrendszer nemcsak közintézményekben alkalmazható (mint például állami intézmények, kórházak, repülőterek, vasút- és autóbusz-állomások, színházak, bevásárlóközpontok), hanem gép- és hajógyártó stb. üzemek, csarnokok építésénél is, bárhol, ahol fontos az adatforgalom védelme, zavarmentessége. Különösen olyan helyeken, ahol életmentő és életben tartó készülékek működnek, s tökéletes működésükhöz elengedhetetlen a megfelelő védelem. Az Aluplast magánházak építésénél szerelőcsőként, illetve védőcsőként is felhasználható.

 

Elektromos kábelkötegeket védő és árnyékoló csőrendszer

Az Aluplast rétegfelépítése:

• homogén módon összehegesztett alumíniumfólia (védő funkciót lát el);

• belső műanyag réteg, mely össze van ragasztva az alumíniumfóliával (biztosítja a cső stabilitását, sima belső felülete megkönnyíti a kábelköteg becsúsztatását);

• izolált cső, melynek tulajdonságai megegyeznek a fém vezető csövek jellemzőivel (DIN EN 50086.2.1. szabvány szerint);

• műanyag külső borítóréteg (védelmet nyújt a külső fizikai hatásokkal szemben).

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog