2009. október 21.

Energiatermelés hőszivattyúkkal

Energiatermelés hőszivattyúkkal

A Stiebel Eltron hőszivattyúi elektromos hajtású kompresszorral felszerelt fűtőgépek, melyek a fűtési hő kisebbik részét az elektromos hálózatból, nagyobbik részét a környezet hőjéből nyerik.

Hőforrás szempontjából három fajta készülék létezik: a levegő hőjét hasznosító WPL, a talajhőt hasznosító WPC és a talaj, vagy egyéb víz hőjét hasznosító WPF készülékek (a talajhő-víz és a víz-víz gépek azonosak, csak működési hőmérsékletük más).

A legegyszerűbb a környező levegő hőjét hasznosítani, ami mindenütt rendelkezésre áll. A WPL készülékek évi átlagos jóságfoka 3,3 (ez azt jelenti, hogy 3,3 kW fűtési energia előállításához a hálózatból csak 1 kW-ot vesznek fel). A levegő fajhője és sűrűsége kicsi, ezért ezeknek a hőszivattyúknak nagy térfogatot kell feldolgoznia, amiből következően ezek nagyobb és drágább készülékek. A leghidegebb téli napokon kiegészítő fűtést célszerű alkalmazni, ilyen esetekben eggyel kisebb hőszivattyú is megfelel. A WPL hőszivattyúk kül- és beltéren egyaránt felállíthatók.

A talajhővel működő WPC fűtőgépek évi átlagos jóságfoka 4 (4 kW fűtési energiához a hálózatból csak 1 kW-ot vesznek fel), kisebbek, mint a levegővel üzemelő gépek, nem kell hozzájuk kiegészítő fűtés sem, hátrányuk viszont, hogy a talajba hőcserélőt kell beépíteni. Ez lehet körülbelül 1,8 m mélyen, 60 cm távolságra fektetett csőkígyó köteg (ökölszabály szerint a fedett terület 2,5-szerese a fűtött alapterületnek), vagy körülbelül 120 mm átmérőjű, 30–50 m mély fúrt talajszondák, amikbe dupla csőkígyót lehet leengedni.

A vízhőhasznosításnál a kútvizek hőjének hasznosítása a legjobb, az éves átlagos jóságfok itt már 4,8, és a költséges csőfektetés is elmarad. Hátránya viszont, hogy nagy víztömegáram kell hozzá, ami egy normál családi háznál 2–4 m3/h-t is kitesz. Probléma még, hogy a hőszivattyú által lehűtött vizet el is kell engedni valahová, ilyen tömegáram elvezetésére ugyanis semmilyen átlagos csatornarendszer nem alkalmas. A WPF készülékekben a hőszivattyún kívül komplett szabályozás és melegvíz-készítéshez átkapcsoló szelep is található. Speciális puffertartályuk a falra szerelhető SBP 100, valamint az álló kivitelű SBP 200 E, SBP 400 E, SBP 700 E és SBP 700 E SOL. A WPF hőszivattyúk munkaközege R 410 A, ami ugyancsak környezetbarát munkaközeg. A fűtési előremenő hőmérsékletet maximum 50 °C-ig célszerű emelni. E kiemelkedő gazdaságosságú készülékek csak beltéri szerelésre alkalmasak.

A hőszivattyúk a legnagyobb jóságfokot a legkisebb hőmérséklet-különbségnél produkálják, ezért alacsony hőmérsékletű fűtőrendszert kell velük párosítani. Legjobb a padló- vagy falfűtés, utána az alacsony hőmérsékletű radiátorfűtés. 65 °C-nál nagyobb igényelt előremenő hőmérséklet esetén nem érdemes hőszivattyút beépíteni.

A hőszivattyúkhoz minden kiegészítő rendszerelem kapható, a különböző térfogatú puffertartályoktól kezdve a multifunkciós mikroprocesszoros szabályozókon keresztül a különböző melegvíz-tartályokig. A berendezésekből több is összekapcsolható, vezérlésük digitális, instabuszos rendszerű, ami maximum hat fokozatban tudja a rendszert léptetéssel szabályozni, ezen felül a melegvíz-készítést és a fűtési rendszer szabályozását is ellátja.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog