2010. augusztus 04.

Épül Magyarország legnagyobb biogázüzeme

Épül Magyarország legnagyobb biogázüzeme

Míg Németországban hozzávetőlegesen 5 ezer, Magyarországon még csak 10 mezőgazdasági biogáz-kiserőmű termel, 5 áll indulás előtt, további 20 pedig épül. Németország vezető biogázfejlesztő és -üzemeltető vállalata most Szarvason építi fel Magyarország legnagyobb (4,2 MW villamos teljesítményű) biogázüzemét.

Szarvason elhelyezték Magyarország legkorszerűbb és legnagyobb biogázüzemének alapkövét a napokban – tudatja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközlemény. Az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. 3,9 milliárd forint értékű – közel 500 millió forintos EU-támogatással – megvalósuló beruházásában közreműködik a szarvasi székhelyű Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., ezáltal nemcsak a város, hanem a közép-európai régió viszonylatában is olyan példaértékű projekt indult el, amely komplex módon szolgálja a gazdasági, környezetvédelmi és agrokulturális célokat. A 4,2 MW (megawatt) teljesítményű, 2011-ben induló biogázüzem alapkövét a beruházók és projektpartnereik mellett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára helyezte el.

Bár a sajtóközlemény nem tartalmazta, szerkesztőségünk megszerezte és közzéteszi a projektben résztvevő főbb tervezők listáját is:

 • Generáltervezés és tartószerkezetek: Terv S Kft. - Salacz Ákos
 • Építészet: Városfal Bt. - Tóth Dezső és Zelenai Tamás
 • Gépészet: Kocsis és Társa Bt. - Kocsis János
 • Elektromos: Planwork Kft. - Csikós István
 • Út: Wettstein & Társa Bt. - Wettstein Miklós és Tóth Attila Gábor
 • Közmű: Közműhely Mérnöki Szolgáltató Kft. - Halász Adrienn és Fodor Sarolta
 • Táj- és kertépítészet: LégTérFogat Kft. - Báthoryné Nagy Ildikó Réka és Tarcsai Andrea Tűzvédelmi szakértő: VenGuard Kft. - Venczel Sándor
 • Biztonságtechnika: CES '98 Bt. - Koponyás Gábor
 • Egységes környezethasználati engedélyezési dokumentáció: AURORA+ Kft. - Dr. Farkas András
 • Hálózati csatlakozás: EH SZER Kft. - Zsigmond Tibor
 • Gázhálózat-tervező: HFJ Mérnökiroda Kft. - Horváth Ferenc

Mint a közlemény hangsúlyozza, habár az utóbbi időben megnőtt a biomassza, azon belül is a biogáz iránti kereslet az Európai Unióban, Magyarországon még kevésbé elterjedt, pedig az ország adottságai megfelelőek hozzá (például Németországban hozzávetőlegesen 5000, Magyarországon pedig jelenleg 10 mezőgazdasági biogáz-kiserőmű termel, 5 áll indulás előtt, további 20 pedig épül). Németország vezető biogázfejlesztő és -üzemeltető vállalata, az Aufwind Neue Energien GmbH Szarvason építi fel Magyarország legnagyobb (4,2 MW villamos teljesítményű) és legkorszerűbb biogázüzemét. A beruházó cég ügyvezető igazgatója, Ferdinand Schmack az üzem alapkőletételi ünnepségén elmondta, hogy „szeretnénk nagyobb figyelmet generálni ennek a megújuló energiaforrásnak, mert multifunkcionális: áramot és hőt is termel, lehet vele szárítani, fűteni, hűteni. Emellett a biogáz feldolgozása után járművek esetében üzemanyagként is felhasználható, valamint betáplálható a földgázhálózatba is.”

Az Aufwind Neue Energien GmbH magyarországi leányvállalata, a beruházást megvalósító Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. komplex térségfejlesztést hajt végre, hiszen az ott keletkező, másra fel nem használható hulladék környezetbarát feldolgozása válik megoldottá.

Ez évente a következő mennyiségeket jelenti:

 • 31 ezer tonna sertéshígtrágya
 • 20 ezer tonna sterilizált vágóhídi hulladék
 • 1,6 ezer tonna szennyvíz zsíriszap, szennyvíziszap
 • 17 ezer tonna pulyka almostrágya
 • 5,5 ezer tonna szarvasmarha almostrágya
 • 20 ezer tonna tejsavó és flotátumiszap

A fentiek mellett 18 ezer tonna silózott cukorcirkot és 19 ezer liter technológiai higítóvizet is felhasználnak.

Az üzemben előállított és értékesítendő nettó villamos energia (24 millió kWh/év) és az – önfogyasztás nélküli – felhasznált hőenergia (15,3 millió kWh/év) az évente előállított 12,8 millió m³ biogáz energiatartalmának 55%-a, ami a rendszer összenergetikai hatásfoka is egyben.

Összességében a körülbelül évi 132,1 ezer tonna nyersanyag feldolgozásával a környezet- és szagterhelés csökkentése mellett az üzem 27,6 millió kWh áramot termel (amelynek 13%-a az üzem saját villamosenergia-igényét fedezi). Az értékesíthető hő- és hidegenergia összesen így 15,3 millió kWh. A projektben közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. telephelyén komplex technológia kiépítésével létesítendő trigenerációs kiserőművön keresztül szolgáltatnak majd a fűtési és használati melegvízen kívül technológiai gőzt, illetve hűtési hidegenergiát, összesen kb. 55 000 GJ mennyiségben. (Ez az energiamennyiség évente nagyjából 1,5 millió m³ földgáz kiváltására elegendő.) A biogázüzemben megtermelt biogázt egy 4 km hosszú gázvezetéken keresztül szállítják a Gallicoop Zrt. telephelyén megépítendő kiserőműbe.

Az Aufwind létesítmény számokban:

 • Biogázüzem (bruttó fermentortérfogat: 19 420 m³)
 • Siló-, trágya- és zagytározó (kb. 1,2 hektár)
 • Földmedrű zagytározó (hasznos térfogat: 55 000 m³)
 • Gázvezeték (4 km)
 • 4 db gázmotor, 4 170 kW beépített villamos kapacitással

Az Aufwind Neue Energien GmbH projektigazgatója, Kecskés József az 56 ezer m2 alapterületű szarvasi telephely alapkőletételéhez kapcsolódóan elmondta: „A biogázüzemben a feldolgozás melléktermékeként egyebek mellett magas értékű talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát állítunk elő, amely több ezer hektár mezőgazdasági hasznosítású területen teszi lehetővé a jelenleg is alkalmazott műtrágya helyettesítését, illetve pótlását”.

A biogázüzem működésének egyszerűsített folyamatábrája:

Épül Magyarország legnagyobb biogázüzeme

A 3,9 milliárd forintos beruházást az Aufwind saját erőből és banki hitelekből finanszírozza, valamint a projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 494 millió forint támogatásban részesült (a pályázat neve: GOP-2008-2.1.2/D Komplex technológiai beruházás a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások részére).

A tervek szerint a teljes kapacitással 2011 végétől működő biogázüzem üzemeltetését legalább 20 évre tervezik: erre alapozva az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. és projektpartnerei hosszú távon az üzem környezetében fellelhető természeti értékek megóvását, energia-megtakarítást, árbevétel növekedést és más energiahordozók árváltozásaitól történő függetlenedést remélnek – írja a közlemény.

Az épülő üzem látványtervei:

Épül Magyarország legnagyobb biogázüzeme

Épül Magyarország legnagyobb biogázüzeme

 

hírlevél-feliratkozás

épjog