2009. november 30.

Alkalmas-e közvilágításra a LED-es lámpatest?

Alkalmas-e közvilágításra a LED-es lámpatest?

Számos esetben eltúlozzák a LED-ek élettartamát, alábecsülik a LED-es lámpatestek valós fogyasztását és hallgatnak e berendezések kisebb fényáramáról azok az ajánlatok, amelyek az önkormányzatoknak készülnek – állítja a Világítástechnikai Társaság.

A Világítástechnikai Társaság honlapján állásfoglalást tett közzé – elsősorban az önkormányzatoknak címezve –, amelyben a LED-es fényforrások közvilágításra való alkalmazásának problémáira hívják fel a figyelmet.

Az állásfoglalásban olvasható:

„Jelenleg a települések közvilágításának biztosítása az önkormányzatok feladata, illetve jogszabály szerinti kötelessége. Természetes törekvés, hogy ezt minél gazdaságosabban, kisebb ráfordítással kívánják megvalósítani, az elvárt minőségi szint betartása mellett.

Az új LED-es technológia fejlődésével, terjedésével sok eddig ismeretlen vállalkozás jelent meg LED-fényforrásos közvilágítási lámpatest ajánlattal az önkormányzatoknál. Ezek nagymértékű energia-megtakarítást, igen hosszú lámpatest-élettartamot ígérnek. Alkalmunk volt megismerni több ajánlatot és műszaki leírást, és megállapítottuk, hogy ezek nagy része olyan információkat közöl tényszerűen, amelyek sok esetben nem felelnek meg a valóságnak, így megtévesztőek lehetnek!

Engedjék meg, hogy néhány példát említsünk:

- Az ajánlatok egy része a megtérülési idő számításánál csak a LED-ekbe táplált villamos teljesítményt veszi figyelembe, a működtető elektronika veszteségét nem! Ebből a torzításból adódóan az ajánlatban szerepeltetett megtérülési idő akár 15%-kal rövidebb lehet a valóságosnál!

- Az ajánlatokban, sok esetben a kiváltandó lámpatesthelyre kerülő új LED-es lámpatest fényárama – ami a megvilágítás szempontjából lényeges alapadat – kisebb, ezáltal nem teljesülhet a szabványos közvilágítás.

- Csábító, 50 ezer - 100 ezer órás élettartamot ígérnek. A legnagyobb, megbízható, nemzetközi LED-gyártók azonban ennél sokkal rövidebb (20 ezer - 30 ezer óra), és a felhasználás módjától, üzemeltetési körülményektől nagymértékben függő várható élettartamot adnak meg. A LED-eket tápláló elektronikus tápegység élettartama sem feltétlenül éri el az 50 ezer-100 ezer órát, ám erről említést sem tesznek!

Fentiek alapján javasoljuk Önöknek, hogy legyenek óvatosak és körültekintőek, az ajánlatok mellé mindenképpen kérjenek be műszaki paramétereket igazoló dokumentumokat, vizsgálati eredményeket, és külső, független szakértőkkel vizsgáltassák meg az ajánlat tárgyát képező lámpatesteket.

A rossz minőségű LED-es lámpatestek gazdasági károkat okoznak az önkormányzatnak, és versenyhátrányt jelentenek a jó minőségű termékeket előállító hazai lámpatest- és alkatrészgyártóknak. Így konkrét telepítéseket csak a tényleges gazdasági előnyök fennállása esetén szabad végrehajtani, mivel egy rossz döntés évekre visszavetheti a település közvilágításának minőségét.

Bár kétségtelenül a jövő egyik fényforrása a LED, jelenleg azonban közvilágítási alkalmazásban a fényáram-azonosság és a beszerzésiköltség-arány, valamint az alkatrész-utánpótlás vonatkozásában a nátriumlámpás berendezések kedvezőbbek” – mondja az állásfoglalás.

A Világítástechnikai Társaság a dokumentum mellékletében felsorol néhány fontos műszaki paramétert is, amelyek alapvetően befolyásolják a lámpatestek megfelelőségét:

 • csatlakoztatási lehetőség, az oszlopcsatlakozás biztonsága,
 • lámpatestház, bura anyaga, tartóssága, korrózióvédelme, UV-állósága,
 • víz- és porbehatolás elleni védettség (IP xx),
 • villamos egységek szabványossága,
 • érintésvédelem,
 • túlfeszültség-védelem,
 • EMC követelmények, felharmonikus áramok,
 • LED-ek típusa, megbízhatósága,
 • optikai elemek tartóssága,
 • fényeloszlási jellemzők,
 • fénytechnikai tervezhetőség, számítógépes tervezőprogram,
 • garanciavállalás és ennek érvényesíthetősége a garanciális időtartam végéig,
 • alkatrész-utánpótlás, alkatrészek beszerezhetősége,
 • alkatrész-utánpótlás vállalt időtartama,
 • karbantartás, javítás vállalása.

 

(Forrás: http://www.vilagitas.org)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog