2010. január 29.

Kondenzációs falikazán – kicsi, de erős

Kondenzációs falikazán – kicsi, de erős

Helyiséglevegőtől függő és független üzemre is alkalmas az akár 110,5 százalékos éves hatásfokkal működtethető Buderus Logamax plus GB 162 kondenzációs falikazán. Az irodaházakban és többlakásos társasházakban egyaránt alkalmazható új készülék magas hatásfoka elsősorban a speciális hőcserélőnek köszönhető.

Az új Buderus Logamax plus GB 162 kondenzációs falikazán a hatékony, kondenzációs technika révén a legkorszerűbb, de hagyományos megoldásokhoz képest legalább 15 százalékot, de egyes esetekben akár 40 százalékot is képes megtakarítani a fűtés költségeiből. A 15–45 kW-os gázkazán a széles választékban kapható Buderus Logalux használati melegvíz-tárolókkal kombinálva optimális használati melegvíz-komfortot is nyújt.

A Logamax plus GB 162 kondenzációs falikazán kis méretéből adódóan új lehetőségeket nyit a kazán elhelyezését illetően: számításba vehetők falfülkék, sarkok, eddig kihasználatlan beugrók. A készülék elhelyezhető külön kazánházban, de – a helyiséglevegőtől független üzemmódot lehetővé tevő füstgázkészletek alkalmazásával – a lakás bármely részében is.

 

Intelligens kondenzációs üzem

Magasabb külső hőmérséklet esetén a fűtés kisebb teljesítménnyel, azaz kevesebb energiafelhasználással is működtethető. Az Eta plus technológia a modulációs kerámia gázégő segítségével képes a kazán teljesítményét a hőmérséklet ingadozása szerint rövid időn belül 15–100 százalék között fokozatmentesen változtatni. Az igényekhez pontosan illeszkedő hőtermeléssel minimálisra csökken a begyújtások száma is, növelve a falikazán élettartamát.

 

Csekély áramfelhasználás

A Logamax plus GB 162 kondenzációs falikazán „A” energiaosztályú, különösen hatékony, fordulatszám szabályozott keringető szivattyúval rendelkezik. Nemcsak az égő működése, hanem a kazánban keringő fűtővíz mennyisége is pontosan a pillanatnyi szükséglethez igazodik, így a fűtési rendszer nyomásviszonyai önmaguktól kiegyenlítődnek. Ráadásul a szivattyú csak negyedannyi áramot használ fel, mint a hasonló kategóriájú készülékek többsége.

 

Hatékonyságnövelő speciális hőcserélő

A kiemelkedően magas hatásfok titka mindenekelőtt az egyedülálló tervezésű, a Buderus forradalmi Alu plus technológiájával készülő hőcserélő. A Logamax plus GB 162 kondenzációs gázkazán hőcserélőjének bordáscsövei alumíniumból készülnek – az alumínium könnyű, hosszú élettartamú és kitűnő hővezetési tulajdonságokkal rendelkezik. Az égőhöz közeli csövek egymás közé csavart belső vízjáratai pedig a lehető legnagyobb hőátadó felületet adják. Ez a praktikus kialakítás könnyen elvégezhetővé teszi a különféle karbantartási és szervizmunkákat is.

 

High-tech bevonat

Az Alu plus hőcserélő bordáscsövei egyedülálló felülettel, nemesített kondenzációs bevonattal készülnek. A rendkívül vékony, ugyanakkor rendkívül ellenálló bevonat plazma-polimerizációs eljárással készül. A hőcserélő hosszútávú korrózióvédelméről különleges, víztaszító felület gondoskodik. Mindezeknek köszönhetően a kazán ritkábban igényel karbantartást, a folyamatosan magas hatásfok megtartása mellett jelentősen csökkentve a kazán üzemeltetési költségeit.

 

Gyári füstgázkészletek

A Logamax plus GB 162 kondenzációs falikazánokhoz különféle gyári füstgázelvezető megoldás választható, lehetővé téve a kazán akár új létesítményekben, akár felújított épületekben szinte bárhová történő elhelyezését.

 

Helyiséglevegőtől függő üzemmód

Épületfelújításoknál, kazáncseréknél az új kazán általában a régi készülék helyére kerül. Azokban az esetekben, amikor a helyi előírások lehetővé teszik, és a kémény közel van, az alapvetően zárt égésterű Logamax plus GB 162 kondenzációs falikazán „helyiséglevegőtől függő” üzemmódban működtethető. Ez azt jelenti, hogy a gázkazán a működéséhez szükséges levegőt a környező térből veszi. Ilyen esetekben a helyiségnek kellően nagyméretű, szabadba nyíló szellőzőnyílásokkal kell rendelkeznie. A füstgázokat korrózióálló csövön, vagy megfelelő, nedvességálló kéményben kell elvezetni. A hatályos magyar GMBSz csak abban az esetben engedélyezi ezt a megoldást, amikor a készülék olyan külön fűtőhelyiségbe, kazánházba kerül, aminek a légtere elkülönül a lakótér levegőjétől.

Kondenzációs falikazán – kicsi, de erős

 

Helyiséglevegőtől független üzemmód

A Logamax plus GB 162 kondenzációs falikazán gyári füstgáz elvezetési rendszerei között megtalálható valamennyi „helyiséglevegőtől független” üzemmódhoz alkalmazható készlet. A készülék zárt égésterű konstrukció, és ezeknél a „cső a csőben” megoldásoknál a belső vezetéken távoznak a füstgázok, az égéshez szükséges levegő pedig a külső csövön érkezik. Ezzel a megoldással a berendezés lakótérben is elhelyezhető – a szén-dioxid-mérgezés veszélye nélkül.

Kondenzációs falikazán – kicsi, de erősKondenzációs falikazán – kicsi, de erős

 

Több lábon álló fűtési rendszer

A Logamax GB 162 kondenzációs falikazánhoz – akár utólag is – kombinált szolártároló, illetve napkollektor csatlakoztatható.

A kombinált puffertároló alkalmazásával szilárd tüzelésű kazán is használható a rendszerben, mely ideális körülmények között teljes terheléssel üzemelhet anélkül, hogy túlfűtené a helyiségeket, miközben elő tudja állítani a szükséges használati meleg vizet is. Ugyanerre a tárolóra dolgozik a Buderus Logatherm hőszivattyú is.

A Buderus Vaciosol vákuumcsöves napkollektor-csoport pedig egyidejűleg képes támogatni a fűtés, illetve a HMV termelés hőigényét.

Kondenzációs falikazán – kicsi, de erős

 

A Buderus Logamax plus GB 162 kondenzációs falikazán az iF formatervezési díj ipari kategóriájának 2008-as, valamint a Hungarotherm 2009 Újdonságdíj nyertese.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog