2010. július 15.

Újgenerációs hűtő-kenő folyadékok

Újgenerációs hűtő-kenő folyadékok

A Henkel új, vízzel elegyíthető, baktericid adaléktól mentes hűtő-kenő folyadékokat fejlesztett ki: a fémmegmunkálásban alkalmazható Multan termékek alkalmazásával csökkenthető a hűtő-kenő folyadékok okozta egészségügyi kockázat, mivel ellehetetlenítik a bennük előforduló baktériumok szaporodását.

Az új összetétel a Henkel szabadalmaztatott emulgeálószerének átdolgozásával jött létre, és áttörés a következő generációs hűtő-kenő folyadékok fejlesztésében. Az új technológia bizonyos csíraszám felett – mérgező baktericid adalékok nélkül is – megakadályozza, hogy a hűtő-kenő folyadékokban előforduló baktériumok felhasználják az emulgeálószerek bomlásából származó tápanyagokat, megakadályozva ezzel a baktériumok szaporodását. Ennek köszönhetően a Henkel új 71-2 és 77-4 Multan termékei teljes mértékben eleget tesznek a biocid anyagokra vonatkozó, 2014-ben hatályba lépő uniós rendeletek előírásainak, melyek egyértelmű korlátozásokat vezetnek be a biocid termékek alkalmazását illetően.

 

A baktériumok okozta problémák

A fémmegmunkálásban alkalmazott hagyományos, vízzel elegyíthető hűtő-kenő folyadékokban lévő szerves anyagok a baktériumok táplálékául szolgálnak, és segítik azok elszaporodását. Bár ez természetes biológiai jelenség, a baktériumok jelenléte számos műszaki problémát okoz, és veszélyes a dolgozók egészségére is. Egy bizonyos csíraszám elérésekor elkerülhetetlenül bekövetkezik a hűtő-kenő folyadék „szétválása”, mely így használhatatlanná válik, és le kell cserélni. A baktériumok életfolyamatai ezen kívül csökkentik a folyadék pH értékét is, növelve ezzel a korrózió veszélyét.

 

Védelekezés a baktériumok ellen

• A baktericid anyagokat nem tartalmazó hűtő-kenő folyadékok esetében a baktériumok szaporodása nincs meggátolva, azonban magas csíraszám elérésekor egyszeri fertőtlenítést alkalmaznak, ami jelentősen csökkenti a baktériumok számát. Ezt követően a szaporodási ciklus újrakezdődik. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a dolgozók folyamatosan ki vannak téve a baktériumoknak és azok anyagcsere-termékeinek, illetve a nagy koncentrációjú – és az egészségre veszélyes – biocid anyagoknak. Az elpusztított baktériumok kiváló tápanyagforrásai a baktériumok következő generációjának, ami gyakoribb fertőtlenítést tesz szükségessé.

• A baktericid adalékot tartalmazó hűtő-kenő folyadékokban előírásszerű alkalmazás esetén a baktériumok nem tudnak elszaporodni. A baktericid szerek azonban veszélyeztethetik a dolgozók egészségét.

• A Henkel új termékcsaládja baktericid adalékok használata nélkül lehetetleníti el a baktériumok szaporodását. Az új Multan hűtő-kenő folyadékok kiváló teljesítményt nyújtanak, miközben megvédik a dolgozókat mind a baktériumok, mind a baktericid adalékok egészségügyi kockázataitól.

 

Új technológiával készülő termékek

• A Multan 71-2 többfunkciós anyag: jó kenőképességének köszönhetően alkalmas durva forgácsoláshoz, míg finom eloszlása köszörülésnél is jól használhatóvá teszi.

• A kis koncentrációban is rendkívül jó kenőképességű Multan 77-4 ideális hűtő-kenő folyadék nemesacél- és alumínium-megmunkáláshoz.

Újgenerációs hűtő-kenő folyadékok

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog