2009. november 29.

Minimális zsugorodású vékonyesztrich

Minimális zsugorodású vékonyesztrich

3–60 mm rétegvastagságú kötőesztrich készítésére alkalmas a beltéri használatra kifejlesztett, kalciumszulfát bázisú, alacsony emissziójú (EC1) Schönox ADE önterülő vékonyesztrich.

Régi és új felületeken egyaránt alkalmazható kötőesztrich kialakítására a minimális zsugorodású Schönox ADE. A nagy szilárdságú, padlófűtéshez is használható vékonyesztrich szinte bármilyen burkolattal (textil-, elasztikus burkolatok, 5 mm-nél vastagabb parketta stb.) burkolható.

A 25 kilogramm porhoz 4 liter vizet adva felhasználásra kész Schönox ADE a legkülönfélébb aljzatfelületekre használható, akár vékony rétegben is, bármiféle adalékanyag hozzáadása nélkül.

Felhordható 3–60 mm rétegvastagságban:

• beton;

• cementesztrich;

• kalciumszulfát kötésű esztrich;

• öntött aszfaltesztrich;

• magnezitesztrich;

• régi kerámiaburkolat;

• régi, ragasztómaradványokat tartalmazó alapfelületekre.

 

Felületelőkészítés

A Schönox ADE megfelelően szilárd, teherbíró és alaktartó, tapadást csökkentő anyagoktól (portól, szennyeződésektől, olajtól, zsíroktól és laza részektől) mentes felületekre hordható fel. A felújítani kívánt felületről a málló részeket mechanikus módszerekkel (csiszolással, keféléssel, marással) el kell távolítani, a makacsul tapadó anyagmaradványokat tartalmazó felületeket Schönox EG alapozóval kell kezelni. A korábbi burkolatokat (kerámialapok stb.) alaposan meg kell tisztítani, és felcsiszolni.

A Schönox ADE alkalmas bitumenes alapok (AFB, hengerelt aszfalt stb.) részfelületeinek kiegyenlítésére, ez esetekben helyileg vastagabb rétegekben is felhordható.

 

Alapozás

A nedvszívó felületeket (cementesztrich, gyorsan kötő cementesztrich, beton stb.) Schönox KH, vagy Schönox PG alapozóval kell kezelni. A nem nedvszívó, sima, tömör felületekhez (öntött aszfaltesztrich, kerámiaburkolat) Schönox SHP alapozó használandó. A kalciumszulfát kötésű felületeket (gipszesztrich, csiszolt és portalanított anhidrit esztrich) Schönox KH, vagy Schönox PG alapozóval kell a nedvesség ellen védeni (száradási idő minimum 24 óra). 10 mm feletti rétegvastagság esetén javasolt a felület kétrétegű előkezelése Schönox EG-vel. Magnezitesztrichek (nem xilolit esztrich) Schönox SHP, vagy Schönox EG alapozóval kezelendők.

 

Felhasználási javaslatok

A Schönox ADE felhasználásakor és száradása alatt nagyon fontos gondoskodni a helyiség megfelelő szellőzéséről (a száradási idő páramentesítővel csökkenthető).

A Schönox ADE-t tiszta edényben hideg, tiszta vízzel kell homogénné keverni. A termék felhordása sima glettvassal végezhető, a légbuborékok tüskés henger segítségével távolíthatók el. Schönox ADE-vel történő simításnál minden résznél szintezősávot kell kialakítani. A szegélyfugákat, az elválasztó és dilatációs éleket le kell fedni a termékkel. Az előmunkákhoz (átmenetek elsimítása, kitörések és egyenlőtlenségek kiegyenlítése) Schönox RR javítóhabarcs alkalmazandó. Amennyiben másodszori simításra is szükség van, vagy az első réteg száradása után Schönox KH, illetve Schönox PG alapozót kell használni, vagy „nedves a nedvesre” eljárással (a második réteg rögtön az első, már járható rétegre hordása) dolgozni.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog