2010. december 29.

Ezüst- és bronzérmet is nyertünk az EuroSkills Szakmunkás Európa Bajnokságon

Ezüst- és bronzérmet is nyertünk az EuroSkills Szakmunkás Európa Bajnokságon

A magyar építőipari csapat kiemelkedő eredményt ért el az EuroSkills versenyen: az öt szakmát képviselő csapatunk bronzérmet, az ács és művezető versenyzőnk pedig ezüstérmet nyert.

December 9. és 12. között Európa 27 országának több mint 400 fiatalja mérte össze szaktudását a lisszaboni Szakmunkás Európa Bajnokságon. Magyarország 15 szakmában, köztük az építőipari szakmacsoportban nevezett be versenyzőket. Az EuroSkills a már több mint ötvenéves hagyományokra visszatekintő WorldSkills világversennyel ellentétben egyúttal csapatverseny is, ahol a szakmacsoportot alkotó szakmák versenyzőinek egyéni teljesítménye mellett a csapat közös teljesítménye is értékelésre kerül. Az Európa Bajnokságon az egyes szakmákban megrendezett nemzeti versenyek huszonöt évesnél fiatalabb győztesei vehettek részt.

Az építőipari szakmacsoport tagjai: Rezes Sándor kőműves, Bolvári István ács, Száraz Ádám hidegburkoló, Oross Antal bádogos és Hoffer Dávid művezető, akik az ÉVOSZ által áprilisban a Construma Kiállítás keretében megrendezett válogatóverseny győzteseként szereztek jogot az EuroSkills versenyen való részvételre. A versenyzők szakmai felkészítéshez az ÉVOSZ augusztusban Pécsett egyhetes edzőtábort szervezett, amelyhez a Jaf Holz Ungarn Kft., a Mapei Kft., a Baranya Tégla Kft., valamint Piltman Miklós ács vállalkozó biztosított anyagokat és szerszámokat.

A lisszaboni EuroSkill versenyen a magyar építőipari szakmacsoport versenyzői kiemelkedő eredményt értek el!

Bolvári István ács, és Hoffer Dávid művezető versenyző ezüstérmet nyert, a magyar építőipari csapat pedig a csapatversenyben harmadik helyezést ért el. A csapat többi tagja is a középmezőnyben végzett, Rezes Sándor kőműves ötödik, Száraz Ádám burkoló és Oross Antal bádogos pedig hatodik helyezett lett.

Ezüst- és bronzérmet is nyertünk az EuroSkills Szakmunkás Európa Bajnokságon

A bronzérmes építőiparos csapat: Hoffer Dávid művezető, Rezes Sándor kőműves, Száraz Ádám burkoló, Bolvári István ács, Oross Anral bádogos

Ezüst- és bronzérmet is nyertünk az EuroSkills Szakmunkás Európa Bajnokságon

Bolvári István ács – ezüstérmes

Ezüst- és bronzérmet is nyertünk az EuroSkills Szakmunkás Európa Bajnokságon

Hoffer Dávid művezető – ezüstérmes

A versenyzők felkészítésében és a nemzetközi zsűri munkájában Dr. Hantos Zoltán, NyME – ács; Dr. Vidovszky István, BME – kőműves; Fábián Zoltán. MAPEI Kft. – burkoló; Pém Attila, BME – művezető és Schreiner Péter, Bádogcenter Kft. - bádogos szakértő vett részt.

 

Háttérinformációk

A most második alkalommal megrendezett EuroSkills Szakmunkás Európa Bajnokság a szakmai kiválóságok bemutatása mellett egyúttal a szakmai ismereteknek az európai gazdasági növekedésben játszott fontos szerepét is hangsúlyozni kívánta.

Az EuroSkills verseny legfontosabb célkitűzései:

• A szakmai verseny megrendezésével segítse az Európai Uniót, illetve a tagországokat a szakképzés szakmai követelményszintjének emelésében és Unió-szerte támogassa a szakmai kiválóság elismerését.

• Erősítse a szaktudásnak és a szakképzésnek az Európai Unió gazdasága és társadalma szempontjából játszott fontos szerepének tudatosítását.

• Az európai szakmunkásversenyek egész sorát fejlessze ki az EU-tagállamok számára.

• Biztosítsa, hogy az EuroSkills szakmai verseny tükrözze vissza a tagállamok, illetve az Európai Unió egészének sokféle és változó szakmai követelményeit.

• Ösztönözze a tagországokat arra, hogy mind nagyobb számban vegyenek részt az EuroSkills versenyen, és ezáltal bővítse és fejlessze a tagországokban szervezett szakmai versenyek körét és a struktúráját.

A versennyel párhuzamosan szervezett nemzetközi konferenciák és szemináriumok a szakképzésért felelős politikusok, szaktanárok és gyakorlati oktatók, valamint a nyilvánosság számára is lehetőséget nyújtanak arra, hogy áttekintsék és megvitassák az európai szakmai képzés és oktatás legfontosabb kérdéseit és kihívásait. A neves előadók javaslatokat fogalmaztak meg az európai szakképzés színvonalnövelésének lehetőségeiről.

A díjátadó záróünnepségen a szervezők bejelentették, hogy az EuroSkills versenyt a továbbiakban hasonló tartalommal és formában, de WorldSkills Europe néven rendezik meg. A következő verseny házigazdája 2012. októberében Belgium lesz. A szakmunkás fiatalok jövő év szeptemberében Londonban megrendezésre kerülő WordSkills Szakmunkás Világversenyen mérhetik össze tudásukat.

A versenyről bővebb hírek a www.evosz.hu, valamint a www.euroskills2010.pt és a www.skillshungary.hu honlapokon olvashatók.

 

(Forrás: ÉVOSZ, Pete Zoltán ügyvezetőigazgató-helyettes)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog