2010. február 02.

Biztonsági kamerák az Óbudai Egyetemen

Biztonsági kamerák az Óbudai Egyetemen

A Robert Bosch Kft. 2010. január 28-án ünnepélyes keretek között adta át Biztonságtechnika üzletágának adományát, az egymillió forint értékű, 14 darab biztonsági kamerát a Műszaki Főiskola jogutódjaként létrejött Óbudai Egyetem számára.

A 14 darab kamera rendelkezésre bocsátása az első lépés a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar korszerű biztonságtechnikai rendszerének kiépítésében. Az egymillió forint értékű termékcsomag újabb mérföldkő a Bosch vállalatcsoport támogatási rendszerében, amelyet a cég évek óta működtet a mérnökképzés színvonalának emelése érdekében.

A biztonsági kamerák nemcsak az egyetem folyosóit pásztázzák majd, hanem az oktatásban is hatékony segítséget nyújtanak. Részét képezik ugyanis a több lépcsőben kialakítandó hibrid CCTV rendszernek, melyben hagyományos analóg, rendszámtábla olvasó és nagyteljesítményű IP kamerák is megtalálhatók lesznek. A tervek szerint – az iskola területén kiosztott megfigyelési pozíciók függvényében – a hagyományos és élvonalbeli műszaki megoldások ötvözésével lehet majd párhuzamosan modellezni a jelenleg elérhető videós funkciók közti különbségeket. „Iskolánk Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának laborjában a hallgatók az egyetemi órák keretében tanulmányozhatják a zárt láncú videorendszert, és ismerkedhetnek meg a legkorszerűbb eszközök tervezésével, telepítésével, valamint üzemeltetésével. Szakembereinknek és legtehetségesebb diákjainknak pedig a kutató-fejlesztői tevékenységben nyújt támogatást az eszközháttér” – mondta dr. Horváth Sándor, a Kar dékánja.

„Úgy döntöttünk, hogy a karácsonyi ajándékozásra szánt összeget idén a szakmai utánpótlás támogatására fordítjuk. Azért választottuk az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karát, mert több mint 15 éve folytatnak biztonságtechnikai mérnökképzést, és jól felszerelt biztonságtechnikai laborral rendelkeznek, ahol kiválóan tudják hasznosítani a berendezéseket. Az együttműködés azonban nem új keletű, korábbi szemináriumaikon a Bosch szakemberei többször is szerepeltek előadóként” – mondta dr. Varsányi Pál, a Robert Bosch Kft. Biztonságtechnika üzletágának regionális értékesítési igazgatója. A vezető hangsúlyozta, hogy az egyetemmel folyamatos kapcsolatot szeretnének ápolni a még hatékonyabb együttműködés érdekében, és nyitottak a további hasonló lehetőségekre.

Biztonsági kamerák az Óbudai Egyetemen

 

Sokoldalú Bosch támogatási rendszer a felsőoktatásban

A magyarországi Bosch csoport tavaly év végéig több mint 500 millió forintot fektetett a hazai felsőoktatásba, hogy szakmailag magas színvonalú, több nyelvet beszélő mérnököket képezzen. A támogatási rendszer azonban ennél jóval összetettebb, és több évvel ezelőttre nyúlik vissza. A vállalat 2005-ben önálló tanszéket alapított a Miskolci Egyetemen, ahol azóta mechatronikai mérnökjelöltek oktatása folyik a leginnovatívabb környezetben. 2007-ben a Budapesti Műszaki Egyetemmel kötött hosszú távú szerződés keretében a Bosch modern autóelektronikai labort adott át az intézményben, amit egy évvel később a villamos- és gépészmérnöki karok javára fordított 75 milliós újabb támogatással egészített ki, idén pedig EMC tanlabort avatott az iskolában. Ezenkívül 274 milliós szerződés keretében a Dunaújvárosi Főiskolán is új tanlabort nyitott, valamint megbízást adott egy intelligens kisautó kifejlesztésére a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János karának.

hírlevél-feliratkozás

épjog