2010. március 20.

A magasépítés szerződésállománya is nagyobb, mint egy éve

A magasépítés szerződésállománya is nagyobb, mint egy éve

A KSH legutóbbi gyorstájékoztatója szerint az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 22,3%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Jó hír, hogy ez most nem csak a közlekedési beruházásoknak köszönhető: az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 25,9%-kal, az egyéb építményeké 18,9%-kal nőtt.

A KSH jelentése szerint az építőipari termelés volumene 2010 januárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 13,5%-kal csökkent a 2009. januárihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés – a decemberi 6,6%-os emelkedést követően – januárban 12,3%-kal alacsonyabb volt az előző havinál. (Az adatok elemzésénél figyelembe kell venni, hogy az építőipar januárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60%-át állíja elő. A termeléscsökkenésben ugyancsak szerepet játszott a 2010. januári időjárás, ami az előző évinél csapadékosabb és hidegebb volt.)

A januárban kötött új szerződések volumene 21,6%-kal magasabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 3,4%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére 43,4%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek. A jelentős növekedés autóút- és útépítésre kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene viszont jelentősen, 22,3%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 25,9%-kal, az egyéb építményeké 18,9%-kal nőtt.

hírlevél-feliratkozás

épjog