2009. december 20.

Magyar tulajdonú Közép-Európa egyetlen klímagyára

Magyar tulajdonú Közép-Európa egyetlen klímagyára

A magyar tulajdonú Genex Zrt. Perkupán építette fel Közép-Európa egyetlen klímagyárát, így 2009 novemberétől közel 20 év után újra beindul a klímatechnikai ipar Magyarországon. A 3 milliárd forintos beruházásból létesült üzemből geotermikus hőszivattyúk és speciális klímaberendezések kerülnek ki.

Az egykor a térség számos országát ellátó, jó hírű magyar klímagyártás és -fejlesztés közel húsz éve – a rendszerváltás idején – megszűnt. A magyar tulajdonú, több országban jelenlévő Genex-cégcsoport Magyarországon hozta létre gyártóbázisát, hogy függetlenedni tudjon az ázsiai és nyugat-európai piacoktól. A Genex hosszú távon itthonról tervezi ellátni a nyugat-európai piacot is.

A borsodi Perkupán, 3 milliárd forintos beruházással épült, 3 300 m2-es GenexAir Magyarország első környezettudatos klímagyára, amely Közép-Európában is az egyetlen (legközelebb Olaszországban és Németországban van hasonló üzem). A Genex 2006-ban indított projektje (30 %-ban) saját tőkéből, valamint MFB hitelből és állami támogatással valósult meg. Az Aggteleki Nemzeti Park környezetében álló világszínvonalú gyár 70 ezer m2-es ipari területen fekszik, ahol korábban anhidrid (gipsz)bánya és őrlőüzem működött, amelyet egy barnamezős beruházás során alakítottak ki, így az évekig sorsára hagyott, környezeti szempontból szennyező üzemet felszámolták, és a helyére a régió első környezettudatos klímagyárát építették fel. A GenexAir klímagyárban saját fejlesztésű vezérléssel,a legszigorúbb EU-s szabványoknak megfelelő, energiatakarékos és kiemelten környezetbarát klímatechnikai berendezéseket, folyadékhűtőket, saját fejlesztésű, az IT, szerver és telekommunikációs központokban használt úgynevezett close controll klímagépeket, valamint alternatív energiafelhasználási megoldást biztosító – a gázfűtés kiváltására is alkalmas – (háztartási és ipari célú) geotermikus hőszivattyúkat gyártanak.

(Forrás: Gazdaság és Felelősség Hírlevél)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog