2010. június 19.

Biológiai szennyvíztisztító berendezések

Biológiai szennyvíztisztító berendezések

Közművesítés nélküli területeken lévő családi házak, panziók, vendéglők, kisebb üzemek stb. szennyvízelvezetésére és -tisztítására szolgálnak az ÖkoTech-Home Kft. kínálta biológiai szennyvíztisztító berendezések, melyek a közműves szennyvízkezeléssel egyenértékű környezetvédelmi megoldást nyújtanak.

Az előregyártott, vagy helyszínen szerelt szennyvíztisztító berendezések telepítése egyszerűen és gyorsan, akár egy nap alatt is elvégezhető. (A könnyű, polipropilénből készülő tartály telepítése nem igényel daruskocsit sem.) A szennyvíztisztító költsége csak kismértékben haladja meg az emésztő készítési költségeit, míg fenntartása lényegesen olcsóbb, hiszen nem igényel rendszeres szippantást, és karbantartást is alig, ugyanis kevés a lehetőség a meghibásodására.

 

Biológiai szennyvíztisztító berendezések

 

A cég által forgalmazott háztartási méretű biológiai szennyvíztisztítók a szennyvíz lebontásakor minimális szárazanyagot (stabilizált iszapot) „termelnek”, például négy fő esetén mintegy évi 0,5 m3-t. Az adalékanyagok felhasználása nélkül, szagtalanul üzemelő berendezések csendes működésűek, energiafogyasztásuk körülbelül havi 14-16 kWh.

A biológiailag tisztított víz gyökérzónás öntözésre, vagy egyéb célra újra felhasználható, illetve további vízkezeléssel vécéöblítésre (egy négyfős háztartásban a vécéöblítések a vízszámla 35-40 százalékát teszik ki!), vagy autómosásra is hasznosítható. Ahol meglévő betonemésztőt váltanak ki a berendezéssel, az emésztő felhasználható a tisztított víz tárolójaként, ami jelentősen megkönnyíti a vízzel történő gazdálkodást. Amennyiben a vizet nem használják fel újra, sóderágyban elszikkasztható, vagy – vízjogi engedély esetén – élővízbe engedhető.

 

Biológiai szennyvíztisztító berendezések

 

A szennyvíztisztító berendezés működési elve

A biológiai szennyvíztisztító berendezésben alkalmazott technológia az eleveniszapos biológiai tisztításon alapszik. Az épületben keletkező – konyhai, fürdőszobai – szennyvizet az épületen kívül telepített berendezésbe vezetik, ahol a szennyvízben lévő szennyezőanyagok eleveniszap segítségével, anaerob és aerob biológiai folyamatok során lebomlanak. A beérkező szennyvíz a berendezésben kialakított kamrarendszeren halad át; a meghatározott módon történő átfolyás és a folytonos belső áramlás során valósul meg a tisztítás. A folyamat végén kiülepedő iszap egy részét a rendszer recirkuláltatja, a termelődő fölösiszap mennyisége minimális.

A folyamatos biológiai lebomlást a – szennyvíztisztító rendszer részét képező – kompresszor által bejuttatott sűrített levegő biztosítja. (A kompresszor az egyetlen mechanikai alkatrész a biológiai szennyvíztisztító berendezésben.)

A szennyvizek a fenti folyamat alatt különösebb külső beavatkozás nélkül tisztítódnak meg. A biológiai szennyvíztisztító berendezések szagtalanul és szinte zajmentesen működnek, minimális áramfelhasználással, a 3-6 főre tervezett berendezés energiafelhasználása például napi 50 W.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog