2010. február 10.

Színezhető is az extraerős beton

Színezhető is az extraerős beton

A műgyanta betonban a homokot, vagy a kavicsot műgyanta köti össze. Mivel a hagyományos beton valamennyi rossz, hátrányos tulajdonságát a cementnek köszönheti, ezért helyettesítésével a beton egyes mechanikai tulajdonságai nagyságrendekkel javulhatnak.

A műgyanta kötésű beton a hagyományos betonhoz képest nemcsak jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, hanem még víz-, fagy- és vegyszerálló is, felülete pedig nem porlad és tisztítható. A cementhez képest magas ára miatt azonban csak vékony fedőrétegként felhordva lehet gazdaságos.

 

Kivitelezés

A hagyományos aljzatbetonban dilatációs hézagokat kell – puhafa léc segítségével – készíteni. A lejtésképzést, valamint a bennmaradó szerkezetek (gépalap, csatorna stb.) helyét az aljzatbetonban kell kialakítani. Az aljzatbeton felülete fasimítóval egyenletesen, glettelés, cementszórás nélkül elsimítandó. A műgyanta beton felhordása portalanított, maximum 4 százalék víztartalmú aljzatbetonra történhet.

Az így előkészített aljzatbeton az előírt arányban kevert műgyantával – ecsettel, teddyhengerrel stb. felhordva – alapozandó.

A bekevert műgyantát száraz homokkal, vagy kaviccsal kell összekeverni (javasolt keverési arány: 1 rész műgyanta, 5-8 rész homok). A nyers műgyanta beton egyenletesen elterítendő, tömörítendő, majd simítandó. (A simítószerszám olajozása megkönnyíti a simíthatóságot, mert csökkenti a gyanta tapadását a szerszámhoz.)

Az egy táblában elkészíthető műgyanta beton felülete maximum 16 m2 lehet, ennél nagyobb felület készítésekor az aljzatbeton dilatációs hézagai fölött a műgyanta betonon is dilatációs hézagokat kell kialakítani. Megszilárdulás után a dilatációs hézagok a kereskedelemben kapható hézagolókittel (például Urex, Siloplast) tölthetők ki.

 

Műmárvány, műgránit készítése

A műgyanta betonhoz színezék is keverhető; a színezékek lehetnek pigmentek, vagy nitrohígítóval hígítható festékek színezőpasztái, de vizes alapú színezők nem alkalmazhatók.

A színezett műgyanta betont karcmentes üvegtáblára helyezett keretbe kell önteni (a keret készülhet fából, fémből stb.), előtte a keret betonnal érintkező felületeit formaleválasztóval kell bekenni. Többféle színű műgyanta beton összevegyítésével utánozható a márvány erezete. Megszilárdulás után az üveglap felőli oldal polírozott márvány, illetve gránit látszatát kelti. (A megfelelő színű és mennyiségű színezék meghatározásához kis mennyiségben elvégzett próbakeverés javasolt.)

hírlevél-feliratkozás

épjog