2010. július 13.

Napenergia-hasznosítás kevesebb veszteséggel

Napenergia-hasznosítás kevesebb veszteséggel

A napkollektorok hőátadó folyadékának továbbítására szolgáló csővezetékek tartós és hatékony hőszigetelése meghatározó jelentőségű a napenergia hasznosíthatóságát illetően. E célra nyújt kitűnő megoldást a magas hőmérsékletnek is ellenálló, rugalmas, szintetikus kaucsukból készülő Aeroflex-SSH csőhéj.

Napkollektoros rendszerekben a kollektorokban felmelegedett hőátadó folyadékot általában csővezetékrendszeren keresztül kell elvezetni a melegvíz-, vagy puffertárolóig. Nagyon fontos, hogy a teljes csővezeték megfelelő anyagú és vastagságú hőszigetelő csőhéjjal legyen ellátva, ugyanis csak így akadályozható meg, hogy a megtermelt napenergia jelentős része, akár 20-30 százaléka hőveszteség formájában kárba vesszen.

Napkollektoros rendszerek hőszigeteléseként csak olyan anyagot szabad használni, amelyik ellenáll a rendkívül magas hőmérsékletnek, ugyanis az ilyen rendszerekben erős napsugárzás esetén a hőmérséklet meghaladhatja akár a 150 °C-ot is. A hagyományos habosított hőszigetelő anyagok ezen a hőmérsékleten tönkremennek, leolvadnak a csőről, elveszítik hőszigetelő tulajdonságukat, ezért nem alkalmazhatók. Fontos az is, hogy a napkollektorok kültéri csővezetékének a hőszigetelését ne károsítsa a Nap UV sugárzása, a téli hideg, a hó, a jég, és a csapadékból, párából adódó nedvesség sem.

 

Napenergia-hasznosítás kevesebb veszteséggel

 

Az Aeroflex-SSH kiváló tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a fokozott igénybevételeknek kitett napkollektoros rendszerek csővezetékeinek hőszigeteléseként is alkalmazható legyen. Zárt cellaszerkezetű, kiváló hőszigetelő tulajdonságú szintetikus anyaga révén alkalmazásával jelentősen csökkenthető a csővezetékrendszerek hővesztesége.

Az Aeroflex-SSH akár -57 °C környezeti hőmérséklet, vagy +175 °C-os közeghőmérséklet esetén sem károsodik, és megtartja kiváló hőszigetelési tulajdonságait (hővezető képessége 40 °C-on 0,04 W/mK). Rövid ideig akár +175 °C-nál magasabb hőmérsékletet is képes károsodás nélkül elviselni. Anyagát kitűnő UV állóság jellemzi, normál kültéri körülmények között a szigetelés élettartama több mint 10 év. (Ennek ellenére az intenzív napsugárzásnak kitett helyeken célszerű Aerocoat kültéri védőfestéket alkalmazni.)

Az Aeroflex-SSH zárt cellaszerkezete és sima külső felülete megakadályozza a nedvesség felszívódását, ezért külső téren, esőnek, párának, hónak, jégnek kitett helyeken is károsodás nélkül alkalmazható. Rugalmassága egyszerű és gyors szerelést tesz lehetővé: könnyen ráhúzható a csővezetékre, jól követi a különböző idomok alakját. A csőhéjak belső felülete síkosító porral van bevonva, ami segíti a csővezetékre történő ráhúzást.

Az Aeroflex hőszigetelő csőhéjak 2 méteres hosszúságban kaphatók, belső átmérőjük 10–114 mm, falvastagságuk 5–50 mm-ig terjed.

 

Napenergia-hasznosítás kevesebb veszteséggel

 

hírlevél-feliratkozás

épjog