2009. december 18.

Panelszigetelés: a homlokzaton nem terjedhet a tűz

Panelszigetelés: a homlokzaton nem terjedhet a tűz

A miskolci paneltűzzel kapcsolatban az ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratóriumának vizsgálatai is igazolják: a hőszigetelő rendszer a kivitelezési pontatlanságok ellenére sem játszott szerepet a tragédiában; ezek a rendszerek biztonságosak - írja a MEPS szakértői tájékoztatója.

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) szakértői tájékoztatójában a következőket írja:

„A paneltüzeknél tipikusan jellemző – ahogy az Miskolcon vagy Debrecenben is történt –, hogy ha áldozat van, akkor az általában nem égési sérülést szenved, hanem füstmérgezést. (Debrecenben például mind a tíz szinten megjelent a füst a lakásokban, pedig lényegesen kisebb volt a tűz, mint Miskolcon.) Miskolcon a jelentős tűzterhelés ellenére a lángok a lakásba csak a szigeteletlen loggia mellvédje alatt becsapva jutottak fel, és tűzkár csak a loggiás szobát érte. A homlokzaton a lángok ugyan elolvasztották a hőre lágyuló hőszigetelést, de a vakolt felületen nem terjedt a tűz. A hőszigetelő anyag láng hatására 350oC-on, láng nélkül 450oC-on képes meggyulladni. (Gyártási eljárás során a hőszigetelő anyag 110oC feletti hőmérsékletnek is ki van téve, így ennél alacsonyabb hőmérsékleten nem gyulladhat meg.) A homlokzati felületen tehát az épen maradt hőszigetelés a 350-450oC-os zónát rajzolja meg. Ha a tűz terjedt volna a felületen, az egész ház szigetelése vízszintes irányban is végig károsodott volna.

A tűz tehát nem terjedt a homlokzaton annak ellenére, hogy a kivitelezés nem volt hibátlan, és a tűz eddig nem tapasztalt mértékű volt. A hetedik emeleti lakás a tűz után a mellékelt képet mutatta.

Panelszigetelés: a homlokzaton nem terjedhet a tűz

A VII. emeleti lakás a tűz után

 

A füst és a hő elsősorban a nyitott, az összes szintet egybekötő, semmilyen előírásnak nem meg-felelő gépészeti aknákon keresztül terjedt – több emeleten keresztül –, oly módon, hogy még a kilencedik emeleti WC tartály is leszakadt, és füsttel telt meg a lakás.

Panelszigetelés: a homlokzaton nem terjedhet a tűz

A IX. emeleti lakás mellékhelyisége

 

Megállapítható tehát, hogy a hőszigetelő rendszer a kivitelezési pontatlanságok ellenére sem játszott szerepet a tragédiában, ezek a rendszerek – miként azt az ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratóriumának a vizsgálatai is igazolják – biztonságosak.

A tragédiát semmilyen más szigetelési megoldás nem tudta volna megakadályozni, hiszen az nem a hatodik emeleti ablakokból kicsapó lángok miatt következett az be!

Természetesen érthető az éppen hőszigetelés előtt álló panellakók félelme, de csak megnyugtatni tudunk mindenkit: az elkészült szigetelések nem jelentenek kockázatot! Célszerű viszont a gépészeti aknákat átvizsgálni, és a mai tűzvédelmi követelmények szerint felújítani, hiszen ezek okozzák – immár többedszer – a halálos baleseteket. Az ilyen beruházásokra is számos pályázati lehetőség biztosított már.

Jauernik István, önkormányzati államtitkár hangsúlyozta: „a tűzvizsgálat nem tárt fel olyan kö-rülményt, amely alkalmas lehet a panelprogram megkérdőjelezésére, sőt megállapította, hogy az épületek tűzvédelmét javító program lehetőséget nyújt a hasonló problémák megelőzésére.” (MTI)

A jó anyagból, jól megépített hőszigetelő rendszerek használata tehát biztonságos és egyre inkább aktuális, hiszen amellett hogy energiát takarítunk meg vele, a környezetünk jövőjét is biztonságban tudhatjuk.”

 

(Forrás: Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog