2010. január 20.

Tartós védelmet nyújt a vízzel oldható színes fapác

Tartós védelmet nyújt a vízzel oldható színes fapác

Speciális, vízbázisú kötőanyaggal, különféle színekben készül a kültéri fafelületek kezelésére szolgáló, nyers fára, festetlen, vagy festett felületekre és nyomás alatt tartósított fára egyaránt felhordható Exponyl Elit Lasyr fapác.

A kültéri fafelületek, ajtó- és ablakkeretek, oromvédő deszkák stb. védelmére használható Exponyl Elit Lasyr újonnan kifejlesztett, vízzel oldható alkidolaj kötőanyaga ugyanolyan kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az oldószerbázisú kötőanyagok. A pác mélyen átitatja a fa felületét, kiemelve annak természetes erezetét. A nehezen fakuló pigmenteket tartalmazó Exponyl Elit Lasyr egyenletes sűrűségéből adódóan könnyen felhordható, és tartós védelmet nyújt a nap ultraibolya sugárzásának roncsoló hatása, illetve az időjárás egyéb terhelése ellen.

 

Új és régi, festetlen felületek kezelése

• előkészítés

A szennyezett felületeket Tarväck Fasadtvätt kültéri tisztítóval, a penészes, algás felületeket Alg&Mögeltvätt anyaggal ajánlott megtisztítani, majd tiszta vízzel alaposan leöblíteni. Az öreg és beszürkült festetlen felületeket az egészséges, ép felületig fel kell csiszolni csiszolópapírral, majd lekefélni.

• festés

Száradás után az erősen szívóképes felületek – alapozásként – Elit Lasyr Färglös színtelen páccal festendők, különösen ügyelve az élekre és az eresztékekre. A színtelen pác körülbelül 5 százalékban hígítható a fedőrétegként használni kívánt színezett páccal. Ez segít abban, hogy a pác – az egyenletes felhordás érdekében – láthatóbb legyen. Fűrészelt fára egy-két réteg, új, gyalult fára két réteg hordandó fel a kívánt színű Exponyl Elit Lasyr-ból. (Minden réteg színezett pác erősebb színt és jobb takarást eredményez.) Gyalulatlan felületen a pác sötétebb árnyalatú lesz, és a fa saját színe is befolyásolhatja a pác végső színét. A pác panelenként, lentről fölfelé haladva, megállás hordandó fel, mert a festés megszakításakor a felületen színeltérések keletkezhetnek.

 

Festett felületek kezelése

• előkészítés

A szennyezett felületeket Tarväck Fasadtvätt kültéri tisztítóval, a penészes, algás felületeket Alg&Mögeltvätt anyaggal ajánlott megtisztítani, majd tiszta vízzel alaposan leöblíteni. A laza, lepattogzó festékdarabok mechanikus úton (kaparással, vagy keféléssel) távolítandók el.

• festés

A festés a felület száradása után kezdhető. Ha a régi, festett felület csak enyhén fakult és száradt, elegendő egy réteg Elit Lasyr felhordása, míg a régi szín erős fakulásakor látványosabb eredmény érhető el színezett páccal, vagy színezett és színtelen pác keverékével történő festéssel. A pác panelenként, lentről fölfelé haladva, megállás nélkül hordandó fel, mert a festés megszakításakor a felületen színeltérések keletkezhetnek. A festéssel csak a saroknál, csatornáknál stb. célszerű megállni.

hírlevél-feliratkozás

épjog